Perheenäiti

Mitä ajattelet yllätysvieraista, jotka ilmestyvät ovellesi ennalta ilmoittamatta? Miten toimit? Uskallatko sanoa suoraan, ettei kyläily sovi, jos se ei sovi? Vai kutsutko yllätysvieraat aina kylään? Mitä tarjoat (kahvia/teetä/ruokaa?) ja tarjoatko myös yöpymispaikan?

Hieman ihmetyttää nämä yllätysvieraat (aikuiset ihmiset!), jotka pamahtavat yllättäen ovelle. "Tultiin kylään, kun satuttiin ajamaan ohi". Joskus tekisi mieli sanoa, että tervemenoa vaan - siis ohi! Emme ole epäsosiaalisia ja epäystävällisiä erakkoja, vaan tavallinen lapsiperhe. Vieraat ovat tervetulleita kotiimme, jos kyläilyn ajankohta olisi tiedossa ja ehtisimme myös vieraiden kanssa seurustelemaan! Emme ole joutilaita eläkeläisiä, jotka ovat 24/7 kotona. Näin matkapuhelinaikana ei olisi ylivoimainen tehtävä kysyä etukäteen, oletteko kotona ja sopisiko tulla käymään. Tekisi todellakin mieli mennä vastavuoroisesti näitten yllätysvieraitten oven taakse ja katsoa reaktiot, kun "tultiin kylään!"

Vai onko niin, että esimerkiksi turistikohteitten lähistöllä asuvien tulisi tarjota sukulaisille, tuttaville ja kylänmiehille ilmainen kahvi, ruoka ja yöpyminen? Ja tulisiko kesämökin tai mummonmökin omistajien tarjota mökkielämys koko suvulle ja tuttaville?

  • ylös 3
  • alas 2

Kommentit (7)

Vierailija

Pidän.
Mutta monet eläkeläiset ovat koko ajan menossa ja jotkut lapsiperheet vastaavasti aina kotona, joissakin jopa molemmat vanhemmat suurimman osan aikaa, kumpikaan ei käy kokopäivätöissä, vaan ovat käytännössä aina kotona molemmat lukuunottamatta kaupassa käyntiin kuluvaa aikaa.

Kenenkään ei kuulu tarjota kenellekään mitään, kaikki saavat itse päättää omasta kodistaan ja jaksamisestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kuinka tuttu kuvio! Puolisoni sukulaiset ilmestyvät juuri tällä tavoin. Puhelin saattaa toki soida, mutta siellä kysytään "Oletteko kotona? Olemmekin juuri pihassa". Käytännössä ei siis ole muuta mahdollisuutta kuin päästää porukka sisään tilanteessa kuin tilanteessa. Koen tämän hyvin väkivaltaisena tunkeutumisena omalle alueelleni. Arki on tällä hetkellä hyvin haastavassa vaiheessa muutenkin ja haluaisin itse määritellä, milloin on energiaa ihmisten tapaamiseen. Siinä sitten tempaistaan tyhjästä tarjottavat ja siirretään omia suunnitelmia, kunnes vieraat päättävät poistua. Itsekästä.

Päivää että pamahti

EN PIDÄ! Enkä ole itsekään tunkemassa  kelekään ylläripyllärivieraana. Inhosin aina kun ex-ukkoni harrasti juurikin tällaista yllätysvierailua ja piti sitä han normaalina asiana.."Hei! Lähdetäänpäs sen ja sen luo kylään. Hyvä idea. Eiku menox.." ja ihan kysymättä kohteena olevalta yllättyjältä että sopiiko, saatka että onk siellä ketään kotona. Oikea maanvaiva on tää exäni yhä, kuulema. Sopivasti aina ovella kun talossa tietää olevan kahvi-tai ruoka-ajan. Vaikka asuukin maalla pienessä pohjoissavolasessa maitopitäjässä, niin on sielläkin ihmisillä varmaan muutakin hommaa ku kestitä yhtä yllätys"vieras"eläkeläisukkoa..

Perheenäiti

Hei Pirjoliisa,

lehteen vaan Ihmisten kesken-palstalle :))

Lapsiperheessä voi äiti olla 24/7 kotona ja silti hänellä on kädet täynnä työtä lasten ja kodin kanssa. Yllätysvieraat eivät helpota arkea, jos kutsumattomat vieraat odottavat emännän palvelevan heitä auliisti. Vieraat eivät halua tai viitsi auttaa missään. Yötyötä tekevät työssäkäyvä on päivisin nukkumassa raskaan yövuoron jälkeen. Vuorotyöntekijät ottavat usein jopa kodin ovikellon pois päältä, että soitto ei herättäisi unilta.

Jokaisella meistä on mielipide yllätysvieraisiin, mutta harvoin sanomme mielipiteemme ääneen. Ehkä pelkäämme riitoja tai sukulaisuus-, tuttava- ja naapurisuhteiden katkeamista? Hyvää Juhannusta!

Vierailija

Tykkäsin paljon lapsena tästä tavasta maalla kun vieraista ei ollut mitään haittaa kun he eivät odottaneet mitään, vaan praatattiin vain ilosta parantaa maailmaa. Ei ollut mitään odotuksia puolin eikö toisin, kaikki vapaaehtoista.

Lapsiperheille ei varmaankaan tämä sovi aikataulujen yms kanssa. Eivätkä vanhemmat nykyään halua, että lapsensa vain istuvat kuuntelemassa päivänpolitiikkaa vaan koko ajan pitää olla virikettä ja urheilua. (itse olin sukuloimassa eikä häirinnyt jos kyläläisiä pistäytyi ja itsekin pistäydyin ja kaikille tämä oli ilo ja tarjoilut täysin vapaaehtoisia koska tulin/tultiin läheltä)

Kaikilla on oikeus päättää omasta kodista ja omasta jaksamisesta.

Jos tullaan kaukaa ja odotetaan ruokaa tai yösijaa, asia on varmaan ihan eri.

Vierailija

Ennen en itse koskaan pitanyt yllatysvieraista en myoskaan itse yllattanyt vierailuillani.Mieheni on erilainen ja han menee kutsumatta. Lapsiperheisiin emme mene iltaisin ,ja jos menemme,lapsirakkaina leikimme lasten kanssa.
Meilla kay nyt enemman vieraita kuin ennen ja se on mukavaa.Ihmiset tietavat etta meilla
ei ole kahvileipaa,jos haluavat tuovat tullessaan
"Talo elaa tavallaan ja vieraat kulkee ajallaan"

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat