Saako masentuneen puolison tai raskaan ystävän hylätä? Asiantuntija neuvoo, milloin kuormittavan suhteen voi katkaista

Ihmissuhteissa on kuunneltava itseään. Jos tapaamisista jää itselle raskas olo, asiaan kannattaa puuttua, asiantuntija Ritva Karila-Hietala sanoo.

Ihmisten konmarittaminen on noussut trendiksi: ihmissuhteista karsitaan pois itseä kuormittavat suhteet. Mutta milloin välien katkaiseminen on oikein? Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija vastaa.Lue koko juttu

Saako masentuneen puolison tai raskaan ystävän hylätä? Asiantuntija neuvoo, milloin kuormittavan suhteen voi katkaista

Kommentit (14)

Maria

On todella itsekästä katkaista välejä. Elämään kuuluu myös velvollisuuksia ja epämukavuutta, ei pidä koko ajan ajatella omaa napaansa. Miksi esimerkiksi ystävyyden pitää aina olla vastavuoroista? Tuskin ystävä pahuuttaan on hankala. Ajattele ensin muita, sitten vasta itseäsi!

 • ylös 43
 • alas 117
Masentuneena jätetty

Ei itseänsä kovin rakastetuksi tuntenut kun puoliso häipyi sairauden kohdatessa. Kannattaa muistaa, että itsekin voi sairastua. Mitä ihminen toivoisi ollessaan heikoimmillaan, sitäkö, että kaikki kääntää selkänsä? Ihminen, joka jättää sairaan, on heikko ja itsekäs. Onneksi meillä on seurakunta ja rakastava Taivaan Isä, hän ei hylkää.

 • ylös 29
 • alas 46
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vm-77

Kyllä ystävyys suhtern jossa vain itse antaa, auttaa ja ehdotat tapaamisia, soittelet saa katkaista jos vastapuoli ei ikinä soita viestittele tai auta. Tapaamisista jää aina ikävä maku ja siksi olen muutaman tuttavan kanssa lopettanut yhteyden pidon. Näin tein myös siskonperheeseen jossa siskoni aina osoitti lapsilleen miten osaamaton ja kelvoton täti olen. Vaikka tarjosin apua. Lapset saivat aina hyvät lahjat ja saivat tulla yökylään. Noudatin vanhempien sääntöjä lasten kanssa. Kun siskolleni lopulta sanoin loukkaantui ja kielsi yhteydenpidon. Lahjat toimitan jouluna ja syntymäpäivänä lapsille vanhempieni kautta

 • ylös 38
 • alas 26
Vierailija

Entä jos ystävä puhuu vain omista asioistaan ja murheistaan päivästä toiseen. Olen kuunnellut, tukenut ja auttanut parhaani mukaan. Kunnes huomasin että voin itse huonosti ja säikähdin uupumustani. En vain jaksanut enää. Tässä vaiheessa otin etäisyyttä, välejä en ole kuitenkaan katkaissut. Ei kait minun tarvitse omaa elämääni uhrata toisen murheisiin.

 • ylös 58
 • alas 9
Vierailija

Voit välittää lähimmäisestäsi vain sen verran kuin välität itsrstäsi? Kukaan ei voi olla tärkeämpi kuon sinä olet itsellesi muuten se on laiminlyönti itsräsi kohtaan? Sellaistako mallia haluamme tuleville antaa? ... Niinkuin itseäsi... sanoo iso kirja!

 • ylös 5
 • alas 14
Vierailija

Onneksi ystävänsä saa itse valita, sukulaisiaan valitettavasti ei. Sukulaisista löytyvät yleensä myös ne pahimmat selkään puukottajat ja kusipäät. Ihmissuhteissa ei tarvitse sietää mm. jatkuvaa epärehellisyyttä, taloudellista hyväksikäyttöä, varojen kavallusta, runsasta päihteiden käyttöä, henkistä ja/tai fyysistä väkivaltaa, alistamista, valehtelua, kieroilua, ilkeyttä, kateutta ja negatiivisuutta.

Välit saa katkaista syystä. Epärehellisyyttä, hyväksikäyttöä, rikollisuutta ja väkivaltaa ei kenenkään pidä hyväksyä. Alkoholin käyttö on tavallinen syy välien katkaisemiseen. Juoppo käyttää läheisiään hyväksi. Juoppo hakee syyn juomiseensa aina muista ihmisistä ja olosuhteista - ei koskaan itsestään. Välit voivat katketa myös järjettömän rahankäytön takia. Holtittomalla rahankäytöllä on ajettu monta puolisoa, perhettä, sukulaista ja läheistä mm. kulutusluottojen ja pikavippien takia jopa ulosottoon.

Kusipäistä on tehty jopa tutkimus. Kuulostaako teksti tutulta?:

https://www.menaiset.fi/artikkeli/suhteet/ihmissuhteet/stanfordin-professorin-mukaan-kusipaita-neljaa-eri-tyyppia

 • ylös 20
 • alas 4
Vierailija

”Toisen sairaus ei kuitenkaan pelkästään voi olla se syy, kyllä siihen liittyy yleensä jotain muutakin”, Karila-Hietala sanoo.

Karila-Hietala ei ole selvästikään ole koskaan ollut masentuneen, bipon tai alkoholistin kumppani. Kyllä näissä tilanteissa voi ihan helposti se sairaus olla ainoa syy eroon.

 • ylös 21
 • alas 10
Vierailija

Mitenkäs asiantuntija ajatteli, että pienet lapset ovat yhteydessä isovanhempiinsa, jos vanhemmat ovat katkaisseet välit? Eikö siinä silloin joudu vähän niinkuon vanhemmat olemaan tekemisissä pakostakin, kun esim 1-3 vuotias ei osaa puhelinta tai kulkuvälineitä itse käyttää?

 • ylös 11
 • alas 10
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
”Toisen sairaus ei kuitenkaan pelkästään voi olla se syy, kyllä siihen liittyy yleensä jotain muutakin”, Karila-Hietala sanoo.

Karila-Hietala ei ole selvästikään ole koskaan ollut masentuneen, bipon tai alkoholistin kumppani. Kyllä näissä tilanteissa voi ihan helposti se sairaus olla ainoa syy eroon.

Kyllä jokin muukin syy täytyy olla. Eiväthän kaikki, joilla on sairas kumppani, eroa hänestä.

 • ylös 8
 • alas 11
Vierailija

"Ei saa olla itsekäs", "lähimmäisenrakkaus kunniaan", "ketään ei saa hylätä". Niin niin. Näillä opeilla mä menin vuoskaudet ja paloin niin loppuun, että toivun vieläkin. Te kristillisten arvojen hymistelijät olette unohtaneet tyystin sen tosiasian, että ihmisen tarpeista pitää ensisijaisesti huolen hän itse, ei ystävät ja kumppani.

Tia.A, 68v.

Jokainen komenti oli varteen otettava ja koskettava.Mutta jos itse on koko aikuisikänsä se antava puoli,jossain tulee raja.Olin koko aikuisikäni kuin satama,johon laivat toivat lastinsa,vuodet  1972-2018.Kun olivat lastinsa purkaneet ,lähtivät. Selaisia kysymyksiä en kuulut: Kuinka sinä voit tai pärjäät? Yksin monista sisareistani saatoi sanoa kun minulla hätä ja vaikeaa: Kärsi kärsi kirkaiman kruunun saat! Kylmää kovaa ja alentavaa!Kyllä on ollut ja paljon t lähimäisen rakkaus koko aikuisikäni.Olen ojentanut käden apua tarvitsevalle ja palkatta.Mutta rajakin pitää osaa vetää.Itse olen nyt kolme vuotta sanonut napakasti: EI. Kiltikin saa rauhan kun opii sanomaan ei.Usein autavaa kättä pidetän itsestän selvyytenä,Keräsin ympäileni ihmiset,jotka käytänössä tulivat silloin kun hätä ja avun tarve,myös sukulaisistani!Uuvuin monasti yksin.Vuosien saatossa heiltä loppui myös sana: Kiitos!Itse salein kohdella itseäni  huonosti. Toden totto 3v. sanonnut Ei. Koska kiltikin saa rauhan kun oppi  sanomaan EI.Hyvin myös näin: Kun koko korona aika menetin kuolemalle 15 henkilöä,sinä meni,sisko,velikin, 2 parasta ystävä ja mun rakaskin.Mutta eivät kuoleet koronaan.Kukaan ei antanut edes minulle tilaa puhua menetykseni.Kävelen kävelen,halaan vaikka metsän puuta,Kävelen suruni pois ja Suomen luonto mahtava kaikina vuoden aikoina,kävellä,pyöräillä,hihtää,luistella vanhanakin yksin.Mutta enää en ojenna kättä ,enää en ota yhtän onnetonta sielua elämäni .Itsekäästi myös sanon uusille tulokaille,kotini osaan yksinkin olla.Kohdataan kotien ulkopuolella ,he katoavat muten  siihen lauseeseen.Minulla kaikki kätkeytyi siihen kun asut yksin, sanoihin : On kiva sinun luokse tulla.Meille ei voi tulla se ja se asuu meillä vetosivat.Kuka jaksaa ilman vuorovaikutus ja tehdä toisille valmista pöytää ? Kotini otan vastaan vain läheiseni,minun rakaani ! Ystävät jos uusia tulee, tapaan ulkona,kahvilat,kävelyn merkeissä ,Sitä opetellut nyt 3 vuotta,Mikän ei kätkeydy enää kotini kun asun yksin selityksin.Katu tutille en anna tilaa heidän surkutelut voii voi on vaikeaa.Repuni pursuaa ulos toisten vaikeudet ,en jaksa niitä kuunella enää.( Kiitos luit olen luihäiriöinen en näe tekstini virheet Anteeksi)

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat