Köyhä äiti Maria, 38: ”Vaikeimpia ovat asiat, joita hyvätuloiset eivät edes ajattele”

”Joskus nousee pala kurkkuun, kun joudun kieltämään lapsilta niin paljon. Onneksi meillä riittää rakkautta”, Maria sanoo.

Maria piti päiväkirjaa niistä hetkistä, jolloin suri köyhyyttään. ”Vaikeimpia olivat usein asiat, joita suurituloisempi ei tule edes ajatelleeksi”, hän sanoo.Lue koko juttu

Köyhä äiti Maria, 38: ”Vaikeimpia ovat asiat, joita hyvätuloiset eivät edes ajattele”

Sivut

Kommentit (92)

Ainosini

Kolmen nyt jo aikuisen lapsen äitinä tunnistan hyvin nuo tunteet. Yksinhuoltajana ei pystynyt tarjoamaan kalliita harrastuksia tai merkkivaatteita ja entäs se kasvuikä! Ota ihmeessä yhteyttä paikalliseen Hope järjestöön, siellä tuetaan harrastuksia seuroilta saatavilla lahjoituksilla esim. Kausimaksuihin saa apua sekä yksityiset kansalaiset lahjoittavat vaate/kenkä/urheiluväline tarpeita nimenomaan lapsiperheille. Aina on toivoa ja teillä on hieno perhe.

 • ylös 167
 • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Sydäntä kouraisi lukea kirjoitus. Onko mahdollista toimituksen kautta muistaa perhettä jouluna?

 • ylös 94
 • alas 26
Vierailija

Minäkin tahtoisin laittaa joululahjan perheelle. onnistuisiko tämä jotain kautta?

 • ylös 77
 • alas 28
Vierailija

Yksi keskituloinen, lapseton ystäväni pohti että haluaisi tukea jonkun varattoman lapsen harrastusta. Uskon, että tällaisia ihmisiä on enemmänkin. Mihin rahat voisi lahjoittaa ja ehkä saada tietoa vaikka nimettömästi, mihin rahat menivät?

 • ylös 90
 • alas 21
Vierailija

Miksi Suomessa ei ole kummilapsitoimintaa? Kaikenmaailman Plan-kummeja ties minne, mutta ei Suomeen. Joku järjestö koordinoimaan toimintaa, ja halukkaat voisivat tukea lasta esim. harrastusmaksuissa ja halutessaan lähettää vaikka joulupaketin. Tuettavasta lapsesta saisi tiedoksi esim. iän ja nimen, mutta ei sen tarkempaa. Halutessaan voi kirjoitella kirjeitä järjestön kautta.

Uskoisin, että tarvitsijoita ja auttajia olisi paljon, mutta he eivät vain kohtaa. Osa köyhistä perheistä ei halua joutua kiitollisuudenvelkaan, mutta tässä auttaja ei tunne perhettä ja auttaa suoraan lasta.

 • ylös 168
 • alas 22
Suomessa on yli 100 000 köyhää...

Suomessa on yli satatuhatta (yli 100 000 ) lasta, joitten perhe on köyhä. Yhä useampi pienten lasten ja koululaisten äiti ja isä tekee epävarmoja pätkätöitä, vastentahtoista osa-aikatyötä tai vuokratyötä tai työsuhteen muotona on nollasopimus. Vaikka vanhempi tai vanhemmat käyvät työssä, pieni palkka ei riitä, vaikka perhe eläisi kuinka nuukasti. Suomessa myös sukupolvien välinen taloudellinen eriarvoisuus on vaiettu asia. Aikaisemmin suurimmalla osalla työssäkäyvistä on ollut vakituiset, kokoaikaiset työpaikat ja taloudellisesti turvattu elämä.

 • ylös 105
 • alas 19
Työtön itsekin, ei silti asent...

Särähti kyllä korvaan toi kohta 9. "Miten selittän hänelle että joulupukki tuo lahjoja enemmän rikkaille, ei kilteille?". Niinkun se olis joku totuus että rikkaiden lapsista tulee ilkeitä ja köyhien lapsista kilttejä.

 • ylös 123
 • alas 160
Vierailija

No onpa kurjaa, että pakastinkin suli. Ensi kertaa varten vinkki: ei yön aikana sulaneita marjoja tai leipiä tarvitsisi biojätteeseen heittää! Marjoista voi keittää vaikka hilloa, ja pari päivää ne säilyvät sulanakin syömäkelpoisina vaikka jääkaapissa.

 • ylös 349
 • alas 35
Vierailija

Sama kirjoitustyyli kuin vauvalla hyvin monissa tarinoissa, joissa usein ilkeä sävy kirjoituksissa. Nimettömissä tarinoissa on sama tyyli, ja usein tämä sama toimittaja.

 • ylös 70
 • alas 40
Vierailija

Jos toimituksen kautta voi muistaa perheen lapsia lahjakortilla niin mielelläni muistaisin.

 • ylös 53
 • alas 20
Vierailija

Varmaan tarkoitti lähinnä siis sitä, että jaottelu ei mene niin että kiltit vs ilkeät vaan niin että rikkaat vs köyhät. Jos tai kun tämä jonkun "päiväkirja" tekstistä oli niin sinne ei lie ole tarve eritellä ajatuksia niin että ei jää väärän tulkinnan varaa.

 • ylös 93
 • alas 21
Vierailija

Miksi päättäjät eivät kuuntele lapsiperheitä?
Miksi vouhkataan syntyvyydestä kun ei anneta mahdollisuutta jo oleville?
Miksi ei makseta oikeasta työstä oikeaa palkkaa, siis sitä jolla tulee toimeen?
Ja miksi kotiäitien pitäisi mennä töihin kun töitä ei ole?
Ja kun kotiäidit on pienipalkkaisissa osa-aikaisissa, määräaikaisissa työsuhteissa, niin kuka ne lapset synnyttää?????

 • ylös 95
 • alas 22
Vierailija

Hyvinvointi valtio!?
Joka elää köyhyydessä ja lahjoitusten varassa ja jolla pitäisi olla sama järjestelmä köyhien auttamisessa niin kuin afrikan kehitysapuraha.
Tosin afrikka saa senkin rahan metsästyssafarien muodossa jossa suomalaiset vanhanajan patroonat, ylimystö, paremmat ihmiset voivat käydä ampumassa viattomia eläimiä ja näin nostaa omaa statustaan. Voiko turhempaa olla?
Metsästyt safarit suomeenkin!

 • ylös 28
 • alas 49
Maikku

Olen itsekin elänyt suurimman osan elämästäni köyhyydessä ja se on ollut raskasta sekä kuluttavaa.Etenkin, kun joutui tinkimään lasten toiveista.Minäkin haluaisin perhettä auttaa, voiko sen tehdä toimituksen kautta?

 • ylös 56
 • alas 20
Annika

Minäkin haluaisin perhettä muistaa lahjakortilla jos se vain on toimituksen kautta mahdollista. Itsekin olen perheellinen ja pienituloinen mutta emme silti joudu elämääm näin kuin Maria perheineen elää. Sillä on vaikutusta että asumme Pohjanmaalla ja täällä elämisen menot ovat pienemmät mitä pk seudulla. Olemme myös suurelta osin omavaraisia ruuan puolesta.
Erilaisia yhdistyksiä tosiaan löytyy ympäri suomen jotka tukevat vähävaraisten perheitten lasten harrastustoimintaa. Rohkeasti vain ottamaan yjteyttä. Mekin olemme saaneet tukea tyttäremme jalkapalloharrastukseen ja hän saa viettää aikaa ja kehittyä pelaajana mieluisen harrastuksen parissa. Toivon perheelle ihanaa joulun odotusta ja omista kokemuksista voin sanoa ettei mikään raha ja rikkaudet korvaa sitä onnea minkä oma perhe meille antaa.

 • ylös 42
 • alas 234
villekalle

henkilön kannattaa hakea kunnan sosiaalitoimesta harkinnanvaraista tukea lasten talvikenkiin ja vaatteeisiin?ainakin kannattaa yrittä en tiedä mikä kanta helsingillä on.itse olen joku vuosi sitten saanut rahaa talvivaatteeissin ja kenkiin .olen  myös työtön.tsemppiä perheelle.teillä on kummiskin toisenne ja lapset ja rakkauttaa jota ei rahalla saa.

 • ylös 59
 • alas 15
Berliini munkki

meitä on paljon. Pakollisten menojen jälkeen käytettävän rahan saa todella hyvin budjetoida, että riittää kuukaudeksi ruokaan ja perustarvikkeisiin. Tuli yllättävä lasku ja kuukauden budjetti meni. On ollut vaikea selvitä, kauppaan ei voi mennä (lapset saa koulussa lämpimän ruuan) kun tili on tyhjä. Seuraava palkka tulee 18.12. Marjoja, porkkanoita ja perunoita on omasta puutarhasta säilötty. Niillä eletään seuraavaan tiliin. Koitin käydä kaupan roskiksella, mutta lukossa se oli. Omat talvikengät hajosivat keväällä, uusia en pysty ostamaan. Talvi mennään Villasukilla ja lenkkareilla. Miehen kanssa puhuttu monesti mitä tehtäisiin jos voitettaisiin "ota rahat ja juokse" ohjelman rahasalkku.. melkein itku tuli, kun miehen toive oli että hän ostaisi meille jokaiselle kaupasta Berliinin munkit.

 • ylös 70
 • alas 22
Köyhyys sattuu

Niin tuttua. Olen painanut töitä hullunlailla 18-vuotiaasta lähtien(nyt 46v) ja opiskellut työnteon ohessa. Saanut 3 lasta, kokenut eron, vakavan työuupumuksen, syvän masennuksen ja menettänyt kyvyn palata työelämään. Nyt yhteiskunta tukee minua ruhtinaallisesti alle 600€/kk. Saan asumistukea, mutten toimeentulotukea. Minulle jää joka kuukausi laskujen jälkeen hieman yli 200€ elämiseen. Olen kiitollinen että 2 lapsistani asuvat jo omillaan,en pystyisi edes ruokkimaan heitä,saatikka vaatettamaan. Minä uskoin joskus vahvasti siihen, että kun teet töitä lujasti,kasvatat yhteiskuntakelpoiset lapset, niin yhteiskunta pitää huolta "työmyyristään" jos satut sairastumaan. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. En tiedä onko tästä ahdingosta mitään ulospääsyä ja myönnän, että hieman katkerana katson, kun maahanmuuttajat kantavat kaupoista kassitolkulla ruokia joista vain haaveilen, tai kulkevat niissä kalliissa merkkivaatteissa upouusi iPhone käsissään.
Mitä he tekivät tämän yhteiskunnan hyväksi ansaitakseen ne?
Ruokajuhlat, kuten joulu lahjoineen, ahdistaa kovin. Tunnen myös syyllisyyttä etten voi muistaa silloin edes kummilastani. Omat lapseni tietävät ahdinkoni, eivätkä luonnollisestikaan toivo muuta kuin yhdessäoloa. Muuta en oikein voi tarjotakkaan.

 • ylös 74
 • alas 41
Köyhät ja rikkaat elävät omiss...

Suomessa on yli 100 000 köyhää lasta kirjoitti:
Suomessa on yli satatuhatta (yli 100 000 ) lasta, joitten perhe on köyhä. Yhä useampi pienten lasten ja koululaisten äiti ja isä tekee epävarmoja pätkätöitä, vastentahtoista osa-aikatyötä tai vuokratyötä tai työsuhteen muotona on nollasopimus. Vaikka vanhempi tai vanhemmat käyvät työssä, pieni palkka ei riitä, vaikka perhe eläisi kuinka nuukasti. Suomessa myös sukupolvien välinen taloudellinen eriarvoisuus on vaiettu asia. Aikaisemmin suurimmalla osalla työssäkäyvistä on ollut vakituiset, kokoaikaiset työpaikat ja taloudellisesti turvattu elämä.

Suurin ongelma meidän yhteiskunnassamme on yleissivistyksen ja ymmärryksen puute. Suomessa tuloerot kasvavat. Hyvätuloiset ja varakkaat ihmiset eivät yleensä lainkaan ymmärrä pienituloisten ja köyhien ihmisten arkea. Hyvätuloiset ja varakkaat elävät omassa kuplassaan. He asuvat mukavassa kodissa, omistavat omistusasunnon, kesämökin, sijoitusasunnon, lomaosakkeita ja muuta varallisuutta. Heillä on varaa harrastaa, sijoittaa, matkustella, käydä Lapin lomilla ja ulkomailla. Pienituloiset ja köyhät sinnittelevät päivästä toiseen köyhyysrajalla tai sen alla. Pienituloinen ja köyhä uupuu, koska hän ei löydä ulospääsyä köyhyyskuplastaan. Köyhien perheiden lapset joutuvat jopa koulukiusatuiksi.

 • ylös 80
 • alas 28

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat