Lukijan kirje: Kutsutko yllätysvieraat aina sisään?

Uskallatko sanoa yllätysvieraille suoraan, että kyläily ei nyt sovi, jos se ei sovi?Lue koko juttu

Lukijan kirje: Kutsutko yllätysvieraat aina sisään?

Kommentit (10)

Sano suoraan miten asia on

Jos ei sovi, niin kyllä sen voi suoraan sanoa. Aikamoista junttiutta on tulla toisen ovelle ilman, että sopii asiasta etukäteen kyläpaikan kanssa. Jos yllätysvieraat loukkaantuvat, niin omapa on häpeänsä. Oppivathan vastaisuudessa ajattelemaan muutakin kuin omaa napaansa.

  • ylös 12
  • alas 1
Ei joutilas eläkeläinen

Nimimerkki -Perheenäiti-

Kirjoitti aiheellisen kirjoituksen yllätysvieraista. Mutta lause, emme ole joutilaita eläkeläisiä, jotka ovat aina kotona. Lause kirvoitti kieleni vastaulauseeseen ja hetken päästä jo nauruun, Miten joku voi leimata elekeläiset joutilaiksi? Varmasti on eläkeläisiä jotka ovat joutilaita ja odottavat kotiinsa yllätysvieraita heitä virkistämään. Mutta uskon heillä olevan sairautta tms. joka estää heiltä liikunnan ilon ja mieltä avartavan matkustamisen. Olemme eläkkeellä oleva pariskunta ja nautimme niistä asioista joista ehdimme haaveilla työuran aikana. Kiire meillä ei ole eikä aikataulutettua elämää. Mekään emme kuitenkaan välitä yllätysvieraista, vaikka mielellämme tapaammekin ystäviämme ja kutsumme heitä kylään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Molla

Yllätysvieraat on tervetulleita. Ja jos silloin ei sovi, ilmoitan sen toki. Tarjoan, mitä kaapeista löytyy. Jos vieraat haluavat erikoista, voivat tuoda omat eväänsä. Yöpaikkakin löytyy, jos ei ole muita vieraita.

Jos on piempi vierailu, ja meille sopii, toivon omia lakanoita, pyyhkeitä ja eväitä ja apua ruokahuoltoon.

Sasse

Jos ollaan kotona, kylään saa tulla. Tarjotaan aina vähintään se kuppi kahvia. Hyvin harvoin kukaan enää kyllä tupsahtaa pihaan.
Ja lapsiperhe ollaan.

Tilanteesta kiinni

Kai se on yhä kiinni vähän paikkakunnasta ja sen kulttuurista, miten yllätysvieraisiin suhtaudutaan. Kaupungissa ei heitä oikein suvaita. Maalla se kuuluu ainakin jossain päin Suomea edelleen tapoihin. Millä vamoni ei kaupunkilaisena ymmärrä yllätystulijoita. Minusta se on tuttujen kanssa hauskaa.

Olen silti "Perheenäidin" kanssa samaa mieltä, ettei se nykyaikana paljon vaadi, jos vaikka pirautta ja kysyy. Jos taas on niin kaukainen, ettei puhelinta löydy kuin tiedustelusta, kannattaa harkita ovelle poikkeamista.

Mielestäni ovella vonkaajille voi hyvin sanoa, että sorry mutta nyt ei oikein sovi. Jos siitä loukkaantuu, niin sitten sille ei voi mitään. Jos kyseessä on esim kymmeneen tai viiteentoista vuoteen eka kerta, kun teille poiketaan ja kaupungissa sattuu olemaan just festarit, kyse on enemmän hyväksikäytöstä kuin ystävällishenkisestä sukuloimisesta. Silloin suosittelen kyllä ei-oota. Tuo vastavierailu aivan testimielessä, on oikein hyvä idea.

  • ylös 14
  • alas 3
Vierailija

Kannattaa opetella sanomaan "ei", jos ei sitä vielä osaa sanoa. Aivan oudot ongelmat taas.

Yllätyskyläilijät ovat röyhkeitä!

Toisen kotiin kutsumatta meneminen on moukkamaista! Yllätyskyläily kertoo, että kyläilijä piittaa vain itsestään. Yllätyskyläilijät ovat uteliaita, röyhkeitä ja ärsyttäviä ihmisiä. Yllätyskyläilijöitä ei tarvitse kutsua sisälle, keittää kahvia, laittaa ruokaa ja tarjota yöpymispaikkaa. Yllätysvieraille ei kannata edes avata ovea!

"Kutsutaan itsemme kylään" on toinen moukkamainen tapa! Nämä yllätyskyläilijät harrastavat myös itsensä kylään kutsumista.

Matkakohteiden lähellä asuville molemmat kyläilijätyypit ovat tuttuja. Ei viitsitä varata mökkiä tai hotellia, vaikka niitä löytyisi pilvin pimein. Ahdistellaan sukulaisia, tuttavia, kumminkaimoja ja pikkuserkun kaimoja. Tungetaan ilmoittamatta ja puoliväkisin toisen kotiin. Ilmainen kahvi, ruoka ja majoitus kelpaa. Isäntäväelle valitetaan huonosta säästä, matkakohteen kalliista hinnoista ja omista sairauksista. Emme pidä yllätysvieraista emmekä itsensä kylään kutsujista!

  • ylös 10
  • alas 2
Tyynetär

En todellakaan pidä yllätysvieraista,sellaisista joita muutenkin näkee harvoin.Oman perheen jäsenet voivat tietysti tulla milloin vaan mutta haluan kutsua itse vieraamme.Kun kutsun,he myös huomaavat että heitä on odotettu.Teen monia hyviä pikkusuolaisia,leivonnaisia,jotain erilaista ns. jälkkäriä.Pöydän kattaus on minun lempipuuhaani!Sen pitää olla just eikä melkein kauniisti katettu,jokin pieni kukka-asetelma vieraiden lautasten/kahvikuppien vieressä antaa vieraiden ymmärtää että heitä todella on odotettu!

Vierailija

Eläkeläisillä on todennäköisesti aikaa enemmän kyläilyyn kuin lapsiperheillä ja työssäkäyvillä ihmisillä. Eläkeläisillä ei ole kiirettä mihinkään ja heillä on aikaa harrastaa, kyläillä, matkustaa ja levätä. Lapsiperheessä on päivärytmi ja aikataulutettu arki. Kotona on ruoka-ajat, leikit, ulkoilut ja nukkumaanmenoajat. Alle kouluikäisillä lapsilla on kerhoissa käymistä ja mahdollisesti päivähoitoa, jos molemmat vanhemmat ovat töissä. Kouluikäisillä on koulupäivät ja koulutehtävät. Isommilla lapsilla on myös harrastuksia ja kerhoja.

Pidämme omituisena, että kylään aikovat eivät viitsi soittaa etukäteen ja kysyä isäntäväeltä, että sopisiko tulla kylään. Yllätysvieraat ajavat kymmeniä, jopa satoja kilometrejä ja pamahtavat ilmoittamatta isäntäväen ovelle. Omituista! On myös röyhkeää mennä yllätyskylään, jos vieraiden tarkoituksena on vain kahvitella, ruokailla ja yöpyä ilmaiseksi matkakohteensa lähellä!

Tarpeekseen saanut

Entinen mieheni oli toisesta kulttuurista. Vieraita sai tulla vaikka keskiyöllä ja pötyä piti pistää pöytään saman tein. Vieraita lappasi vähän väliä, usein jäivät viikoksikin. Aina en edes tiennyt, oliko joku tulossa tai kuinka monta henkilöä ja kuinka pitkäksi aikaa. Se touhu loppui kun erosin ja sain todella tarpeekseni näistä yllättäin ilmestyvistä passattavista!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat