Lukijan kirje: Mitä tehdä vanhan isän kanssa?

Miten saisin isäni tajuamaan, että hänen on ryhdyttävä miettimään asumistaan? Ikää tulee, eikä hän enää kauan pärjää yksin omakotitalossa.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Mitä tehdä vanhan isän kanssa?

Kommentit (8)

Vierailija

Hankala tilanne.  Voisiko arkea yksinkertaistaa,  ja ehkä automatisoida: robotti-imuri sisälle ja robottiruohonleikkuri pihalle. Voisiko luopua äitisi ajan asioiden hoitotasosta? Isäsi on tuon luopumisen joiltain osin näköjään tehnyt, kun käy syömässä ulkona. Onko niin, että hänelle riittäisi vähempikin? Näyttäisi siltä, että sinä haluaisit säilyttää entisen elämisentason, mutta isäsi ei  näe sitä tarpeelliseksi. Hän voisi  tyytyä vähempäänkin.

  • ylös 19
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sympatiat puolellasi

"Väsynyt tytär", isäsi on selvästi vanhan ajan kasvatti. Ilmeisesti äitisi oli tottelevainen nainen, joka tanssi isäsi pillin mukaan. Isäsi on kyllä tottunut määräilemään, mutta saa hepulin, kun joutuukin maistamaan omaa lääkettään.

Olen edellisten kanssa samaa mieltä, että sinun on lopetettava työleirit. Isästäsi on tietysti vanhetessa pidettävä huolta, mutta se ei tarkoita, että joudut tekemään niin kuin hän määrää. Äitisi aikaiset kukkapenkit sun muut ovat selvästi isäsi arjessa tulleet tiensä päähän. Kukkapenkkejä ei kannata hoitaa, jos niiden tarjkoituksena ei ole auttaa talon myymisessä.

Aivan selvästi isäsi ei enää jaksa hoitaa taloa, kun ei ole sitä ennenkään tehnyt. Kerrostalo on hyvä idea.

Hän kyllä pohtii sanomisiasi, mutta suomalaiseen tyyliin ensimmäinen vastaus on aina ei. Oma äitini on samanlainen. Tutusta on vaikea luopua ja lupumisen tuska purkautuu kiukkuna muutoksen ehdottajiin.

Jatka vain ehdotusten tekemistä. Se kylvö kyllä tuottaa tulosta. Mutta älä missään tapauksessa suostu tekemään kaikkea isäsi puolesta. Yksin jäätyään hänen on opeteltava huolehtimaan itsestään tai hankittava apua rahalla. Siivosupalvelua saa edullisesti. Pysy lujana!

  • ylös 11
  • alas 2
Ota rennommin

Ymmärrän sekä tytärtä että isää. Omasta kodista on vaikea luopua, jos siinä on koko ikänsä asunut. Eikö paikkakunnalla ole "talonmiespalvelua" tms., joka voisi hoitaa pihaa?

Ei sitä välttämättä niin paljon tarvitse hoitaa kunhan ajaa nurmikon 1- 2 kertaa kesässä. Valmiita kukkia voisi muutaman istuttaa, jos haluaa.

Itsekin asun omakotitalossa enkä siivoa kovin usein (vaikka nainen olenkin). Harjalla vetelen suurimmat pölykasat silloin tällöin. Kannattaa ottaa rennompi asenne hommiin. Maailma ei kaadu pölyiseen kotiin tai ajamattomaan nurmikkoon. Niin kauan on asiat hyvin kun isällä toimii kroppa ja aivot. Jos jompikumpi alkaa pettää, niin se on eri asia.

Mukavaa kesää kaikille!

  • ylös 15
  • alas 4
Äidin tytär

Voi mennä aikaa ennenkuin isäsi on valmis luopumaan kodistaan. Koti sisältää hänelle tärkeitä muistoja entisestä elämästä.
Kannattaisi selvittää mitä palveluja voi saada edulliseti kunnan kautta. Äitini saa kaupan ostospalvelun, pihatöihin apua n. 2 x kk. Valitettavasti kotisiivous-seteleitä ei hänen paikkakunnalla tarjota. Onhan näistäkin jotakin apua, vaikka järkevin ratkaisu olisi muuttaa kerrostalo asuntoon.

Vierailija

Saisitteko esimerkiksi kunnan kotihoidosta ammattilaisen kotikäynnille kartoittamaan isänne tilannetta? Myös palotarkastajan voisi pyytää kotikäynnille tekemään palotarkastuksen. Eläkeläisillä kertyy helposti kotiin ja nurkkiin liikaa tavaraa. Sotkuinen koti on hygienia- ja paloturvallisuusriski. Ehkäpä isänne uskoisi perheen ulkopuolisilta tulevia neuvoja? Palkatkaa isällenne siivous- ja kotipalveluyritys tekemään viikkosiivoukset ja pihanhoitotyöt. Työstä saa verotuksessa kotitalousvähennyksen. Tulevaisuudessa isällenne tullee eteen muutto rivitaloon tai kerrostaloon. Yksin asuva eläkeläinen ei tarvitse omakotitaloa, jos talon hoitaminen on hänelle kovin hankalaa. Lasten ei pidä suostua vastoin tahtoaan omien vanhempiensa ja appivanhempiensa palkattomiksi orjiksi.

Saman kokenut

Joo hankala tilanne.Koti on ihmiselle niin rakas paikka,etta tarvitaan hienovaraisia,sinnikaita ehdotuksia tilanteen muuttamista erilaiseksi.
Pikkuhiljaa sinnikkyys palkitaan,sen aikakauden ihmiset eivat ole tyhmia-
ovat vaan tottuneet "tulemaan toimeen omillaan"
Sinnikkyytta,ja koita jaksaa!

Vierailija

Otsikko oli kyllä aika haastava ja isää alistava. 80-vuotias voi olla nimittäin täysin hyväkuntoinen ja selväjärkinen ihminen eikä "hänen kanssaan" tarvitse tuolla asenteella tehdä yhtään mitään. Omakotitalon hoitaminen on iso juttu ja varsinkin jos ei ole sitä tottunut aloitteellisesti itse hoitamaan. Toisaalta on vaikea uskoa, että iäkäs äitisi olisi todella tehnyt aivan kaikki kodin työt itse; mitä ihmettä isä sitten on tehnyt? Luultavasti äitisi on ollut aloitteentekijä hommissa ja ehkä vastannut todella kukkapenkeistä ja sisätöistä - kuten ennen vanhaan on ollut tapanakin. Ei kannattaisi pilata välejä määräilemällä ja puuttumalla toisen elämään. Sen sijaan voisitte yhdessä miettiä mistä olisi saatavilla apua välttämättömissä pihatöissä muutaman kerran kesässä ja siivoojiahan löytyy joka paikkakunnalta. Se kerrostaloon muutto tulee sitten aikanaan, jos on tullakseen. Tuossa edellä joku kirjoitti, että lasten ei pidä suostua vastoin tahtoaan omien vanhempiensa palkattomiksi orjiksi - ehkä tämä meni vähän ohi, koska tässä tapauksessa lapsi väen väkisin menee ja hommailee asioita lähinnä omaksi mielikseen, ei vanhemman toiveen mukaisesti.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat