Lukijan kirje: Mistä apua migreeniin?

Saan migreenikohtauksia usein, ja seuraavina päivinäkin minua särkee niin, että olen toimintakyvytön.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Mistä apua migreeniin?

Kommentit (7)

MigreeniäKokoElämän

Hei,

Ensimmäiseksi kannattaa tutustua Suomen migreeniyhdistyksen sivuihin, mistä saat tietoa sairaudesta: https://migreeni.org/ Migreeniyhdityksellä on myös vertaisryhmätoimintaa monissa kaupungeissa.

Toisekseen, lääkityksestä kannattaa keskustella uudelleen lääkärin kanssa. On olemassa esimerkiksi estolääkitystä joka saattaisi auttaa. Ongelmaksi saattaa tulla se, että jos käy yleislääkärillä, hänellä ei ole tarpeeksi tietoa/kokemusta aiheesta. Joskus olen itse lähtenyt lääkäriin omien lääke-ehdotusten kera, kun pelkään, että taas siellä ehdotetaan ottamaan vaan Buranaa... Hohhoi. Ja on hyvin hankalaa päästä erikoislääkärille, sillä sinne yleispuolelta laitetaan lähetettä harvoin. Jos lompakko sen kestää, voi yrittää päästä jollekkin spesialistille yksityisellä puolella.

Ja kolmanneksi, säännölliset elämäntavat saattavat auttaa. Eli nukkua aina samassa rytmissä ja tarpeeksi, sekä syödä säännöllisesti, ettei verensokeri laske. Alkoholia pystyy ottamaan ehkä annoksen tai parhaimmillaan kaksi, mutta en uskalla sen enempää, ettei se laukaise migreeniä.

ValoaTunnelinPäässä

Suosittelen myös migreeniyhdistystä ja laittamaan lääkityksen kohdilleen erikoislääkärillä, mahdollisesti hankkintaan sekä kohtaus- että estolääkitys. Kokeilemalla löytyy itselle sopiva lääkitys. Säännölliset elämäntavat ruokailun ja unen suhteen. Ergonomia kuntoon niin kotona kuin töissä ja fysioterapeuttia voi käyttää apuna. Sopivan liikunnan löytäminen ja harrastaminen: toisilla toimii esim. jopa kuntosali, mutta itsellä toimii rauhallinen jooga. Mahdollisten triggereiden välttäminen esim. punaviini, hajusteet tms. Tykkään myös käyttää ns. piikkimattoa kehon rentouttamiseen (ei kohtauksen aikana kuitenkaan). Nämä ovat itsellä vähentäneet kohtauksia ja niiden voimakkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Koitar

Ei tietenkään toimi kaikkien kohdalla, mutta itse olen saanut migreenin lähes kokonaan pois, kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn ja siirryin gluteenittomaan ruokavalioon. Ennen tätä jouduin käymään monta kertaa vuodessa kipupiikillä, kun yksikään lääkekokeilu ei tuottanut tulosta.

Kokeile

Itsellä migreeni on pysynyt poissa, kun olen noudattanut säännöllistä rytmiä ruoan ja riittävän unen suhteen. Mahdollisimman vähäsokerinen ruokavalio on ollut yksi suuri tekijä migreenittomässä elämässä. Max. 1-2 päivää vuodessa menee nykyisin migreenin kourissa.

Vierailija

Kannattaa stekata kaikki perusasiat ensin kuntoon: onko ruokavalio sopiva, syötkö tarpeeksi usein, nukutko hyvin (narskutteletko hampaita yöllä) ja tarpeeksi, katsotko puhelinta ja muita ruutuja liikaa, liikutko sinulle sopivalla tavalla. Kannattaa myös ehdottamasti käydä osteopatiassa pari kertaa. Olen myös kärsinyt migreenistä. Tietysti nämä asiat voivat olla kunnossa ja silti on migreenikohtauksia, mutta mahdollisimman stressitön elämä ja hyvät elämäntavat voivat ehkäistä, lieventää ja harventaa kohtauksia. Tsemppiä!

Olen sairastanut migreeniä teini-iästä asti. Joku voi tunnistaa minut tästä tekstistä, mutta haitanneeko tuo... Yli vuosi sitten en voinut elää normaalia elämää, en voinut itkeä, juosta, hyppiä, lyödä vahingossa päätä johonkin, saada auringosta välkettä peilin kautta tms. ilman migreeniseurausta. 

Vuosi sitten oli kamalin syksy ikinä. Sain hyvin rajuja kohtauksia, monta kertaa viikossa, pahimmillaan halvaannuin päästä alaspäin puhekyvyttömäksi 2-3 tunniksi. Minua kehotettiin erilaisiin estolääkkeisiin, joista kahta söin päällekkäin. Kohtauksia tuli silti tiuhaan. Kolmas estolääke määrättiin, mutta en pystynyt sitä aloittamaan, en saanut siitä rauhaa. Puolestani rukoiltiin. Joulukuussa -18 jätin estolääkkeet pois rukoillen apua Jeesuksen nimessä ja paranin. Mutta kohtauksia alkoi tulla silloin tällöin kuitenkin uudelleen, vaikka olin täysin varma parantumisestani, koska en enää saanut migreeniä alkuun mainituista syistä. Pääsin jäljille migreenin aiheuttajista oman tarkkailun kautta. Kun olin saanut migreenin, mietin, mitä olin syönyt. Pikkuhiljaa selkisi yhteys, kun ynnäsin yhteen. Nämä migreenin aiheuttajat ovat väriaineet E120 ja E160a. Näistä seurasi joko heti tai muutamien tuntien sisään migreenikohtaus. Näitä väriaineita on monissa tuotteissa, esim. mehuissa, limonadeissa, teollisissa leivonnaisissa, vanukkaissa ja etenkin karkeissa. Itse leivotuista herkuista en saa migreeniä, joten kyse ei ole sokerista ylipäätään. Jeesus todella paransi minut karmeista migreeneistä, mutta en makeaholistina vapautunut kokonaan tästä taakasta. Olisin sairastunut esim. diabetekseen entisellä menolla. 

Migreenin uhri (KK 17/2018): Jos tutkit tarkasti omaa ruokavaliota, yhteys voi löytyä, ja uskallan väittää, että monella migreenipotilailla voi olla takana nämä väriaineet. Netistä haittavaikutuksia tutkimalla selvisi myös yhteys migreeniin. Jossain maissa tietyt väriaineet ovat kiellettyjä, mutta Suomessa niitä saa käyttää rajoituksetta. Ubikinonista voi myös saada apua (apteekista saatava). Mutta parhaimman avun ikinä sain Taivaalliselta Ylilääkäriltä, Jeesukselta. Hän minut paransi.

Korjaus: Joulukuussa -17 jätin estolääkkeet pois. 

Nyt on kohta vuosi mennyt ja kohtauksia ehkä n. 10 kertaa, kaikki itseaiheutettuja, kun heikolla hetkellä olen syönyt karkkia tai epähuomiossa kaurakeksiä, joissa yllätyksenä huomasin olevan ko. väriainetta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat