Ompelija Outi Pyy: ”Lopeta jatkuva pyykkäys – se pilaa vaatteet ja saastuttaa vesistöt”

Tehokkain ympäristöteko on kaiken turhan ostelun välttäminen, Outi Pyy sanoo.

Kankaat ovat laadultaan huonompia kuin ennen, mutta ihmiset myös pesevät vaatteita aivan liian usein, sanoo bloggaaja ja ompelija Outi Pyy.Lue koko juttu

Ompelija Outi Pyy: ”Lopeta jatkuva pyykkäys – se pilaa vaatteet ja saastuttaa vesistöt”

Kommentit (14)

Siivousfriikki

En ymmärrä tätä Outi Pyyn parjaamista elastaanin suhteen. Elastaani tekee vaatteista paremmin istuvia, ja kunhan huuhteluainetta ei käytä, niin hyvälaatuinen vaate kyllä kestää elastaanista huolimatta.

Suomessa vaatteita pestään varmasti turhan tiuhaan, koska suurin osa omistaa pyykinpesukoneen ja sähkö & vesi on halpaa Keski-Eurooppaan verrattuna. Toisaalta vaatteiden tuulettaminen voi olla mahdotonta kerrostalossa, ja Kehä I:n lähellä asuvana oman asuntoni ilma ei ole kovin puhdasta (ilmastointikoneen suodattimet ovat mustat, kun ne vaihtaa). Hankala dilemma.

 • ylös 18
 • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Outi Les Pyy

Hei Siivousfriikki. Elastaani on ongelma tekstiilien kuitukierrätyksen kannalta. Se tekee vaatteista kierrätyskelvottomia eli ainoa tapa käsitellä ne käytön jälkeen on polttaa ne energiana, minkä takia kaikki niihin käytetyt luonnonvarat joutuvat hukkaan. Tämä on valtavaa tuhlausta kun ottaa huomioon, että vielä 30 vuotta sitten tekstiilikuidut pystyttiin kierrättämään vielä uudeksi kuiduksi paljon helpommin. Mutta olen kirjoittanut tästä aiheesta blogiini pitkän jutun, ja sen lopussa on toimintaohjeet myös niille, jotka haluavat edelleen jatkaa tai käyttävät elastaania sisältäviä vaatteita. Suosittelen lukemaan postaukseni kokonaan, sillä se avaa ongelmaa laajemmin ja valottaa sitä miksi olen tätä mieltä. Postaus: http://outilespyy.com/elastaani-on-iso-ongelma-kierratykselle/

 • ylös 23
 • alas 8
PiP

Runsaasti hikoilevana immeisenä on pakko todeta ettei vaatteiden tuuletus/pakastus todellakaan poista hienhajua paidoista, joten pyykkikone laulaa jatkossakin. Aluspaitoja en pysty pitämään muuta kuin kovilla pakkasilla, oon nääs niin kuuma.

 • ylös 15
 • alas 7
Sabina

Runsaasti hikoilevalle - jos vaatteet alkavat haista hieltä niin kuin keinokuidut monesti tekevät, niitä kannattaa huuhdella etikalla. Eikä välttämättä pestä pesuaineella vaan vain huuhdella sen jälkeen puhtaalla vedellä. 

 • ylös 14
 • alas 6
Vierailija

Jos vaatteissa ei olisi elastaania en löytäisi istuvia vaatteita. En ole 0-kokoa ja haluan mukavat vaatteet päälleni. Pesen myös vaatteet säännöllisesti koneessa. Etikkarumbaan en lähde. Tuulettaminen ei todellakaan vie hien hajua pois. Uhraan siis kierrätysarvot, jotta saan mukavia ja puhtaita vaatteita.

 • ylös 11
 • alas 12
m.e.a mummo

Toden totta vaateet tuletuu parvekelle ei onnistu. Uutta koulua rakennetaan vieressä ja vanha varmaan sen jälkeen puretaan ? On työmaa ajoa, kun räjäytys jätteet viety pois ymm. Pöly hiukkaset tulee joka raosta sisällekkin.Mitä pakastimeen farkut, perheelinen tarvitsisi erillisen pakastimen vaateille. Suuri sähkön kulutus nousisi.Osta laatu vaate kestää. Millä rahoilla perheelinen, yksin elävä eläkeläinen tai opiskelia ostaa?Kyllä vesi voiteista parempi oli kyse iho tai vaateet. Nyt asutaan eu-Suomi aikakautta 2018. Ei voi verrata Afrikka ymm. tai ajoittain Espanjan kuivuus. Ettemme pesisi vaateita liian usein.

Kukin tyylillään

Etikkarumba ? Jokainen taaplaa tyylillään. Etikka on niin urheilutekstiilien ja elastaania sisältävien vaatekappaleiden sekä atooppisesta ihosta ja allergiasta kärsivän perheen ollut pelastus. En ole sitä 14v aikana rumbaksi saanut millään.

 • ylös 16
 • alas 9
Näillä mennään

Vierailija kirjoitti:
Jos vaatteissa ei olisi elastaania en löytäisi istuvia vaatteita. En ole 0-kokoa ja haluan mukavat vaatteet päälleni. Pesen myös vaatteet säännöllisesti koneessa. Etikkarumbaan en lähde. Tuulettaminen ei todellakaan vie hien hajua pois. Uhraan siis kierrätysarvot, jotta saan mukavia ja puhtaita vaatteita.
Etikkarumba, mikä se on? Olen viimeiset kahdeksan vuotta korvannut perinteiset huuhteluaineet etikalla ja parempaa ainetta ei ole vielä tullut vastaan. Voittaa myös hinnaltaan "oikeat" huuhteluaineet mennen tullen. Nestemäistä, hajusteetonta pyykinpesuainetta pesuainelokeroon (kohtuudella!), loraus etikkaa huuhteluainelokeroon ja vaatteet aina nurja puoli ulospäin pyykätessä ovat minun peruspyykkäyskeinoni. Jos siitä yhdistelmästä saa aikaan rumban, on kyllä melkoisen lahjakas.

 • ylös 13
 • alas 5
Vierailija

Viimeinen virke lakanoiden pesusta kerran viikossa oli kyllä outo. Aiemmin olen kuullut, että sänkyvaatteet suositellaan pestäväksi parin kolmen viikon välein, mutta ei ainakaan päivittäin suihkussa käyvällä ihmisellä ole tarvetta pestä niitä niinkään usein.

Tyynyliinan tosin vaihdan puhtaaseen useammin, kun öisin kuitenkin tulee kuolattua se joskus märäksi, ja hiuksista jää siihen hikeä sekä lakkaa ja muita viimeistelyaineita.

Vierailija

Tekokuituvaatteisiin hajut, myös hien haju, tarttuu lujemmin kuin luonnonkuituvaatteisiin. Siksikin tekokuituvaatteita joutuu pesemään usein, hajut eivät todellakaan lähde tuulettamalla.

Vierailija

Pyykkietikan kanssa ei mielestäni ole mitään rumbaa. Sitä voi ostaa valmiina tai tehdä edullisesti itse. Huuhteluaineen sijasta pyykkietikka koneeseen. Helppoa, ekologista!

 • ylös 11
 • alas 7
Mummovm53

Kun käymme päivittäin suihkussa tai saunassa ei kai lakanoita tarvi noin usein pestä. Tyynyliinat ehkä. Vaatteille uusi elämä niinkuin ennen . Kuteiksi ja matoiksi lattialle.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat