10 syytä, miksi lähihoitajat ovat korvaamattomia

Monelle lähihoitajan kosketus on päivän tai viikon ainoa.

Hän ei tee itsestään numeroa. Hän puurtaa pienellä palkalla ja toivoo, että ehtisi kiireessäkin koskettaa yksinäistä hellästi. Listasimme 10 syytä, joiden vuoksi lähihoitajat tekevät Suomesta paremman paikan.Lue koko juttu

10 syytä, miksi lähihoitajat ovat korvaamattomia

Sivut

Kommentit (30)

Saumaton

Juuri näin se on, työn iloa, myös raskautta päivittäin, mutta myöskin huumoria ja läheisyyttä, se on kantava voima❤

 • ylös 35
 • alas 10
Jansku

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Tämä oli kuin suoraan omasta työpäivästäni. Arvostan. Raskas työ, mutta antoisa

 • ylös 10
 • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mustikkamummo

Voi miten hyvä kirjoitus. Näin se oli ja on nyt olen eläkkeellä ja ikävöin lähihoitajan työtäni.

Lähihoitaja akuutti sairaala

Hieno kirjoitettu!!! Puuttuu vain ne omaiset joiden kanssa on nykyisin vaikeaa kun on " paha olla" ja kun syyllisyys painaa menneistä vuosista!

Kiitos kivasta palautteesta! Juttuun haastatellut lähihoitajat kuvasivat varmasti työtään oikein osuvasti - ja toimittajamme Anna kirjoitti myös jutun, joka sai meille täällä toimituksessakin monelle tipan linssiin. Kiitos jokaiselle hoitotyötä tekevälle, teette arvokasta työtä!

 • ylös 47
 • alas 8
Pettynyt omaishoitaja

Kaunis kuvaus lähihoitajan työstä. Kommentoijat olivat ilmeisesti myös hoitoalalla. En omasta kokemuksesta voi mitenkään olla samaa mieltä enkä voi yhtyä tuohon hymistelyyn. Oma kokemukseni on kiireinen, saamaton, osaamaton, tympeä lähihoitaja, joka pyörähtää ovella  kysymässä "oliko jotain?" ja kääntyy lähteäkseen.    

 • ylös 10
 • alas 14
Gitta

Kiitos hienosta kirjoituksesta. Olen itse lähihoitaja ja kyllä nämä yllä mainitut asiat ovat just niin kun se on. 

Lähihoitaja

Onkohan sinulla nyt ihan oikeasti kaikki lähihoitajat mielestäsi tuollaisia miksi kuvaat? Onkohan sinulla vain itselläsi nyt huono omatunto jostain menneestä, mistä et saa nyt enää korvausta menetetystä? On aika uskomatonta että koet noin! Surullista! 

lähihoitaja

Niin totta nämä kaikki asiat, mutta palkkaa maksetaan kunnissa vähin mahdollinen, kunnissa 2179 ja yksityisillä jopa 300 e vähemmän eivätkä jhl ja super liitot tee mitään...että näin. Lähihoitajan työ kunniaan mutta rahalla pitää lähihoitajankin laskut maksaa ja kaupassa käydä.

 • ylös 12
 • alas 3
ettei totuus unohtuisi

Lähihoitajan palkka on huonompi kuin laitoshuoltajan(siistijä), konttoristin, kaikista kauniista ja hyvistä lähihoitajan työtehtävistä ajatellaan kauniisti mutta mitä olisit valmis näistä tehtävistä maksamaan jos omaisesi tarvitsisi laitospaikkaa.

Asiakkaan näkökulma

Joku kuvauksen kaltainen lähihoitaja saattaa ollakin ehkä olemassa. Valitettavasti asiakkaan näkökulmasta lähihoitajat ovat osoittautuneet varsin koviksi kiukuttelemaan, jättävät heidän työtehtäviinsä kuuluvia töitä kokonaan hoitamatta ja ovat muutenkin epäluotettavia. Pahimmillaan ovat syyllistyneet potilastietojenurkintarikokseen, rikkoneet vaitiolovelvollisuutta ja salassapitovelvollisuutta levittäen asiakkaan tietoja muille ulkopuolisille ja aiheuttaneet asiakkaalle todellista haittaa ja paljon mielipahaa. Ammattitaidottomuus on yksi heidän valitettava ominaisuutensa. 

 • ylös 10
 • alas 14
Vierailija

voihan sitä olla juuri tuollainen hoitsu vieraille olla mut omat vanhukset unohtuu ,käydään pari-kolme kertaa vuodessa kyläilemässä ja sit muistetaan kun omien lasten syntymäpäivät lähestyvät niitä lahjojahan toivotaan vaikka ei muuten ei välitetä eikä olla yhteyksissä

Black Rose

Esimieheni savusti ja mustamaalasi minut ulos kotihoidosta. Jossa olin useamman vuoden töissä. Tällä hetkellä olen hyvilläni kun pääsin sieltä pois. Silloin en ollut. Puoleentoista vuoteen en hänen takiaan päässyt mihinkään yksikköön töihin.Tämä tapahtui Joensuun kotihoidossa. Sain lopulta paremman työn,jossa minua pidettiin ihmisenä ja kohtelu oli toisenlaista. Toivottavasti saat vielä ansiosi mukaan kaikesta siitä, mitä sain kärsiä vuoksesi ja et tule pimeällä kadulla vastaan!

Hoitoalalla on kurja työilmapi...

Terveyskeskuksen vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa on kurjaa ja huonotasoista hoitoa. On sekä kouluttamatonta että koulutettua henkilökuntaa: Hoiva-avustajia, hoitoapulaisia, laitoshuoltajia, sairaalahuoltajia, lähihoitajia, sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Pelkkä koulutus ei takaa pätevyyttä ja hoitajan motivaatiota hoitotyöhön. Vanhuksia makuutetaan sängyssä päivät pitkät. Ainut virike on huoneessa huutava radio. Muotislogan "kuntouttava työote" on vitsi. Vanhuksia ylilääkitään ja pidetään lääketokkurassa. Ylilääkitys aiheuttaa huimausta, kompastelua, kaatumisia ja putoamisia. Monet vanhukset kärsivät nestehukasta ja aliravitsemuksesta. Juotavaa annetaan liian vähän ja aterioilla annetaan vain muutama lusikallinen ruokaa. Vaipankäyttäjillä vaippa vaihdetaan 2-3 kertaa päivässä. Vanhus pääsee suihkuun vain kerran viikossa.

Hoitolaitosten vanhukset eivät ole päässeet ulos vuosikausiin edes kesällä - talvesta nyt puhumattakaan. Päiväkahvia ja välipalaa ei välttämättä tarjota, jos vanhus ei itse osaa kahvia pyytää tai pysty kahvia hakemaan. Kahvia annetaan vain kupillinen. Kun vanhus pyysi toista kupillista kahvia, hoitaja kieltäytyi hakemasta toista kupillista kahvia. Kyllä yhden kahvikupin on riitettävä! Kaikissa hoitopaikoissa ei tarjota iltapalaa. Vanhuksen yöpaasto voi kestää jopa 15-16 tuntia - klo 17 illasta klo 8-9 seuraavaan aamuun.

Nykyisessä, kunnallisessa kotihoidossa asiakkaan kotona ei tehdä juuri mitään. Lasku lähetetään ajallaan. Kunnalliset kotihoitajat vaihtuvat jatkuvasti ja asiakkaan luona voi käydä kymmeniä eri hoitajia. Kuntatyöntekijöistä kotihoidossa ja vanhustenhoidossa on tilastojen mukaan myös eniten sairauslomia.  

Kun joku tai jotkut hoitajista haluavat hoitaa vanhuksia tai potilaita inhimillisemmin ja paremmin, muut hoitajat savustavat "hyviä hoitajia" porukalla. Hoitoalalla on kurja työilmapiiri ja paljon työpaikkakiusaamista. Naisvaltaisella alalla puhutaan pahaa selän takana ja juorutaan kansliassa ja kahvihuoneessa. Työaikaa ei seurata ja hoitoalalla pidetään ylipitkiä taukoja ja ruokatunteja. Palkallisella työajalla räplätään omaa puhelinta ja surffataan netissä, Facebookissa ja somessa. Hoitoalalla kohdellaan ihmisiä epäasiallisesti ja kiusataan. Työpaikkakiusaamisen kohteena ovat erityisesti opiskelijat, keikkalaiset ja sijaiset.

Vierailija

Ei lähihoitajan kyllä kaikkea tuota tarvitsisi tehdä. Eiköhän heille kuulu asiakkaan puhtaanapito. Ruokapalvelut ja sielunhoitajat ovat sitten erikseen, samoin sairaanhoitajat. Lähihoitajilla on ennen kaikkea itsellään mahdoton halu tehdä itsestään multitaskaajia ja itkeä sillä sitten isompaa palkkaa vaikka eihän heille psykologin tai sielunhoitajan työt kuulu eikä heidän kuulu omaistakaan korvata. 

Vierailija

Ei minuakaan simpsakkaa, 45 vuotiasta, työssäkäyvää, akateemisesti koulutettua, yli keskituloista, eronnutta, ei vielä lastenlapsia naista ole tänä vuonna kovin montaa kertaa kosketettu jollei nyt joku ole kätellyt ja hammaslääkärissä käydessä lääkäri ja hammahoitaja koskettivat. 

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat