Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä: ”Koulun pitäisi arvostaa enemmän myös ujoja lapsia”

Tämä on tärkeää, kotona ja koulussa! ”Ujon lapsen täytyy saada tuntea, että häntä tuetaan ja rohkaistaan mutta myös koko ajan arvostetaan”, Kari Uusikylä sanoo.

Lapsen on saatava olla ujo, sanoo kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä. Hän toivoo, että koulussa ymmärrettäisiin nykyistä paremmin myös se, että pojat vain kypsyvät tyttöjä myöhemmin, kiltteys on hieno piirre ja pänttääminen on edelleen tärkeää.Lue koko juttu

Kommentit (3)

Mama maatuska

Just näin. Olisipa tämä asia selviö myös varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Oman poikani kohdalla meni homma päin p:ttä, kun hän ei ollut villi poika, vaan ujo, herkkä, empaattinen. Hänet leimattiin araksi ja puhehäiriöiseksi. Mitään ei kuitenkaan osattu tehdä.

Olisipa uusi vasu ollut silloin käytössä, olisi lto joutunut miettimään miten lasta tuetaan pedagogisesti. Nyt vain arvosteltiin lapsen persoonallisuutta.

Onneksi myöhemmin osui kohdalle ihania aikuisia, jotka osasivat kohdata ujon lapsen. Myös opettaja koulussa on osannut hommansa. Ikävä kyllä koulun arviointi myös arvostaa ulospäinsuuntautuneisuutta, ujous ei paljon pisteitä kerrytä.

Opettajaksi päädyin kuitenkin

Näinpä. Olin lapsena hirveän ujo ja kiltti. Opettaja, haukkui nahjukseksi, eikä arvostanut yhtään, vaikka olin ihan oppivainen, näppärä oppilas. En halunnut esiintyä juhlissa, enkä oikein uskaltanut sanoa opettajalle mitään. Pelkäsin mennä kouluun. Monesti koulussa itkin ja häpesin sitä ja itseäni. Todistuksessa luki, että koulutyöni on alkanut arasti. Jep, miten kannustavaa.
Vieläkin, vaikka olen jo + 50 v, muisto koulun aloituksesta tuntuu ahdistavalta.

äiti

Kaksi omaa poikaani, nyt jo 30 molemmin puolin, olivat ujoja ja kilttejä eivätkä tykänneet tönimiskulttuurista ja remuamisesta. Älykkäitä kumpikin.
Koulu oli vaikea, molemmilla masennusta, toinen kasvatti kovan kuoren, toinen on ujo vieläkin. Suretti ja surettaa heidän puolestaan, koska ovat kunnollisia, raittiita (sekin vielä erotti teininä muista).
Tätä se on.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat