Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Imellä perunalaatikko valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paista ennen tarjoilua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (38)

Riitta-Ahkku

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista.
Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena.
Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa.
Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riitta-Ahkku kirjoitti:
Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista.
Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena.
Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa.
Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.

Hei Riitta-Ahkku, kiitos viestistä ja vinkeistäsi! Niistä tuleekin sitten varmasti ihanan tuoreita, kun ne paistaa valmiiksi vasta juuri ennen syömistä. Mitä mausteita sinä muuten käytät?

Vierailija

Äitini ohjetta käyttänyt yli 30 v. Ei jauhoisia perunoita vaan Siikliä. Perunamuusi ja imelletty perunalaatikko on kaksi eri asiaa.

Mirkkuliisa

Kuorineen keitetyt perunat tosi vaikea survoa, niin, että ei jäisi "nappuloita". Jauhan keitetyt perunat kuorimisen jälkeen Mouli-sosemyllyllä. Tulee tasaista laatikkoa.

Ei ole pitokokin vikaa

Minä hieman oion mutkia; kuorin perunat ennen keittämistä. Näin teki myös edesmennyt mammani, joka oli pitokokki. Hän meinas, etteivät perunat tiedä, onko ne keitetty kuorineen vai ilman.

Railimummu

Ei missään nimessä siirappia! Imeltyminen tapahtuu ilmankin. Anoppini vanhaan, vanhaan pihlajavetiseen ohjeeseen kuuluu jauhettua maustepippuria vähän. Ei muita mausteita. Suola lisätään ennen uuniin panoa. Paistaminen ensin 225 astetta n.puoli tuntia, sitten 150 astetta. Täytyy tulla reuna. Jos ei tule, seos on liian sakeaa.

Jussi Kulkevainen

Perunalaatikon imeltämisestä. 

1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.  

Myös lanttu imeltyy

Jussi Kulkevainen kirjoitti:
Perunalaatikon imeltämisestä. 

1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.  

Tätä ohjetta mukaellen olen onnistunut imellyttämään myös lanttulaatikon. Lanttulaatikko vaatii 10-14 tunnin imellyttämisajan.  

Vierailija

Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen, raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.

Leena mamma

Keitän perunat kuorittuna , survon ja lisään maidon kylmänä . Jäähtyy mukavasti sopivan lämpöiseksi ja pari rkl gluteiinitonta vaaleaa jauhoseosta , sekoitan ja annan olla imeltymässä kolmisen tuntia . Vien yöksi kylmään . Seuraavana päivänä lisään suolaa ja tarkistan perunakeitoksen vahvuuden / notkeuden . Saa olla aika löysää . Vuokiin ja kylmään sähköuuniin , lämpö 180 c ja imeltyy . Lämpöä alennan parin tunnin jälkeen 120 ja toiset 2 t kypsyy .

Syltty

Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Syltty kirjoitti:
Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Hei nimimerkki Syltty, kiitos keskusteluun osallistumisesta! Mielenkiintoista, miten paljon merkitystä voi olla sillä, missä vaiheessa eri ainesosat lisätään. Hyvä tietää, että tämä resepti toimii!

Perinne 1800 luvulta

Imellyttäminen onnistuu vanhaan tapaan kun massa on riittävän iso. Noin 2kg perunoita riittää. Kuoritaan perunat ennen keittämistä.

Perunat keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan keitinveteen. Jos perunat keitetään runsaassa vedessä niin silloin vesi otetaan talteen ja käytetään soseen notkistamiseen.

Kun sose on jäähtynyt noin 78 asteiseksi, siihen lisätään jauho ja imeltyminen alkaa heti.

Soseastia eristetään hyvin "vällyillä" - esim. usealla kerroksellä pyyhkeitä. Hyvin eristetty sose pysyy riittävän kauan riittävän lämpöisenä pöydällä tai lämpimän hellan kulmalla tai muussa vastaavassa lämpimässä paikassa ja imeltyy 3-6 tunnissa.

Kun sose jäähtyy eristettynä hitaasti niin aluksi alfa-amylaasireaktio tuottaa erittäin makeita dekstriinejä ja tehostaa hiukan alemmassa lämpötilassa tapahtuvaa beetta-amylaasireaktiota. Alfa-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 75 astetta.

Kun sose jäähtyy hitaasti niin noin 70 asteessa alfa-reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio mikä tuottaa makeaa maltoosia. Beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on 65 astetta.

Kun sose jäähtyy noin 60 aasteeseen ja alle, niin amylaasireaktiot hidastuu ja samalla imeltyminen lähes loppuu.

Tämä tapa imellyttää, vastaa jo 1800 luvulla käytössä ollutta imellyttämistapaa. 

Vastaava imellyttäminen onnistuu, kun imeltäminen tapahtuu noin 65-70 asteisessa uunissa. Uunissa onnistuu pienempienkin määrien imellyttäminen.

Nyt itsekin mummo

Minun mummoni teki kesäisinkin perunalaatikkoa aina, kun leivinuunia lämmitettiin. Sitä sanottiin kropsuksi. Paikkakunta oli Virrat siis Hämeen ja Pohjanmaan rajalla. Pohjanmaallahan kropsuksi nimitetään kaikkia ruokia pannukakusta veripalttuun, jotka kypsytetään uunissa ja joihin tulee ruskea krapsahtava pinta. Kun aikuisena kyselin mummon lapsilta perunalaatikon salaisuutta, sain vastaukseksi, ettei se ollut varsinaisesti imellettyä. Sitä vain pidettiin pitkään uunissa ja sen ruskean kuoren alla olikin vaaleanpunainen perunalaatikko. Olen yrittänyt valmistaa myös itse, mutta en saa onnistumaan sen enempää immellettyä kuin immeltämätöntäkään. Muistaakseni kerran olen paistanut laatikoita hyvin alhaisessa sähköuunin lämmössä ja väri muuttui vaaleanpunaiseksi. Viipurista kotoisin oleva äitinikään ei immelyttänyt perunalaatikkoa.

Kokki

Jos keität perunat kuorittuna, niin niistä tulee kumisia!
Keitä perunat aina hyvin pestyinä kuorineen suolattomassa vedessä.
Imellyttämällä mieluummin lämpimässä paikassa yön yli, silloin voit valmistaa laatikon loppuun suoraan uunia varten. Tarkista maku.
Kannattaa lisätä ennen uuniin laittoa siirappia!

Vierailija

Kokki kirjoitti:
Jos keität perunat kuorittuna, niin niistä tulee kumisia!
Keitä perunat aina hyvin pestyinä kuorineen suolattomassa vedessä.
Imellyttämällä mieluummin lämpimässä paikassa yön yli, silloin voit valmistaa laatikon loppuun suoraan uunia varten. Tarkista maku.
Kannattaa lisätä ennen uuniin laittoa siirappia!

Onnistuu ilman siirappia kun keittää kuoritut perunat vähässä vedessä ja soseuttaa suoraan keitinveteen. Lisää tarvittaessa 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imeltämistä. Kuivahko sose ei imelly. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi ja lisätään jauho. Imeltyminen alkaa heti. Laita sose 65 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita ja maista imeltymisen aikana. Imeltämistä voi jatkaa yön yli aamuun. Koskaan imeltäminen ei ole epäonnistunut niin että olisi ollut tarvetta korjata epäonnistumista siirapilla.

Lisää imellettyyn soseeseen voi, suola ja maito. Paista 2 tuntia 150 asteisessa uunissa. 

.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat