Ompelija Outi Pyy: ”Lopeta jatkuva pyykkäys – se pilaa vaatteet ja saastuttaa vesistöt”

Tehokkain ympäristöteko on kaiken turhan ostelun välttäminen, Outi Pyy sanoo.

Kankaat ovat laadultaan huonompia kuin ennen, mutta ihmiset myös pesevät vaatteita aivan liian usein, sanoo bloggaaja ja ompelija Outi Pyy.Lue koko juttu

Kommentit (6)

Siivousfriikki

En ymmärrä tätä Outi Pyyn parjaamista elastaanin suhteen. Elastaani tekee vaatteista paremmin istuvia, ja kunhan huuhteluainetta ei käytä, niin hyvälaatuinen vaate kyllä kestää elastaanista huolimatta.

Suomessa vaatteita pestään varmasti turhan tiuhaan, koska suurin osa omistaa pyykinpesukoneen ja sähkö & vesi on halpaa Keski-Eurooppaan verrattuna. Toisaalta vaatteiden tuulettaminen voi olla mahdotonta kerrostalossa, ja Kehä I:n lähellä asuvana oman asuntoni ilma ei ole kovin puhdasta (ilmastointikoneen suodattimet ovat mustat, kun ne vaihtaa). Hankala dilemma.

Outi Les Pyy

Hei Siivousfriikki. Elastaani on ongelma tekstiilien kuitukierrätyksen kannalta. Se tekee vaatteista kierrätyskelvottomia eli ainoa tapa käsitellä ne käytön jälkeen on polttaa ne energiana, minkä takia kaikki niihin käytetyt luonnonvarat joutuvat hukkaan. Tämä on valtavaa tuhlausta kun ottaa huomioon, että vielä 30 vuotta sitten tekstiilikuidut pystyttiin kierrättämään vielä uudeksi kuiduksi paljon helpommin. Mutta olen kirjoittanut tästä aiheesta blogiini pitkän jutun, ja sen lopussa on toimintaohjeet myös niille, jotka haluavat edelleen jatkaa tai käyttävät elastaania sisältäviä vaatteita. Suosittelen lukemaan postaukseni kokonaan, sillä se avaa ongelmaa laajemmin ja valottaa sitä miksi olen tätä mieltä. Postaus: http://outilespyy.com/elastaani-on-iso-ongelma-kierratykselle/

PiP

Runsaasti hikoilevana immeisenä on pakko todeta ettei vaatteiden tuuletus/pakastus todellakaan poista hienhajua paidoista, joten pyykkikone laulaa jatkossakin. Aluspaitoja en pysty pitämään muuta kuin kovilla pakkasilla, oon nääs niin kuuma.

Sabina

Runsaasti hikoilevalle - jos vaatteet alkavat haista hieltä niin kuin keinokuidut monesti tekevät, niitä kannattaa huuhdella etikalla. Eikä välttämättä pestä pesuaineella vaan vain huuhdella sen jälkeen puhtaalla vedellä. 

Vierailija

Jos vaatteissa ei olisi elastaania en löytäisi istuvia vaatteita. En ole 0-kokoa ja haluan mukavat vaatteet päälleni. Pesen myös vaatteet säännöllisesti koneessa. Etikkarumbaan en lähde. Tuulettaminen ei todellakaan vie hien hajua pois. Uhraan siis kierrätysarvot, jotta saan mukavia ja puhtaita vaatteita.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat