Jari Sinkkonen: ”Jos haluat hyvän parisuhteen, on välttämätöntä tajuta, mikä puolisossa ärsyttää”

Kulttuuri vaikuttaa kiintymyssuhteisiin, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. ”Etelä-Euroopassa on varmasti enemmän ristiriitaisia kiintymyssuhteita ja tunnepitoisempaa vuorovaikutusta kuin Pohjois-Euroopassa. Meillä sodan traumat vaikuttavat siihen, miten lapsia kasvatettiin 1940-luvun lopulla ja 1950-luvulla. Kaikki tekivät kauheasti töitä.”

Lapsuudessa muodostunut kiintymyssuhde vaikuttaa vuorovaikutustaitoihimme, mutta ei määritä loppuelämää. ”Esimerkiksi parisuhde voi olla korjaava kiintymyssuhde”, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Pääasia on välillä miettiä, miten itse kohtelee muita.Lue koko juttu

Jari Sinkkonen: ”Jos haluat hyvän parisuhteen, on välttämätöntä tajuta, mikä puolisossa ärsyttää”

Kommentit (4)

Vierailija

Kiitos Jari
Tavallista, ymmärrettävää, hyväksyttävää ja turvallista. Tämän avulla "valaistuu" kummasti, eikä tarvitse mesoa murheessa lopunikäänsä ja miettiä, että kun silloin on ollut ankea lapsuus, pieni pipo ja vähän leikkikaluja. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus.
Olen aina tykännyt teksteistä sitten samoin kuin Liisa Keltikangas-Järvisen itsetunto ja temperamentti valaistuksista.
Onnellinen mummiäitinoppisis

  • ylös 21
  • alas 10
Vierailija

Kiintymyssuhdeteoria on saanut ihan suhteettoman paljon merkitystä aikuisen ihmisen luonteen selittäjänä. Lapsuudessa vaikuttaa niin moni muu asia ihmisen persoonallisuuden kehittymiseen. Koulukiusaus tai ehkä jopa päiväkotikiusaus, se onko perheen ainoa lapsi, onko lähipiirissä leikkikavereita, minkälaisia muita aikuisia elämään kuuluu vanhempien lisäksi jne. Myöhemmin teininä koetut ensimmäiset rakkaussuhteet, myöhemmät nuoruudenrakkaudet yms. Omat ihanteet, jos tytöllä on ihanteena harlekiinirommanien rakkausmalli, tai nykylapsilla jostain glitteryksisarvismaailmasta, ja pojilla pornosta ja kaveripiiristä omaksuttu malli, niin törmäyksiä tulee ihan väkisin. Huono ensimmäinen seurustelukokemus voi jättää syvät jäljet, ihan riippumatta siitä minkälainen se suhde niihin omiin vanhempiin on ollut. Puhumattakaan koko peruskoulun kestäneestä koulukiusaamisesta. 

Välttelevä kiintymyssuhdemalli myös suojelee joutumasta idioottimagneetiksi, nykyaikana on ihan fiksua olla uskomatta ihan kaikkea ja olla luottamatta kaikkiin. 

  • ylös 42
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ilolla Luen aina Sinkkosen tekstejä. Saan niistä oivalluksia ja parasta on se, että niissä huomaa olevansa vain ihminen, joka riittää sellaisena itselle ja muille.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat