Isovanhempien yleinen huoli: kuinka paljon lapsenlapsia pitää hoitaa? Asiantuntija vastaa

Pitääkö lapsenlapsia aina hoitaa?

Lapsenlapsen hoitaminen voi olla yllättävän rankkaa. Saako siitä kieltäytyä? Väestöliiton asiantuntijat vastaavat.Lue koko juttu

Isovanhempien yleinen huoli: kuinka paljon lapsenlapsia pitää hoitaa? Asiantuntija vastaa

Kommentit (14)

Vierailija

"Isovanhempien omat vanhemmat alkavat ikääntyä ja sairastella." Vaikuttaa kyllä enemmänkin siltä, että useimmissa perheissä isovanhemmat itse alkavat ikääntyä ja sairastella, ja lapsiperheiden vanhemmat joutuvat tuplahoitotaakan alle. Ehkä ei ihan vauva-aikana, mutta aika nopeasti kuitenkin.

 • ylös 57
 • alas 11
Lapsenlapsia ei ole pakko hoitaa

Lapsenlapsia ei ole pakko hoitaa. Isovanhempien ei tarvitse hoitaa lapsia ja emme kuskaa lapsia hoitoon mummolaan. Jutusta saa hieman vääristyneen kuvan isovanhemmuudesta. Katinkontit, että kaikilla lapsiperheillä olisi hyväkuntoiset isovanhemmat, jotka pystyisivät ja viitsisivät auttaa lasten- ja kodinhoidossa! Monen lapsiperheen mummot ja vaarit ovat monisairaita, jopa muistisairaita dementikkoja. Isovanhemmat asuvat ehkä kaukana tai he ovat jo kuolleet. Joillakin mummoilla ja vaareilla on runsaasti aikaa harrastamiseen ja matkusteluun, mutta lastenhoito ei voisi vähempää kiinnostaa!

Kaikki isovanhemmat eivät myöskään auta omia vanhempiaan tai appivanhempiaan. Mummoilla ja vaareilla voi olla aikaa 24/7, mutta kas kummaa - he ovat niin kiireisiä, että omat vanhemmat ja appivanhemmat saavat virua yksin laitoksissa. Pari, kolme kertaa vuodessa heitetään laitokseen kukka ja kortti.

Lapsiperheissä ilmapiiriä kiristävät usein hankalat suhteet appivanhempiin. Anoppi - joskus myös appiukko - tuppautuu kylään koska huvittaa, tietää kaiken lastenhoidosta ja jakelee auliisti neuvojaan. Usein juuri anoppi määräilee ja puuttuu lastenhoitoon ja kasvatukseen ja miniä näkee punaista. Kävellään vanhempien yli, luvataan lapsenlapsille yhtä sun toista - vanhemmilta asiaa ensin kysymättä, yritetään ostaa lapsen suosiota tavaralla ja rahalla.

 • ylös 34
 • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Soittaako joku oikeasti ja kysyy, onko pakko hoitaa. Kuinka avuttomiksi ihmiset ovat muuttuneetkaan!

 • ylös 7
 • alas 14
Vierailija

Minäkin kiinnitin huomiota siihen, että onpas jutussa kyse nuorista isovanhemmista, kun he elävät ruuhkavuosia(!) ja hoitavat omia vanhempiaan. Oli niin tai näin, jos et halua lapsenlapsia hoitaa, ei tietenkään ole pakko. Ei heitä ole pakko nähdäkään eikä lasten ole pakko auttaa eikä nähdä teitä. Hyvin harvoja asioita on tässä maailmassa pakko tehdä.

 • ylös 31
 • alas 9
Uusavuttomuuttako?

Onhan se aika koomista, kun joissakin lapsiperheissä noin 70-80-vuotiaat vanhukset hoitavat lapsenlapsiaan jatkuvasti. Osa isovanhemmista väsyy lastenhoitoon, koska isovanhemmat ovat iäkkäitä, monisairaita ja huonokuntoisia. Onko lastenhoito, kasvatusvastuu ja vanhemmuus ylivoimaista äideille ja isille? Eivätkö 30-50-vuotiaat äidit ja isät pärjää arjessa ilman omien vanhempiensa ja/tai appivanhempiensa jatkuvaa apua? Ovatko keski-ikäiset äidit ja isät uusavuttomia vai mukavuudenhaluisia? Miksi äidit ja isät juoksuttavat iäkkäitä vanhempiaan ja appivanhempiaan hoitamaan lapsia, laittamaan ruokaa ja siivoamaan? Ja pitääkö isovanhempien olla ilmaisia kotiapulaisia lapsiperheessä?

 • ylös 27
 • alas 19
Isovanhempia on moneen junaan

Isovanhempia on monenlaisia. Joillakin perheillä on hyvät suhteet isovanhempiin ja joillakin huonot. Jotkut perheet eivät ole tekemisissä sukulaistensa kanssa juuri ollenkaan. Jotkut isovanhemmat auttavat mielellään aikuisia lapsiaan ja toiset eivät auta koskaan. On anoppeja, jotka eivät auta miniöitään, koska eivät pidä miniästä ihmisenä. Oma tytär saa sen sijaan apua viikoittain. On ahkeria isovanhempia, jotka auttavat lastensa perheitä ilman, että auttaminen on marttyyriteko. On laiskoja ja mukavuudenhaluisia isovanhempia, joilta on turha pyytää apua mihinkään. On isovanhempia, jotka suosivat yhtä lastenlasta muitten kustannuksella. Jotkut isovanhemmat viettävät aikaansa kaljatölkin ja viinapullon seurassa. Omaa äitiä pyydetään lastenhoitajaksi, koska äidin kanssa on usein helpompi kommunikoida kuin anopin kanssa. Anoppia ei haluta lastenhoitajaksi, koska miniä ei pidä anopin tavasta hoitaa lapsia. Joskus omista tai puolison sukulaisista ei löydy luottoihmisiä lastenhoitajaksi. Silloin on helpompi pyytää kotiin apua ystäviltä, naapureilta tai vaikkapa MLL:sta.

 • ylös 24
 • alas 4
wannabemummi

Kuinka paljon lapsenlapsia pitää hoitaa? Itse, tällä hetkellä, asettaisin kysymyksen kuinka paljon lapsenlapsia saa hoitaa? Odotan kovasti tätä aikaa. Mutta, en liian ruusuisesti. Toki pitää olla mahdollisuus kieltäytyä, väsyä ja antaa vastuu ja päätös lapsista lasten omille vanhemmille.

 • ylös 13
 • alas 11
Monitoiminainen

Lapsenlapsia ei pidä hoitaa. Heitä SAA hoitaa, jos on kykenevä siihen ja jaksaa hoitaa. Suhde lapsenlapsiin kasvaa olemalla heidän kanssaan. Itse olen hoitanut lapsenlapsiani liian vähän. Olisin halunnut olla enemmän heidän kanssan, mutta omat työt ovat aina haitanneet vapaa-ajan tekemisiä (yrittäjäelämän ihanuuksia on tehdä pitkää päivää ja useen ilman viikonlopun vapaita). Tosin olen joskus saattanut tehdä töitä samalla kun olen hoitanut lapsenlapsia. 

Kaikki mummot ja papat eivät ole kotona sukkaa kutomassa, vaan heidän on käytävä töissä ja suoriuduttava siitä vaikka itsellä olisi millaisia vaivoja. Silloin ei vain jaksa hoitaa lapsia vaikka halua olisikin. Energia menee niihin omiin asioihin. Sen sijaan voisi kyllä ajatella että auttaminen olisi vastavuoroista. Isovanhemmat hoitaisivat tarvittaessa lapsenlapsia ja ne lasten vanhemmat voisivat käydä auttamassa vanhuksiaan ikkunoiden pesussa, ruohonleikkuussa jne.

 • ylös 8
 • alas 14
Väsynyt

Olemme eläkkeellä olevat isovanhemmat. Syksyllä tyttären perheessä tuli tilanne, että hän palasi töihin ja Lupauduimme hoitamaan silloin vajaan vuoden ikäistä poikaa. Hoitojakson piti olla 3 kuukautta, mutta se jatkuu vieläkin. Ongelma on se kun aikoinaan syksyllä sovimme hoidosta, niin tytär halusi korvata jotain hoidosta, mutta nyt lapsen isä on sitä mieltä, ovat eronneet, että miksi hänen täytyy maksaa meille jotain pientä summaa, kun kysymys on lapsenlapsesta. Raha, jonka saamme menee kyllä lapsen ruokiin ja vaippoihin sekä hänelle ostamiimme vaatteisiin.
Emme ole koskaan pyytäneet mitään palkkaa hoidosta, mutta se on mielestäni ollut ihan hieno ele, koska elämme kuitenkin eläkkeellä, jotka eivät ole suuria.
Lapsi siirtyy heti päiväkotiin kun saa paikan.
Kaipa sitten palautan isän maksaman korvauksen, että hän on tyytyväinen.

 • ylös 6
 • alas 18
Äiti ja isä hoitakoot

Meillä ei saada apua isovanhemmilta ja miksi pitäisi saada? Nuorina ja terveinä vanhempina pystytään perheestä huolehtimaan ja onhan lastenhoito meidän tehtävä. Monessa perheessä on iäkkäät ja sairaat isovanhemmat. Miksi heidän pitäisi lapsenlapsiaan hoitaa? Hyvä, jos he jaksavat omaa kotiansakaan hoitaa. Ihmetyttää joidenkin vanhempien asenne, että isovanhempien kuuluu hoitaa lapsia. Jos isovanhemmilla on fyysisiä sairauksia ja muistikin alkaa heittää, niin miettisin myös lapsen turvallisuutta.

 • ylös 17
 • alas 13
Vierailija

[quote=Vierailija]"Isovanhempien omat vanhemmat alkavat ikääntyä ja sairastella." Vaikuttaa kyllä enemmänkin siltä, että useimmissa perheissä isovanhemmat itse alkavat ikääntyä ja sairastella, ja lapsiperheiden vanhemmat joutuvat tuplahoitotaakan alle. Ehkä ei ihan vauva-aikana, mutta aika nopeasti kuitenkin.[/quote

Tämähän taas johtuu siintä että lapset tehdään aina vaan vanhempana.
Jos tekee lapsia 40+ niin johan ne omat vanhemmat saattavat olla 70 v. Ei siinä enää paljo lastenlasten kanssa auteta.

 • ylös 12
 • alas 13
Äiti

On jokaisen pariskunnan oma asia, missä iässä aikoo lapsia saada. On omituinen ajatus, että isovanhempien "kuuluisi" hoitaa lapsenlapsiaan. Lastenhoito on vanhempien tehtävä. 40+-vanhempia on paljon ja he pärjäävät hyvin pienten lastensa kanssa, jos haluavat. 40+-vanhempien omat vanhemmat ja appivanhemmat alkavat olla monisairaita ja ikäloppuja. Monilla lapsiperheen vanhemmilla on tuplahoitotaakka eli oman perheen lisäksi joudut auttamaan vanhempiasi ja appivanhempiasi. 24/7 eläkeläiset tarvitsevat jatkuvasti lastensa apua. Ei pystytä hoitamaan kotia, ei jakseta siivota, ei osata maksaa laskuja verkkopankissa, tarvitaan autokuskia. Osa on myös itsekkäitä ja nuukia. Palkallista kotiapua ei voi ostaa kotiin, vaikka olisi rahaa. Mummola on pahimmillaan ankea työleiri ja mummolakyläilyllä tehdään rästiinjääneitä töitä.

 • ylös 23
 • alas 5
Vierailija

Isovanhempien huoli on turha. Isovanhempien ei tarvitse hoitaa lapsenlapsia ollenkaan! Kyllä lastenhoito ja lastenkasvatus kuuluu lapsen äidille ja isälle - ei suinkaan isovanhemmille!

Nykyään ensisynnyttäjät ovat entistä iäkkäämpiä, lähes 30-vuotiaita. Toki on myös parikymppisiä, nuoria äitejä ja isiä, mutta heitä on huomattavasti vähemmän kuin ennen. Äidiksi ja isäksi tullaan usein vasta noin 30-40-vuotiaana. Silloin omat vanhemmat ja appivanhemmat alkavat olla jo iäkkäitä ja usein he ovatkin jo eläkeiässä.

"On töitä ja opiskelua, sairauttakin kenties." On totta, että monet isovanhemmat ovat sairaita. On fyysisiä sairauksia ja muistisairauksia. Iäkäs ja sairas isovanhempi ei jaksa sitovaa ja raskasta lastenhoitoa. Lapsen vanhempien on hyvä muistaa, että pienen lapsen hoitaminen voi olla ylivoimainen tehtävä huonokuntoiselle ja iäkkäälle isoäidille ja isoisälle. Pieni ja isompi lapsi ansaitsee ja tarvitsee jaksavan, luotettavan ja turvallisen hoitajan. Missä iäkkäät, yli 65-vuotiaat isovanhemmat mahtavat käydä töissä tai opiskelemassa? He ovat joko työkyvyttömyyseläkkeellä tai vanhuuseläkkeellä. Käyvät joskus ajankuluksi kansalaisopiston kurssilla.

"Kaiken lisäksi ruuhkavuodet saattavat olla juuri pahimmillaan." Mitkä ruuhkavuodet eläkeläisillä on? Heillä on 24/7 vapaa-aikaa. Kyllä ne "ruuhkavuodet" ovat pienten lasten ja koululaisten vanhemmilla! Heillä on oma perhe, lapset ja kotityöt hoidettavana. Ainakin toisen vanhemman on käytävä työssä elättääkseen perheensä. Valitettavasti usein sekä perheen äiti ja isä tekevät työtä kodin ulkopuolella. Perheen ja työn ohella monet tekevät kotona remonttia tai rakentavat omakotitaloa.

”Siinä sitten on päätettävä, kummalle kumarrat ja kummalle pyllistät: autatko pikkulapsiperhettä vai keskitytkö hoitamaan omia vanhempiasi.” Ehkei tarvitse kumartaa eikä pyllistää! Läheskään kaikki isovanhemmat eivät auta pikkulapsiperhettä eri syistä. On myös lapsiperheitä, jotka eivät pyydä apua, vaan haluavat pärjätä ja pärjäävätkin mainiosti itse. Läheskään kaikki isovanhemmat eivät hoida omia vanhempiaan. Jos isovanhempien vanhemmat ovat vielä elossa, niin he asuvat usein koko palvelutalossa, hoitokodissa tai vanhainkodissa.

”Isovanhempien omat vanhemmat alkavat ikääntyä ja sairastella." Lähempänä totuutta lienee, että isovanhemmat itse ikääntyvät ja sairastavat. Joskus he myös olettavat, että pienten lasten äiti ja/tai isä haluaa ja ehtii hoitaa myös omien vanhempiensa ja appivanhempiensa kotityöt, pihatyöt ja remontit. Oman perheen, lastenhoidon, kotitöiden ja työn ohella tietenkin. On nuukuuden huippu, että jopa hyvää eläkettä saavat ja varakkaat vanhukset haluavat aikuisen lapsensa työleirille. Rahaa olisi esimerkiksi tilata korona-aikana kauppaostokset kotiin toimitettuna kerran, pari viikossa.

 • ylös 13
 • alas 8

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat