Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun. Imellä perunalaatikko valmiiksi jääkaappiin aatonaattona ja paista ennen tarjoilua.Lue koko juttu

Sivut

Kommentit (35)

Riitta-Ahkku

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista.
Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena.
Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa.
Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.

Arja - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt12.8.2014

Riitta-Ahkku kirjoitti:
Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista.
Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena.
Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa.
Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.

Hei Riitta-Ahkku, kiitos viestistä ja vinkeistäsi! Niistä tuleekin sitten varmasti ihanan tuoreita, kun ne paistaa valmiiksi vasta juuri ennen syömistä. Mitä mausteita sinä muuten käytät?

Vierailija

Äitini ohjetta käyttänyt yli 30 v. Ei jauhoisia perunoita vaan Siikliä. Perunamuusi ja imelletty perunalaatikko on kaksi eri asiaa.

Mirkkuliisa

Kuorineen keitetyt perunat tosi vaikea survoa, niin, että ei jäisi "nappuloita". Jauhan keitetyt perunat kuorimisen jälkeen Mouli-sosemyllyllä. Tulee tasaista laatikkoa.

Ei ole pitokokin vikaa

Minä hieman oion mutkia; kuorin perunat ennen keittämistä. Näin teki myös edesmennyt mammani, joka oli pitokokki. Hän meinas, etteivät perunat tiedä, onko ne keitetty kuorineen vai ilman.

Railimummu

Ei missään nimessä siirappia! Imeltyminen tapahtuu ilmankin. Anoppini vanhaan, vanhaan pihlajavetiseen ohjeeseen kuuluu jauhettua maustepippuria vähän. Ei muita mausteita. Suola lisätään ennen uuniin panoa. Paistaminen ensin 225 astetta n.puoli tuntia, sitten 150 astetta. Täytyy tulla reuna. Jos ei tule, seos on liian sakeaa.

Jussi Kulkevainen

Perunalaatikon imeltämisestä. 

1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.  

Myös lanttu imeltyy

Jussi Kulkevainen kirjoitti:
Perunalaatikon imeltämisestä. 

1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.

2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.

3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.

4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.  

Tätä ohjetta mukaellen olen onnistunut imellyttämään myös lanttulaatikon. Lanttulaatikko vaatii 10-14 tunnin imellyttämisajan.  

Vierailija

Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen, raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.

Leena mamma

Keitän perunat kuorittuna , survon ja lisään maidon kylmänä . Jäähtyy mukavasti sopivan lämpöiseksi ja pari rkl gluteiinitonta vaaleaa jauhoseosta , sekoitan ja annan olla imeltymässä kolmisen tuntia . Vien yöksi kylmään . Seuraavana päivänä lisään suolaa ja tarkistan perunakeitoksen vahvuuden / notkeuden . Saa olla aika löysää . Vuokiin ja kylmään sähköuuniin , lämpö 180 c ja imeltyy . Lämpöä alennan parin tunnin jälkeen 120 ja toiset 2 t kypsyy .

Syltty

Minä en lisää keitettyihin ja survottuihin perunoihin vettä. Lisään ja hieman sekoitaen vehnäjauhot joukkoon. Kattilan kansi päälle. kattila jää huoneen lämpöön, vedottomaan paikkaan. Seuraavana päivänä lisään siirapin, maidon, suolan ja rasvan. Sauvasekoittimella sileäksi. Vuokiin ja uuniin. Äidin vanha resepti toimii!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Latest

Suosituimmat