Tutkija Paula Koskinen Sandberg: ”Naisten palkat säädettiin tahallaan alemmiksi”

Paula Koskinen Sandbergin mielestä kotihoidontuki on valtion tukema köyhyysloukku, joka pitäisi lopettaa.

”Työnantajasta on kiusallisempaa maksaa pientä palkkaa miehille kuin naisille”, sanoo tutkija Paula Koskinen Sandberg. Hän on mukana Ei leikkirahaa -kansanliikkeessä, joka ajaa palkankorotusta lastentarhanopettajille.Lue koko juttu

Tutkija Paula Koskinen Sandberg: ”Naisten palkat säädettiin tahallaan alemmiksi”

Kommentit (5)

Palkkakuoppako

Välillä kuulee sanottavan että naiselle maksetaan samasta työstä vähemmän palkkaa kuin miehille. Tämähän ei pidä paikkaansa vaan kyse on juurikin alavalinnasta: perinteisesti miesvaltaisilla aloilla on suuremmat palkat kuin naisvaltaisilla.

Kirjoittaja väittää että naisten ja miesten palkkaero ei johtuisi yksilöiden valinnoista vaan rakenteista. Tämähän ei pidä paikkaansa. Kyse on juurikin yksilöiden valinnoista. Nimittäin kuinka monta vuotta meille on jankutettu, että naisen euro on 80 senttiä, ja että naisvaltaiset alat, kuten sairaanhoitajat, saavat vähemmän palkkaa kuin miesvaltaiset alat? Tämä asia on siis erittäin hyvin tiedostettu ja siitä huolimatta naiset jatkavat hakeutumista näille matalapalkka-aloille. Naiset ovat palkkakuopassa ja se on heidän oma valinta. Ja puhun siis naisista jotka ovat nykyään työelämässä ja joilla on ollut suhteellisen vapaa alanvalinta. Olisi tietysti kiva että naisvaltaisten alojen palkkoja nostettaisiin, mutta sitä odotellessa täytyy rohkaista naisia hakeutumaan korkeammin palkatuille aloille, eikä kannustaa heitä lastentarhanopettajiksi tai feministisen tanssiterapian lehtoreiksi.

  • ylös 5
  • alas 13
Palkkakuoppako

Lisään vielä sen verran että jos naisten palkkakuoppaan on olemassa jokin yhteiskunnan rakenne niin se on juurikin se, että naisia kannustetaan hakeutumaan tietyille aloille, kuten hoiva-alalle. Käytän sanaa ''kannustaa'', koska feministit ovat sitä mieltä että naisen luontainen ominaisuus ei ole käyttäytyä feminiinisesti eikä naisella ole heidän mukaansa luonnostaan sen enempää hoivaviettiä kuin miehelläkään. Siispä ratkaisu, josta voimme kaikki olla samaa mieltä, on että koko yhteiskunnan koulua myöten täytyy painottaa nuorille naisille, että voitte vapaasti hakeutua mille tahansa alalle, mutta pitäkää mielessä, että näillä tietyillä aloilla saatte vähemmän palkkaa. Olen tosin melko varma että jokaikinen suomalainen tyttö ja nainen tietää jo palkkakuopasta, mutta silti hakeutuvat näille aloille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Jos palkan määräytymisperuste olisi asiantuntijuus, esimerkiksi koulutuksella hankittu, ja kokemus, olisivat esim. insinöörin ja sairaanhoitajan palkat keskenään samaa suuruusluokkaa ja sairaanhoitajan urakehitys olisi mahdollinen myös palkka-asioissa. Mutta kun yhteiskuntamme arvostaa ns. humanistisia aloja teknisiä aloja palkan muodossa toisin perustein.

  • ylös 11
  • alas 13
radikaali muutos

Teknologia vaatii maapallon luonnonvaroja ja sähköä jota tuotetaan lähinnä epäeettisesti, niin, että ydinjätteille ei ole oiekasti turvallista loppusäilytystä keksitty ja silti me jatkamme sitä.

Tärkeämpää on ostaa omalle lapselle monipuolista ruokaa kuin jättää ehjä maapallo kaikille.

Kuluttaminen lentämällä, asumalla monessa lämmitettävässä asunnossa pitäisi lopettaa ja esim liikkuminen pitäisi hoitaa arkiaskereilla ja kävelyllä ja hiihtämällä, jos lunta tulee ja hallit ja pyhätöt pitäisi laittaa verolle, esim 100 euroa tunti, niin junnuilta kuin aikuisilta,jokaiselta korvaus joka kattaa ympäristön haitan.

Olympialaiset ja mm-kisat kuin myös biologien jne ja varsinkin insinöörien kokoontumiset pitäisi lopettaa, aivan turhaan jauhaa paskaa, koska ketään ei sen jälkeen kiinnosta, tietoa meillä kyllä on enemmän kuin tarpeeksi. Ja asiat ovat huolestuttavalla tolalla, mönkijöitä vesiskoottereita ym turhakkeita tehdään tuhoamaan maapalloa, no loppuhan on sama kaikille.

Ei ole oikein, että joku saa miljoona euroa siitä, että heittelee koripalloa, pitäisi keskittyä kiireesti pienviljelyyn, ja keräilyyn, kaikki vauvasta vaariin keräilyyn ja maksimikoko asunnolle, näin maaperän köyhtyminen ja afrikan vesipula ei pahenisi meidän ruoan vuoksi, ja esim vankilaan pitäisi laittaa oikeat rikolliset, ne jotka syövät muiden leipää eli käyttävät enemmän kuin oman osuutensa maailman luonnonvaroista, ei niitä, jotka ahdistuvat maailman pahuudesta ja juovat kadulla kaljaa tai muuten tuhoavat itseään.

  • ylös 7
  • alas 10
MachoAlpha

Tässäkin, kuten juhlapuheissa aina, jätetään tyystin huomioimatta naisten omat asenteet. Naiset ovat yhä ehdottomampia sen suhteen, että miehen pitää tienata enemmän, olla pidempi (muista korkkarivara, koska miestä halutaan katsoa ylöspäin) ja korkeakoulutettu. Tulee myös muistaa, että miehen pituus ja korkeakoulutus ovat merkittävältä osin sama asia, kuin ansaintapotentiaali. Suurin osa naisista ei todellisuudessa arvosta pätkääkään kotitöitä tekevää miestä, vaan haluaa miehen tuovan leivän pöytään. Miehen pitää myös tehdä aloite ja mies vie, nainen vikisee.

Kun naisilla yhä useammin on "omat rahansa", hölmömpi voisi naivisti uskoa, että suhteissa olisi enemmän sijaa todelliselle tasavertaisuudelle. Tämä on myös suurin syy syntyvyyden laskuun, kun "tarkoitukseen sopivia" miehiä ei löydy.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat