Vietä muoviton maaliskuu! Sinäkin voit vähentää muovijätettä helposti – 21 vinkkiä arkeen

Onko sinulla yleensä kauppareissulla mukana oma kassi? Se on hyvä askel kohti muovin vähenemistä maailmassa.

Muoviton maaliskuu herättelee välttämään turhaa muovin käyttöä. Kodin Kuvalehti on mukana ja haastaa sinutkin!Lue koko juttu

Vietä muoviton maaliskuu! Sinäkin voit vähentää muovijätettä helposti – 21 vinkkiä arkeen

Kommentit (8)

Mietiskelin

Muoviton eläminen. Jäin miettimään asiaa ja KÄÄÄK... tuntuu suorastaan jättimäiseltä ja mahdottomalta asialta. Enhän minä pysty välttämään muovia, kun sitä on kaikkialla ja kaikessa! Sitten rauhoituin ja ajattelin uudelleen.

Muoviongelma on suuri, maailmanlaajuinen, mutta yksittäinen ihminen voi toimia asian parantamiseksi ajattelemalla kahta asiaa:

1) Käytä/hanki aina muoviton vaihtoehto, kun se on mahdollista, 

2) Jos et voi käyttää muovitonta vaihtoehtoa, niin pidä huoli siitä, että muovijäte menee kierrätykseen tai polttojätteeksi. Ei siis kaatopaikalle tai luontoon.

Tämä siis tarkoittaa myös sitä, että ne fleece- tai softshell- ja yleensäkin keinokuituvaatteet on syytä jättää kaupan hyllylle ja siirtyä esimerkiksi villaa, puuvillaa, pellavaa tai silkkiä oleviin vaatteisiin. Kyllä, ne eivät ole brändivaatteita - vielä. Vaan mikäli suuret määrät kuluttajia kääntävät selkänsä muovipitoisille materiaaleille, niin kauppa ja tekstiiliteollisuus muuttaa nopeasti tuotevalikoimaa. Brändille haitallisinta on se, että kuluttajat pitävät sitä epäluotettavana. Näin on tapahtunut ennenkin, muun muassa jääkaappien suhteen. Hullunahan pidettäisiin sellaista ihmistä, joka väittäisi, ettei voi elää ilman freonilla täytettyä jääkaappia.

Ja heille, jotka edelleenkin puistelevat päätään, että mahdoton tehtävä, kannattaa muistaa muovin lyhyt historia. Muovituotteita on ollut maailmassa alle sata vuotta. Joten voimme vallan hyvin elää elämäämme käyttämällä silkkisukki tai luonnonjouhisia puuvartisia harjoja tai pyöräyttää pullataikinan teräs- tai posliinikulhossa..... Lista on loputon. Kyse on vain valinnoista.

Kumpi on sinulle tärkeämpi: trendivaate vai se, että lapsenlapsesi ei juo muovilla kyllästettyä vettä?

  • ylös 12
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hedelmiä ostaessa ei ole aina vaihtoehtoa muovirasioille, esim. viinirypäleet on melkein aina rasioissa nykyään. Käytän näitä rasioita näin keväällä kylvöastioina, ne ovat kuin pieniä kasvihuoneita.
Oma kassi on mukana kaupassa ja vesipulloina hyviä Tupperware-pulloja.

  • ylös 10
  • alas 0
Asia ei ole yksiselitteinen

Valistunut kuluttaja Suomessa voi omilla valinnoillaan tehdä hyvin pienen osan maailmanlaajuisen ongelman poistamiseksi. 

Muovi on hyvä materiaali tiettyihin tarkoituksiin, mutta sen kierrätys on jätetty hoitamatta sekä Suomessa että varsinkin kolmansissa maissa.

Kun mietitte, missä kaikkialla muovia on, niin esimerkiksi suurin osa vaatteista ja tekniikasta olisi syytä jättää ostamatta ja kaikki vauvojen vaipat! Meillä kauppojen muovikassit ovat pieni osa kaikesta muovista ja kun ne käytetään roskapussina, niin pääsääntöisesti menevät energian tuotantoon.

Entä miten ja mistä kangaskassit meille tulevat? Onko niiden tuotanto ja valmistaminen ekologista, entä rahtaaminen toiselle puolelle maapalloa?

Jansku

Kannattaa kuitenkin muistaa että läheskään kaikkialla Suomessa muovikassit eivät päädy poltto-, eli energiajätteeksi vaan sekajätteen sekaan kaatopaikalle. Muovikassin vaihtaminen kestoversioon on varmaan useimmille se helpoin tapa aloittaa :).

Jokuvaan

Miksi kestokassin käytöstä kuitenkin "rankaistaan", kun vaa-alla punnittaessa esim . tomaatteja, joutuu oman pussin käytöstä maksamaan. Käytännössä varmaan yksi punnitus on sentin luokkaa, mutta pitkässä juoksussa kauppa hyötyy kestokassien käytöstä? Milloin tulee vaakoiin taarausmahdollisuus?

kata1946

Ensin sanotaan, että pidä vaatteistasi hyvää huolta ja seuraavassa lauseessa, että älä pese vaatteitasi liian usein. Joo. Eli pidä vaatteesi vaatekaapissa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat