Haiseeko hiki? Jos et voi pestä vaatetta, kokeile isoäidin etikkakikkaa!

Hikeä pukkaa, kainalo kostuu, mutta ei hätää. Ota vanhat konstit käyttöön!

Joskus on sen verran haipakkaa, että hiki virtaa ja pesulle ei pääse millään heti. Pistävä haju voi tarttua vaatteeseen, joka ei tiheästä konepesusta tykkää. Mikä tepsii? Etikka!Lue koko juttu

Haiseeko hiki? Jos et voi pestä vaatetta, kokeile isoäidin etikkakikkaa!

Kommentit (3)

hajuneule

Omien kokeilujeni perusteella pesujauhe/etikkakombo ei toimi, vaan pesun jälkeen vaatteet haisivat kaikkea muuta kuin raikkaalle, hiki+etikka=tiskirätin tuoksu, lisäksi ei meinannut lähteä heti ekoissa pesuissa edes pois. Siirryin takaisin normaaleihin huuhteluaineisiin ja sen jälkeen vaatteeni ovat tuoksuneet raikkailta.

  • ylös 17
  • alas 24
Urheilija- Martta

Vaikka keskustelun aloitus on vanha, vastaan silti sillä joku voi tästäkin hyötyä.

Jos urheiluvaate on sekä likainen että hikinen, pese se ensin tavallisesti koneessa vaatteen pesuohjeen mukaan ja ehdottomasti ilman huuhteluainetta. Kun pesuohjelma on päättynyt, laita astiaan (amme, lavuaari, ämpäri tms) n. 10 litraa haaleaa vettä ja desin verran ihan tavallista väkiviinaetikkaa. Sekoita hieman ja laita vaate siihen. Sekoita hieman sitäkin että vaate varmasti kostuu joka puolelta etikkavedessä. Anna liota 10-15 min. nosta vaate astiasta, väännä jos tekstiili sallii (esim. naisten urheiluliivit ei kestä kovaa vääntöä) ja laita tuulettumaan ulos jos mahdollista, jos ei niin laita ainakin ilmavaan paikkaan.

Urheiluvaatteita, niitä joita sanotaan teknisiksi vaatteiksi, ei yleensä saa hajuttomiksi kuin seuraavaan käyttökertaan asti mutta haittaako se? Pesun ideahan on se että koti ei haise urheilujoukkueen pukuhuoneelta ja vaate odottaa seuraavaa käyttöä hajutta. Tekninen vaate alkaa usein haista jo siinä vaiheessa kun sen ylleen pukee ja sen kuidut alkavat lämmetä kehon lämmöstä. Se voi olla merkki laadusta tai sitten ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lampuri-Martta

Neuleet ja etikka

Aloittaja mainitsee kokeilleensa etikkaa neulevaatteen kanssa (otsikkona hajuneule). Hän mainitsee myös tiskirättihajun ja se viittaa koneen tarvitsevan erillisen 90 asteiseen pesuohjelman tyhjäkäynnillä, sekä kumirenkaan ja pesuainelokeron puhdistamisen. Myös nukkasihti kannataa tarkistaa. Selvästikään ilma ei ole kiertänyt ja koneessa voi olla kosteuden takia jopa homekasvustoa. Näitä ehkäistään jättämällä sekö luukku että pesuainelokero aivan auki käytön jälkeen.

Ihmiset eivät joskus katso mistä materiaalista neulevaate on tehty ja siksi se hylätään usein muutaman käyttökerran jälkeen kaapin perukoille tai viedään kierrätykseen ja syynä nypyt, venyminen, kutistuminen, värien sekoittuminen tms. ja syynä on käyttäjä itse.
Vaate voi jo ennen pesua venyä kohtuuttomasti (katso miten puet, venytätkö sitä), tai se nyppyyntyy (esim. akryyli reagoi usein näin jo hihan hankauksesta kylkeä vasten ja neulevaatteen päälle puetun vaatteen takia). Jälkimmäisestä syystä se saattaa myös värjäytyä jos hiestyy ja päällysvaate on tumma. Niinpä kannattaa sellaisten keinomateriaaleista valmistettujen kanssa ehdottoman tarkasti noudattaa vaatevalmistajan ohjetta.

Aito villa voi joskus jopa ”antaa anteeksi” jonkin virheen mutta ei yleensä liian kuumaa pesuvettä eikä muiden, väriä päättävien vaatteiden kanssa yhtäaikaista pesua.
Noudata paitsi villavaatteen niin myös pesukoneen pesuohjetta; joissakin koneissa on erillinen villapesuohje, toisissa voi käyttää käsipesuohjetta (yleensä kämmenen kuva symbolina tai villalankakerän).
Älä laita huuhteluainetta vaan lorauta sen sijaan lokeroon väkiviinaetikkaa. Katso että lokero on täysin puhdas eikä mitään jäämiä ole muista aineista. Joissakin lokeroissa on valmistaja merkinnyt mihin määrään asti lokeroon voi laittaa huuhteluun tarkoitettua ainetta joten noudata sitä. Sitten vain ohjelma pyörimään ja lopulta tasokuivaus, mielellään ulkona jos mahdollista. Talvipakkasella ei todellakaan ole haittaa jos villavaate saa hetken ollakin ulkona, siellä se raikastuu ja sellainen lampaanhaju, jota jotkut sanoo villassa olevan, häviää siellä. Kaikki villavaattet (lampaanvilla, angora, merino, kashmir jne) pitävät ulkokuivatuksesta jonkin tason päälle levitettynä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat