Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä

Keräykseen kelpaavat vain tyhjät muovipakkaukset, mutta putipuhtaaksi jugurttipurkkia ei kannata pestä. Turha tiskailu vain kuormittaa ympäristöä.

Keräykseen vietäviä muovipakkauksia ei kannata tiskata – talouspaperilla pyyhkiminen riittää, neuvoo asiantuntija. Lue koko juttu

Tiskaatko jugurttipurkit ennen kuin viet ne muovinkeräykseen? Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä

Kommentit (14)

Liinuli

Asia ei ole ihan noin yksioikoinen; joudun tiskaamaan kaikki astiat käsin altaassa, jolloin siinä menevät pienet jugurttipurkit, keittopakkaukset yms. ihan samalla vesimäärällä kuin astioidenkin tiskaus.

Jos jokaiseen muovipakkaukseen käyttää yhden käsipyyhepaperin, (kertakäyttöisen) paperin kulutus on nykyaikana aika suurta.

Lukuunottamatta ruoanjämien viemäriin joutumishaittaa esim. pienen jugurttipurkin erikseen puhdistamiseen kylmällä vedellä kuluu vettä vain noin 1/2 dl - eihän sitä tarvitse juoksevan, lämpimän veden alla huuhtoa.

Paperinkäyttöperiaatteella pitäisi ajatella, että astiat kannattaa tiskata vasta, kun on ensin pyyhkinyt paperilla niistä ruoanjämät pois - en tosin tiedä, vaikka tämä olisikin parempi kuin niiden pesu suoraan ja samalla ruoan jämien huuhtoutuminen pesuveden mukana viemäriin. En ole kyllä koskaan kuullut puhuttavan tästä.

Olisi kiinnostavaa saada tietää myös, paljonko puhdistuksen jälkeen jätevedessä on vesistöjä kuormittavia aineita. On annettu ymmärtää, että puhdistuksen jälkeen se on riittävän puhdasta mereen laskettavaksi - eikö se olekaan?

Piimäpurkit yms. on kyllä kai pakko huuhtaista kylmällä vedellä ennen kartongin keräykseen laittamista...

  • ylös 48
  • alas 6
Kierrättäjä

Nimenomaan. Siinä samalla ne puhdistuu kun muutakin pesee. Saman veden voi myös säästää sammuttamalla suihkun minuuttia aiemmin.

  • ylös 30
  • alas 4
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
SR

Muovinkeräyspisteitä, missä sijaitsee Vantaan alueella? En ole nähnyt julkisilla keräilypisteillä muovinkeräystä.

Inkeri

Samaa mieltä, kun tiskaan kattiloita, muovitiski hoituu samalla pesuaineella ja vedellä. Astianpesukoneeseenkin voi laittaa muovipurkkeja pyörimään. Ei kuluta yhtään lisää luonnonvaroja. Pääkaupunkiseudulla vaan aivan liian vähän keräyspisteitä.

Vierailija

Kierrätyksrn lisäksi olisi tärkeää myös minimoida ostetun muovin määrä valitsemalla esim. vähemmän pakattuja tuotteita.

  • ylös 14
  • alas 2

Kiitos kommenteista! Todellakin, jätevesiasiat ovat toki yksi iso kysymys. Ja Vierailijan esiin tuoma pointti, että ylipäätään olisi parempi jättää muoviin pakatut asiat ostamatta. Helpoksi sitä ei kyllä ole tehty, vai mitä sanotte?

pikkutekijä

Miten on kahvipakkausten laita, ne ovat aika kovaa muovia. Kyljessä on usein vaihtoehtona roskis tai kierrätys

ekologisuus hakusessa

Mikä tuo talouspaperilla pyyhkäisy oikein on? Ensin otat rullasta uutta talouspaperia ja käytön jälkeen se roskiin. Sitten vielä todennäköisesti käsien virutus.

mansikka

Meillä on nää kierrätys astiat kylmällä vintillä, kun sisätiloihin ei mahdu. Ja en todellakaan laita sinne mitään, missä on ruuan tuoksu! Sehän houkuttelee rottia! 

flatit

Meillä koirat 2 kpl huolehtivat kaikenkokoisten rahka-, jogurtti- ja mehukeittopurkkien esipesusta.  Kun purkit on koirien toimesta pesty, koirat palauttavat purkit suoraan keittiön roskikseen :)

Änkyröihin kyllästynyt!

Liinuli ja Kierrättäjä ja muut!
Luitteko olleenkaan mitä sanottiin siitä, että jogurtin ja muiden ruoka-aineiden ravinteet päätyvät rehevöittämään luontoa?????? On se kumma kun asiantuntija sanoo jotain niin te väitättte vastaan kuin heikkopäiset.

Vierailija

Keräysmuovin puhdistaminem vedellä tai käsipaperilla. Niin se vain on, että molemmat menetelmät vaativat vettä. Paperin valmistus on paljon vettä kuluttava prosessi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat