Arkista ruokaa joulupöytään

Usein kysytään että "miten pidetään yllä perunalaatikon imeltymislämpötila?".

On tärkeää että ennen jauhojen jauhojen lisäämistä peruna soseutetaan ja notkistetaan kuumalla vedellä puuromaiseksi soseeksi ja jäähdytetään alle 78 asteiseksi. Jauhot lisätään alle 78 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. MITÄÄN MUITA RAAKA-AINEITA EI LISÄTÄ ENNEN IMELTÄMISTÄ!

Vanha perinteinen tapa imeltää niin kuin vanhan ajan emännät imelsi:

Tämä onnistuu yleensä hyvin kun perunoiden määrä on vähintään noin 2kg. Pienemmilläkin määrillä onnistuu mutta epäonnistumisen riski kasvaa. "Enemmän vällyjä pieneen erään ja nopea toiminta".

Vedellä puuromaiseksi notkistettu sose jäähdytetään 76 asteiseksi ja 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen lisätään jauho. Soseastia eristetään useilla kerroksilla keittiöliinoja ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan. Voi imellyttää myös "huoneen lämmössä", mutta silloin liinoja tarvitaan lisää eristeeksi että soseen lämpötila pysyy riittävän kauan 65-75 alueella. Imeltymisen alkamisen voi varmistää noin 1 tunnin kuluttua maistamalla. Jos imeltyminen ei ole alkanut, lisätään jauho. Sokoitetaan pari kertaa imeltymisen aikana. Imeltymisaika on noin 2-4 tuntia.

Sähköuunissa voidaan imeltää mukaellen edellistä perinteistä vanhan ajan tapaa:

Niin kuin edellä, mutta ei käytetä liinoja. Soseastia laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen uuniin. Annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Soveltuu pienemmillekin perunamäärille.

"Pomminvarma tapa imeltää sähköuunissa":
Tässä on minimoitu jauhojen palamisen riski.

Sose jäähdytetään noin 60-63 asteiseksi ja vedellä puuromaiseksi notkistettuun soseeseen sekoitetaan jauho. Soseastia laitetaan imeltymään 80 asteiseen uuniin. Annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi nostaa 85 asteeseen.

Nämä tavat imeltää takaa sen että imeltymisen aikana soseen lämpötila muuttuu niin hitaasti että 65 asteen ja 75 asteen imeltymisreaktiot ehtii toimia riittävän tehokkaasti.
Kun imelletään näillä tavoilla, siirappia ja sokereita makeuttamiseen ei tarvita.
Näillä imeltymismenetelmillä imeltyminen tapahtuu niin nopeasti, että imellettyä perunalaatikkoa voi valmistaa vanhan ajan tapaan arkiruoaksi. Vielä 1950-1960 luvuilla imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin leipomispäivinä viikonloppu ja arkiruoaksi.

  • ylös 38
  • alas 0

Kommentit (1)

Vierailija

Havaittu on myös, että perunalaatikko maistuu paremmalta ja paremmin imeltyneeltä kun sen pakastaa ennen paistamista. Just eilen paistettiin viimeinen viime joulun laatikko. Sitä paitsi jää jouluviikon kiireistä yksi pois kun tekee laatikot etukäteen pakkaseen.

  • ylös 0
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat