Lukijan kirje: Palvelutalosta on päätettävä ajoissa

Jos palvelutalovalinta tehdään esimerkiksi vanhuksen muistisairauden puhkeamisen jälkeen,  voi olla hankalaa päästä yksimielisyyteen kalliista tai vielä kalliimmasta ratkaisusta.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Palvelutalosta on päätettävä ajoissa

Kommentit (2)

Vierailija

Ongelmana on se, että yksityiset palveluasunnot ovat todella kalliita ja kunnallisia vanhainkoteja ajetaan alas kotihoidon nimissä, vaikka kotihoito ei riitä kotona asuvien vanhusten hoitamiseksi nytkään edes jotenkin säällisesti. Palvelutaloissa / vanhainkodeissa on seuraa, toimintaa ja valmis ruoka tuodaan eteen joka päivä. Kaikki sitä, mitä yksin asuva vanha ihminen kaipaa, mutta ei saa, jos ei kukaan ehdi auttaa.

Vierailija

Aika hämäävä on tuo nimityspaljous. Onko nyt tässä kirjoituksessa tarkoitettu palvelutaloa, senioritaloa, hoivakotia vai mitä (onko niitä vielä muitakin?). Senioritalothan ovat melko normaaleja vuokra-asuntoja, yleensä palveluja ei ole. Palvelutaloja taitaa olla erittäin monenlaisia, osa on lähellä tavallisia vuokra-asuntoja, mutta palveluja on ostettavissa tarpeen mukaan, osassa palvelut voivat olla aika pakollisia ostettavia asioita ja siten nostavat asumisen hintaa. Mutta sitten kun mennään täyden palvelun ja hoidon asumisyksiköihin, hinnat ovat huimia n. 5000€/kk eli sellaisiin harvoilla on varaa. Tavallisintahan on, että näihin mennään paikkakunnan vanhustenpalvelun kautta ja kunnan maksusitoumuksella, jolloin itse maksettava osuus on noin 85% kokonaishinnasta  ja omilla tuloilla pärjää (omaisuutta) ei oteta lukuun.

Mutta tuo aikainen päättäminen on toinen asia. Vuokra-asuntotyyppisiin palveluasuntoihin voi mennä koska tahansa eivätkä niissä maksut ole yleensä sentään hirmuisia (eli perikunnat voivat olla huoletta, mikäli asia heille edes mitenkään kuuluu), mutta näihin ympärivuorikautisiin hoivalaitoksiin vaaditaan maksusitoumus eikä niihin menemisen ajankohtaa oikein voi itse päättää. On todella ikävä asia tämä palvelujen kirjavuus, joka hämää kenet tahansa. Mutta nykyisin taitaa joka kunnassa olla vanhuspalvelujen keskitetty hoito ja neuvonta, esim. Espoossa nestori-palvelu, jota kautta saa ajantasaisia tietoja oman paikkakunnan vaihtoehdoista.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat