Lukijan kirje: Kaikilla ei ole mummoja

Jopa neuvolassa osa terveydenhoitajista pitää itsestäänselvyytenä, että mummot ja vaarit rientävät auttamaan.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Kaikilla ei ole mummoja

Kommentit (6)

Etsi ottoisovanhemmat - saat v...

Totta puhut mummoton! Tasan ei käy elämässä edes mummot ja papat. Toisilla on uusperheissä isovanhempia liian kanssa niin, että vanhemmat tulevat mustasukkaisiksi mummojen ja ukkien lastenhoitoon puuttumisesta.

On monia ikäihmisiä, joilla ei ole lastenlapsia. Etsi lapsillesi tällainen varamummo tai varavaari. Varmasti löydät sellaisia turvallisesti lähipiiristäsikin.

Moni lapsenlapseton olisi ikionnellinen, jos hänet kelpuutettaisiin isovanhemmaksi. Yksi ystäväni sanoihin, että ensin oli suru lapsettomuudesta ja sitten kun siitä joten kuten selvisi, iski suru vielä suurempana lapsenlapsettomuudesta. 

Voit saara kaipaamaasi apua arkeen ja samalla tehdä jonkun ottoisovanhemman todella onnelliseksi!

TT

Mistähän näitä varamummoja löytäisi... Itse menetin rakkaan äitini ja lasten isoäidin syövälle. Äiti oli aina auttamassa, nyt minulle jäi lasten lisäksi papan hoito.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kaikilla perheillä ei ole apuna ja tukena mummoja ja vaareja. Auttaminen voi tapahtua myös toiseen suuntaan. Mummot ja vaarit eivät pysty auttamaan, vaan tarvitsevat itse apua viikoittain, jopa päivittäin. Lapsiperheen vanhemmat voivat uupua hoitotaakkansa alle. Oman perheen lisäksi apua ja hoitoa tarvitsevat iäkkäät ja monisairaat vanhemmat.

Neuvoloiden terveydenhoitajat eivät voi olettaa lapsiperheiden saavan apua isovanhemmilta. On myös tilanteita, joissa apua lastenhoitoon ja kodinhoitoon on helpompi pyytää muualta. Lastenhoitoapua pyydetään ehkä tutulta äidiltä, tutulta ja luotettavalta nuorelta tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitajalta. Kodin siivouspalvelua ostetaan ammattisiivoojalta jne. Vastakohtana on perheitä, joissa isovanhemmat ovat päävastuussa lapsiperheen arjen pyörittämisestä. Mielestäni vanhempien tehtävät kuuluvat perheessä äidille ja isälle eikä tätä vastuuta saa siirtää isovanhemmille.

  • ylös 17
  • alas 5
Vierailija

Aikanaan koin kovin loukkaavana sen, että minun lapseni eivät hyväkuntoisia vanhempiani kiinnostaneet. He eivät meillä vierailleet emmekä me olleet tervetulleita heille. Aina oli joku meno tai harrastus. Nyt lapset ovat teini-ikäisiä ja vanhempieni vauhti alkaa hiipua. Lapsille he eivät ole tärkeitä enkä yhtään ihmettele. Nyt kysellään kylään, mutta nuorilla on omat menonsa ja juttunsa. Toisille isovanhemmille, jossa on ovi aina ollut meille avoinna, löytyy nuoriltakin aikaa.

  • ylös 12
  • alas 5
Turvallisilla aikuisilla siunattu

Kannatan ehdottomasti ajatusta varaisovanhemmista! Lapsena tajusin jossain vaiheessa, että kavereilla oli kaksi mummoa ja minulla vain yksi joka hänkin asui kaukana. Pistin toimeksi ja ryhdyin kyselemään lähiseudun mummoilta, voisivatko he ryhtyä varamummoikseni. Innostuin vähän ja varaisovanhempia löytyikin lopulta melkoinen liuta, niin mummoja kuin muutama pappakin.

Heistä oli suuri ilo minulle lapsena ja monet kultaiset neuvot ja muistot ovat kantaneet elämässä. Olen nyt parikymppinen ja suurin osa heistä on jo kuollut, mutta yksi mummoista on elämässäni edelleen. Hän on minulle rakas ja huolehtii minusta lämmöllä kuin omasta lapsenlapsestaan. Välillä unohdan, ettemme ole sukua!

Olen "adoptoinut" itselleni myös yhden tädin. Hän on äitini ystävä, joka ei ole minulle mitään sukua, mutta kutsun häntä tädiksi. Perheen ei välttämättä tarvitse koostua verisukulaisista.

Vierailija

Itseäni loukkaa, juuri tuo mummoja ja pappojen itsestään selvyytenä pito. Samoin nuo sukupuuasiat.

Meillä on yksi mummo kuolemansairas, toinen hylkäsi omat lapset rikkaan miehen takia ja leikkii nyt henkistä ja hienoa ihmistä joka teki valintoja mitä elämältä haluaa. Hylkäsi lapsensa, valinta ja pitää muka hyväksyä. Lisänä sekakäyttäjä pappa, narkomaani täti jne.. tuohon uus perheen mukana tuli toiselle lapselle mummi joka pojastaan niin mustasukkainen että ollut pakko eristää lapsiperheen elämästä.

Suomessa on paljon mtt ja päihdeongelmaisia. Olisi kiva jos koulu ja päivähoito jättäisivät vähemmälle huomiolle perhekeskeisyyttä ja keskittyisi opettamiseen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat