100-vuotiaan Helvin 12 elämänohjetta: ”Yritä mahdotonta, kiinnostu kaikesta, valita vähemmän”

Helvi seuraa tiiviisti maailmanpoliitiikkaa, kirjallisuutta ja urheilua. Jos ampumahiihtokisat eivät näy televisiosta, hän tarkistaa suomalaisten tulokset Erkki-pojaltaan.

”Kun kaikki on surkeasti eikä mikään muu auta, istahda alas ja naura itsellesi”, neuvoo hämeenlinnalainen Helvi Frick, 100.Lue koko juttu

100-vuotiaan Helvin 12 elämänohjetta: ”Yritä mahdotonta, kiinnostu kaikesta, valita vähemmän”

Sivut

Kommentit (27)

Riidankylväjä

Viisaita ohjeita meille kaikille! Ihana nainen, ei voi kuin ihailla. Olisiko joku ystävällinen ja tekisi dokumenttielokuvan poikkeuksellisestä naisesta?

 • ylös 36
 • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan, kuinka 32-vuotias nuori äiti on saattohoidossa. Pitäisikö hänenkin istua alas ja nauraa ?
Aivan järjettömiä ja vähätteleviä neuvoja.

 • ylös 26
 • alas 69
Alex

Kylläpä joidenkin ihmisten kommentit ovat kumman kielteisiä.  Tuskin kukaan meistä on syntynyt kultalusikka suussa. Nostan hattua 100-vuotiaalle Helville. Tuskin hänen elämänsä on ollut pelkästään ruusuilla tanssimista. Äidin menetys lapsena, sota-aika sekä pula-aika sodan jälkeen. Totuus kuitenkin taitaa olla, että kaikkeen kielteisesti suhtautuvat pessimistit kuolevat nuorempana. Toki on myönnettävä, että sairaus saattaa viedä myös nuoremman ihmisen - jopa lapsen. Toki nauraminen ei silloin auta. Varmasti Helvi on surrut aikansa, mutta kuitenkin aika on parantanut haavat. Jos joku on kateellinen 100-vuotiaalle Helville, niin voin vain ihmetellä, että joku tuntuu olevan kateellinen hänelle, eikä usko hänen elämänohjeitaan. Jos hän on onnellinen ja seuraa aikaansa, niin tuskin se on keneltäkään pois. Japanilaiset naiset ovat maailman pitkäikäisimpiä, varsinkin Okinawan saarella. Siellä he osallistuvat työntekoon pelloilla vielä vanhoinakin, tai pitävät huolta lapsista. Heillä on tärkeä tehtävä tuossa yhteisössä. Ikää lisää myös terveellinen ravinto (kala ja kasvikset) ja se, että heitä ei ole unohdettu. Heillä on arvostettu asema ja heitä kunnioitetaan. Luin myös, että saaren asukkaat rakastavat tanssimista. Sekin pitää kunnossa ja se on osa sosiaalista elämää.

 • ylös 115
 • alas 22
Matilta

Sinä olet katkeroitunut kovista kokemuksistasi eikä ole helppoa olla onnellinen. Kauheista kokemuksista voi kuitenkin eheyttä ja löytää tietyn onnellisuuden tason esim. terapian ym. avulla. Tunnen vanhoja ihmisiä jotka ovat kokeneet todella rankkoja kokemuksia ja ovat selviytyneet ja ovat arvostaneet elämää ja olet onnellisia lapsistaa ja lspsenlapsistaan ja puolisosta sekä ystävistä. Tämä 100v on onnensa ansainnut ja hänkin on kokenut kovan menetyksen ensin lapsena ja sitten puolison kuoleman kautta. Kellään ei elämä ole onnen pilvissä pyörimistä mutta voimme nauttia niistä onnen murusista mitä meillä on. Toivon että sinäkin niitä opit näkemään ja arvostamaan kiitollisina.

 • ylös 60
 • alas 13
pihlajanmarja

On se niin elämässä, että ei kannettu vesi kaivossa pysy.  Neuvoja sataa joka viikko, kuinka nopeasti onnellisuus valaisee päivän.  Pitää eheytyä.  Joka puolella on sosiaalisten taitojen ylivertaisuutta korostavia kirjoituksia. Ekstroverttien maailmaksi on rakennettu. Introvertti voi valita vaikka sähköpostin niin selviää tilanteissa paremmin, jos on mahdollisuus valita. 

 • ylös 22
 • alas 17
Vierailija

Itse olen perheväkivaltaa nähnyt ja alkoholiperheessä lapsuuteni viettänyt. Silti ajattelen että Helvi puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä eikä kadu elämäänsä. Lapsuuden muistoissa ei pidä rämpiä, elämä jatkuu. Älä katkeroidu vaan anna anteeksi, näin ollen voit elää elämäsi hyvin. Nauttikaa siitä ihanasta mitä teillä on, etsi aina päivästä jotain positiivista. Tai jos et löydä, pidä kurja päivä ja etsi seuraavasta. Ihminen on perustyytymätön olento joka löytää negatiivista kaikesta mitä tekee, paitsi jos koettaa etsiä positiivista.

 • ylös 70
 • alas 7
Vierailija

Hohhoijjaa ehkä tässä nyt puhutaan vähän tavallisemmista asioista, kuten huonosta päivästä kun auto ei aamulla starttaa ja myöhästyt töistä, huomaat töissä että unohdit lounaan kotiin, takistasi hajoaa vetoketju kotiin lähties ja kun oikein ottaa silloin kaikki päähän niin kävellessäsi bussipysäkille ohi ajava aito roiskauttaa loskat päällesi. Sillon pitää osata nauraa itselle, kun mikään ei onnistu. Silloin se voi parantaa oloa, kun loppujen lopuksi ei oikeasti ole mitään hätää niin kyllä silloin voi itselle vaikka jo vähän nauraakin.

 • ylös 58
 • alas 14
Hyiteitä

Ompas suorastaan kuvottavia kommenteja! Huomaa miten koko artikkelin pointti menee ihmisiltä täysin ohi. Minua huolestuttaa valtavasti ettei suomalaiset enään pysty ymmärtämään syvällistä puhetta. Ollaan mielummin kiireisiä, stressantuneita ja ilkeitä.

 • ylös 54
 • alas 16
Bau

Jag tror hennes budskap är detta, tillämpat på den tid vi lever i idag:
Man måste ta vara på de goda stunderna, fokusera på dem! De tråkiga stunderna är i dagens samhälle alltför många och den dåliga energin sprids, så koncentrera er gott folk, på att sätta er energi på det goda och försök sprida det, fast det känns motsträvigt ibland. Det blir ett bättre resultat, garanterat! Tillsammans gör vi det, men inte ensamma!

 • ylös 31
 • alas 15
Lilli

Niin se taitaa olla, että meitä on pessimistejä ja optimisteja - ja emme ehkä haluakaan vaihtaa puolta. Keskustelu vain saattaa olla vaikeaa kun ollaan erilaisia, vaikka aikuisia yritetään olla kovasti :).

 • ylös 13
 • alas 11
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Hyviä neuvoja. Siis siinä tapauksessa, että ympärilläsi on sivistyneitä, psyykkisesti tasapainoisia ihmisiä. Meille, jotka olemme ihan syyttä suotta kokneet esimerkiksi väkivlataa ja köyhyyttö jo lapsena, kaikenlaista kiristystä ja pelottelua ja menetyksiä, nämö ovta lapsellisen, onnekkaan ihmisen hölötystä. Äiti kuoli, joo, se on traagista. Entä kun äiti kuolee, kun isä tappaa ja näet sen ja sinua uhkaillaan, ettet saa kertoa? Senkö jälkeen istutaan alas ja nauretaan ja se auttaa stten?

Minäkin on alkoholistiperheestä, lapsena epäsopiviin paikkoihin sijoitettu, kaikin tavoin ja rankasti  aikuisuuteen saakka hyväksikäytetty/kaltoinkohdeltu, koulu- ja työpaikkakiusattu.

Nuoruudessa ajauduin seuraan, joka söi useamman vuoden "ihmisen kauneimmasta" ajasta, kunnes oma ymmärrys kasvoi huomaamaan harhan.

Siihen asti rakkaimman ihmisen vei hetkeksi "paras ystävä" tulemalla hänelle raskaaksi ja senkin jälkeen moni muu teki kaikkensa saadakseen hänet itselleen.Ainakin toinen abortti ja yksi itsemurha  tarvittiin ennenkuin meidänkin tiet erkanivat lopullisesti.

Itse sain yllätyslapsen yhden yön seurauksena, juuri ennen ensimmäisten opintojeni alkua (24v) ja olin sitten yh kunnes lapsi muutti kotoa.

Parisuhdetta ei ole ollut vuosikymmeniin, jollei muutomaa kuukauden pituista deittailua sellaisesksi katsota.

Ns. ystäväni huijasi minut oikeuteen todistajaksi psykopaattiamiestään vastaan, joka tuli uhkailemaan oveni taakse ja oli seurannut lastani ja minua kadulla ase valmiina auton etupenkillä.

Mutta sehän "ystäväni" suunnitelma olikin, löytää toinen uhri psykopaatille, jotta pääsee itse hänestä eroon.Mutta selvisin siitäkin.Poliisin avulla.

Lapseni on ollut lahja ja olen pystynyt opiskelemaan aina yliopistoa myöten.On ollut myös mahdollisuus asua muissa maissa ja oppia kieliä, vaikka korkeakouluopintoihin menin keskikoulu- ja opistotason todistuksilla.Kielitaidottomana.

Olen kuitenkin oivaltanut etten koskaan, en koskaan olisi selvinnyt parisuhteessa lapsuuden kaltoinkohtelusta johtuvan vaikean persoonallisuushäiriön vuoksi ja olen nöyrän kiitollinen, että lapseni selvisi "hengissä" ja vähemmillä vammoilla lapsuudestaan (ilmeisesti) kuin minä, vaikken koskaan lasta suunnitellutkaan ja uskoin eläväni koko elämäni yksin, joten en ollut paras äiti.Mutta eipä ollut lastenpsykiatri Jari Sinkkonenkaan "paras isä" omien sanojensa mukaan.

Jotkut ovat kauhistelleet "surullista" elämääni ja eräs ihmetellyt ääneen "mistä sinua on rangaistu" tai "kumma kun et ole tehnyt itsemurhaa". Ja höpöhöpö!

Loppujen lopuksihan kyse on siitä minkälaisen näkökulman asioihin ottaa.Olemme täällä vain hyttysen inahduksen ajan, joten; elämälle kiitos ihmeellisestä seikkailusta!

Edellisestä huolimatta ymmärrrän asenteesi, sillä katson, että minun aikuiset kokemukseni ovat seurausta omista valinnoistani, vaikkakin vapaata tahtoani rajoitti persoonallisuushäiriö, jota eräät käyttivät hyväkseen.Pedot kun tunnistavat helpon saaliin.

Se sensijaan, se että lapsi menettää rakkaan äitinsä kauhistuttavan henkirikoksen seurauksena, jonka tekijä on oma isä on traumaattisin kokemus, jonka voin kuvitella.

Toivon sinulle voimaa ja paljon rakastavia ihmisiä lähellesi.Kaikkea hyvää.

 • ylös 38
 • alas 7
Hoitaja

Ihanaa, että hänellä on elämässään kaikki hyvin. Kuitenkin tänä menee vähän samaan kategoriaan kuin Afrikan lasten nälänhätä, se on heidän kokemuksensa. Jokaisella on oma taustansa, omat tuntemuksensa, kokemuksensa. Ei ole vain 1 keinoa elää ja olla. Ei voi toisen kokemukseen ja elämään pohjalta omaa elämäänsä. Työssäni hoidan sairaita ikä ihmisiä, esim 102v joka on todella kipeä, harhainen ja vihainen miksi pitää vain kirja eikä pääse pois. Se on hänen elämänsä, ei sitä naureta pois vaikka tilannetta usein yritänkin purkaa huumorilla. Jokainen ihminen on yksilö!

 • ylös 15
 • alas 4
Jopelo

Paras kohta on, ei ole nappulaa josta painamalla saisi uudelleen elää eletyn elämän, siis elä ja ota vastaan elämältä mitä se tarjoaa. Turhaa on hirveästi miettiä eilistä mut siitä voi oppia, jos annat anteeksi itsellesi ja kanssaihmislle sekä naurat itsellesi. Silloin huominen on parempi elää, otappa metrinmitta käteen ja katso mitasta sata. Montako milliä olet elänyt vertaa vuosiin ja montako on jäljellä, huomaat varmaan mitä tarkoitan??

 • ylös 14
 • alas 6
Vierailija

Olipas kiva juttu:) Varsinainen päivän piristys. Antaa negatiivisten anonyymien kommentoijien juttujen jäädä omaan arvoonsa. Oma mummini on yli 90v ja todella virkeä. Asenne on kunnossa ja yhä kiinnostunut kaikesta. Hän on myös kova pelaamaan erilaisia pelejä ja se on varmaankin vaikuttanut häneen hyvään muistiinsa. Mummi pelaa shakkia, erilaisia korttipelejä ja muita pulmapelejä

Myöskin monipuolinen ruokavalio on varmasti ollut yksi syy pitkäikäisyyteen ja virkeyteen. Katkeroituinen ja keskustelupalstoilla rutiseminen ei ole koskaan auttanut ketään. Mukavaa viikon jatkoa kaikille:) 

T: Sirpa

 • ylös 21
 • alas 9

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat