Lähihoitaja Mari Eberhardt on dementiakodin yövuorossa yksin: ”Kun olen hoitanut 20 hälytystä yössä, kiitän itse itseäni”

klo 12:00 | 26.10.2018
Yövuorossa on oltava valmis tekemään isoja ratkaisuja yksin. Joskus asiakkaiden rauhoittelu vaatii mielikuvitusta.Lue koko juttu
Marille ja Marin tekemälle työlle ISO KIITOS! Jaksa Mari tässä Arvokkaassa työssäsi ja jatka edelleen itsesi kiittämistä <3
Mutta systeemille JÄRKYTTYNYT MOITE! Miten homma voi olla näin resurssoitu???? Toivon omien muistisairaiden vanhempieni selviävän ilman tätä järjestelmää, "hoivaa".... Elävät vielä kotonaan, Upea Helsingin Kotihoito huolehtii monista jutuista ja sitten me lapset....
Minun on pakko ihmetellä, onko tarkoituksenmukaista vaihtaa kaikille keskellä yötä vaippa jonkun kierroksen mukaan? Eikö ole ikävä herätä tuollaiseen joka yö, varsinkin jos on sairautensa vuoksi helposti hukassa siinä missä on ja kuka on tuo ihminen joka alkaa minua kesken unien veivata? Onko niin, ettei iho kestä niin kuin vauvoilla, vai onko tämä enemmän aamuvuorolaisten kuin nukkuvien vanhusten tarve?
Ymmärrän tietysti että tarvittaessa vaihdetaan milloin vain ja näin pitääkin olla. Mutta tarvitseeko kaikki vaihdon yöllä, sitä ihmettelen.
Vieläkö todellakin on kuivituskierroksia. Nykyajan vaipat vetää niin monta litraa nestettä, että niitä ei tarvitse vaihtaa kuin tarvittaessa.
Ja miksi ulko-ovista pääsee yöllä ulos. Se on turvallisuusriski. Ovien pitäisi olla lukossa, ettei kukaan pääse ulos paleltumaan. Asukkaiden pitäisi sentään olla turvassa, kun maksavat ison summan hoidostaan.
Ja kyseinen ihminen ei ole ainoa, joka tekee yötyötä ja yksin, joten en ymmärrä jutun pointtia. Vakiyökköjä on yksin paljon haastavimmissakin paikoissa, joissa ei ole edes sitä laitosapulaista kaverina.
Yötyö sinänsä valvomisineen on rankkaa. Hattua nostan, kun perheellinen jaksaa tehdä pelkkää yövuoroa.
Hoitoalalla tavallinen kolmivuorotyö on jopa pahempaa kuin yötyö. Raskaimpia ovat illasta-aamuun-työvuorot, joita valitettavasti edelleen suositaan. Hoitajan iltavuoro loppuu klo 21-22 ja aamuvuoro alkaa seuraavana aamuna klo 7. Lepoaika jää liian lyhyeksi ja palautuminen kehnoksi. Työntekijän yöuni on huonolaatuista illasta-aamuun-vuoroissa. Osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja ja muut työvuorolistantekijät tekevät yleensä itse päivätyötä. Heillä on myös vapaat viikonloput ja vapaat kirkolliset juhlapyhät.
Hoitoalalla pahinta ei ole työn kuormittavuus, vaativuus ja vastuu. Hoitoalalla pahinta on naisvaltaisen alan huono työilmapiiri, epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen. Yksin tehtävä työ - jopa yötyö - voi olla huomattavasti vähemmän kuormittavaa kuin huonossa työilmapiirissä tehtävä ryhmätyö. Naiset ovat mestareita ilkeilemään, puhumaan pahaa selän takana, juoruilemaan ja puukottamaan toisiaan selkään. Opiskelijat, sijaiset ja uudet työntekijät joutuvat usein kiusaamisen kohteeksi.
Suomessa on kymmeniä tuhansia koulutettuja hoitajia, jotka eivät tee hoitoalan töitä. Iso osa heistä on vaihtanut alaa nimenomaan hoitoalan kurjan työilmapiirin tai työpaikkakiusaamisen takia. Lähitulevaisuudessa hoitajia haetaan ja palkataan ulkomailta, koska suomalaisia hoitajia ei ole tarpeeksi.
Hyvä artikkeli, ainut asia jota ihmettelen on tämä lainaus; ”Yötyö oli pelastus, kun pojallani todettiin 6-vuotiaana diabetes. Työvuorojeni ansiosta saatoin olla hänen kanssaan aamulla ja iltapäivällä ja auttaa verensokerin mittauksissa ja pistoksissa.”
Toivon, että haastateltava tarkoitti vapaapäiviään, joita on yötyössä enemmän.
Aika hurjaksi käy, jos yövuoron jälkeen valvoo vielä iltapäivään, ja nukkuu siis max 3-4h ja taas töihin?
Mielestäni jutussa olisi pitänyt nimenomaan korostaa myös unen määrää. Jos yötyöläinrn vaikka pääsee 07, on kotona 7.30, käy suihkussa, tekee pari pientä askaretta ja syö "iltapalan", on kello helposti 09 kun menee sänkyyn. Jos unta saa odotella hetken, voi olla 9.30 kun nukahtaa. Siitä sitten jos ajattelee, että aikuisen on hyvä saada vähintään 7h unta, 10h työöiden jälkeen enemmänkin...niin kello on puoli viisi-puoli kuusi alkuillasta, kun nousee ylös. Tällaisen ajattelun levittämineb on siis tosi haitallista, että ihminen vielä valvoisi työyön jälkeen 7-8h. Ja 4h unta ja takas töihin 10h:ksi. Jos kääntää tän vaikka iltavuoroon, niin tarkoittaisi samaa, kun iltavuorolainen valvoisi vuoronsa päälle vielä tonne neljään aamuyöstä, sit ylös 08 ja takas töihin! Ei kuulostais kivalle...
Näitä joutuu kyl niin paljon kääntää kavereillekin, kun ei ne tule ajatelleeksi, et en mä tosiaan vaan voi nousta klo.14 minkään kissanristiäisten takia. Se on sama kun ne nousis noin 02.30 yöllä. Ei moni kyllä viitsis...!
Aikoinaan omalla työpaikallani todettiin tutkinnan jälkeen laittomaksi tällainen järjestely (ainoa saatavilla oleva "hoitajatoveri" myös toisaalla öisin siivoava laitossiivooja). Onko tällainen yksin osastolla valvomaan jättäminen siis laillista nykyään?
Kelpaako "toiseksi hoitajaksi" siivooja? Lakisääteisesti kun yöllä pitäisi olla läsnä vähintään kaksi hoidosta vastaamaan kykenevää henkilöä, tässä käsityksessä olen?
Siivoojat ovat tähdellistä tähdellisimpiäkin työntekijöitä, tätä ei pidä nyt lukea väärin. En aliarvioi heitä. Mutta tarkoitan, että voiko osastosta olla vastuussa ainoastaan yksi jolla on hoitamisen koulutus, riittääkö se?
Asia olisi hyvä tarkistaa Super- ammattiliitosta. Meille päädyttiin ottamaan toinen hoitokoulutettu yöhoitaja, kun homma todettiin laittomaksi.
Muuten tietysti mielenkiintoinen artikkeli luettavaksi ja kivan tuntuinen hoitaja!
Aluehallintovirasto päättää mitoituksen kussakin yksikössä. Laissa ei sanota missä vuorossa pitää olla minkä verran hlökuntaa ja se riippuu asiakasmäärästä, avin luvasta ja palvelun ostavien kuntien vaatimuksista. Yleensä kunnat tai avi eivät vaadi kahta yökköä. Kunnat eivät halua maksaa kalliita yölisiä omissa yksiköissään tai yksityisille, joilta palvelun kuntalaisilleen ostavat.
Monilla vanhuksilla on esim sydämen vajaatoiminnan vuoksi käytössä diureetit, eli nesteenpoisto lääkitykset. Tarkoittaa myös sitä että virtsamäärät ovat melkoisia. Siinä on helposti myös vaatteet ja vuodevaatteet virtsassa, jos ei yön aikana kuiviteta. Myös painehaavaumien riski lisääntyy huomattavasti jos iho on pissasta märkänä, ja jos asentoa ei käydä välil vaihtamassa.
Ymmärsin niin, että äiti on aamulla kotona valveilla, kun lapsi herää ja avustaa lasta aamutoimissa. Äiti pystyy nukkumaan, kun lapsi on koulussa. Äiti heräilee, kun lapsi tulee koulusta kotiin. Äiti menee uudestaan nukkumaan jossain vaiheessa iltapäivällä. Vapaapäivinä yötyöläinen saa nukkua enemmän. Pienen koululaisen kannalta on erittäin hyvä, että lapsen ei tarvitse olla yksin kotona. Tuntikausien yksinolo luo alakouluikäiselle lapselle turvattomuuden tunnetta. Lapsi voi myös tarvittaessa herättää kotona nukkuvan vanhemman. Lapsi ei joudu olemaan pitkiä aikoja yksin kotona, jos esimerkiksi toinen vanhempi on päivätyössä ja toinen tekee yötyötä. Perheen ja työn yhteensovittaminen on tärkeä asia.
Hoitoalalla kolmivuorotyö on pahinta. Monella työpaikalla työvuorolistan suunnittelija ei ole vielä kuullutkaan ergonomisista työvuorolistoista! Kurjinta ovat illasta aamuun-vuorot, joita hoitoalalla jostain kumman syystä edelleen suositaan. Yöuni jää illasta aamuun-vuoroissa liian lyhyeksi etenkin, jos työpaikka on kaukana kotoa. Pelkkä yötyö on monelle parempi vaihtoehto kuin kolmessa vuorossa työskentely. Jos yövuoro kestää noin 10-11 tuntia, viikon työt on tehty kolmessa tai neljässä yössä. Vapaapäiviä kertyy ja palkkakin on parempi yövuorolisän takia. Moni ei taas halua tehdä ollenkaan yövuoroja tai yövuorot eivät sovi, jos ei pysty päivällä nukkumaan eri syistä. Osalla menee elimistö yövuoroissa täysin sekaisin ja yövuoroista palautuminen kestää pitkään.
Ei kukaan halua kohta vanhaksi elää. Kuullostaa kamalalta tuollainen
Onkohan tämä kommentti joku vitsi vai besserwisser-maallikon päättelyä? Jos vaippoja ei yöllä vaihdettaisi, olisi moni vanhus aamulla yltäpäältä virtsassa. Yöaikainen virtsaamistarve on tavallista vanhuksilla. Esim. sairaudet ja lääkitys voivat olla taustasyinä. Myös vanhuksen iho voi olla hyvin herkkä ja hauras. Tuskin kokenut hoitaja turhaan vaippaa yöllä vaihtaa.
anteeksi, mutta tuo kysymys osoittaa täydellistä asiantuntemattomuutta ja lisäksi esitetään omia, hoitohenkilökuntaa syyttäviä asiattomia olettamuksia. Hyvä kuitenkin, kun kysyit! Kyllä se kuuluu asianmukaiseen hoitoon, että yölläkin vaihdetaan kuivat vaipat. Vanhusten hoitoa ei voi verrata vauvoihin. Vanhusten iho on menettänyt kimmoisuutensa, se on ohentunut ja pitkään märissä vaipoissa makaaminen edistäisi haavautumista ja sieni-infektioita. Vanhusten virtsakin on usein väkevää lääkkeiden tai vähäisen nesteytyksen ansiosta. Asiakkaat, jotka eivät enää itse muuta asentoaan, on joka tapauksessa määräajoin käännettävä toiseen asentoon. Muuten uhkaa makuuhaavat. Olisi heitteille jättöä antaa liikkumattoman vanhuksen maata koko yön vaihtamatta hänelle asentoa ja huoletihmatta kuivista vaipoista! btw. haluaisitko itse maata koko yön märissä vaipoissa?
Oli kyllä sairasta hommaa !! Kuka hullu jaksaa uhrautua ?
Saako tästä jonkun henkisen palkinnon ?
Minä en saanut , siksi ihana alanvaihto ?
Vanhustenhoito ei kiinnosta. Päteviä ja koulutettuja sijaisia ja keikkalaisia on jo lähes mahdotonta saada. Huono palkka, fyysisesti ja henkisesti kuormittava työ, epämukavat työajat ja kurja työilmapiiri eivät houkuta vanhustyöhön. Hoitoala on naisvaltainen ala ja kieroilu ja juoruilu on jokapäiväistä. Epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen ovat hoitoalalla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Opiskelijoiden kohtelu hoitoalan työpaikoilla on usein täysin ala-arvoista. Hoitoalalla suhtaudutaan ilkeästi ja vihamielisesti opiskelijoihin. Usein oma työpaikkaohjaaja on opiskelijan pahin työpaikkakiusaaja. Näin taataan hoitoalan työvoimapula ja hoitajien alanvaihto.
Naulan kantaan!
Naisvaltainen hoitoala on työpaikkakiusaamisen tyyssija. Työilmapiiri on liian monessa työpaikassa todella ikävä. Työvoimapula on räjähtänyt käsiin. Alalla on liikaa iIkeitä, narsistisia, katkeria, elämäänsä ja työhönsä kyllästyneitä hoitajia. Liikaa huonoa johtamista ja esimiestyötä. Matala palkka ja huonot vuorolisät, henkisesti ja fyysisesti kuormittava työ ja epämukavat työajat. Hoitoalan töissä on myös väkivallan uhkaa ja henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Hoitoalalla ei ole vetovoimaa eikä pitovoimaa!
Pakki meni sekasin ja kakkasi housuun.Ohitti Wc-tilan ja meni toinen huone. Siellä sitä kakka olikin väräsäs paikaan.Sidotan mies pyörätuoliin, pysy kakat ainakin sinä tilassa housuissa.Ei sotke ympäristöön.Annas olla kun tuli pissahätä.Hoitaja kopissa kytää ruutua.Tiety hoitaja.Pyytää päästä Wc-hoitaja: Pisat housuihin.Sinulla on vaipat siksi.Alisti miehen vaipoille pissaa.Mut vuorollaan vei ,tämä yksi osaston mätä muna ei!Alzmer potilas muistaa mennyt,hän äiti kielsi housuihin pisaamisen.Hänet köytettin myös vuode, lähiomaisen eli vaimon luvalla. Oliko laki yö- siteissä sai pitää 12 vuorokautta?.Ei sitten kakalla sotkenut vuode jos hätä yöllä tuli?Ei osattu henkilökunta, peilata kysyä vaimolta: maksatko nyt avuttomalle kaunasi? Kun rypäsi heti eläkeelle jäätyään? Mutta vaimo sai leikkiä uhria,niin sokeaksi menään ypäristössä monessa.Nainen uhri,mies pahis.Jos on esim. alkoholisoitunut eläkeellä.Kala velat maksetaan siitten kun toinen täysin avuoton.Luojan kiitos mies kuoli kevät talvi 2018.