Lukijan kirje: Iäkkäät vanhempani eivät halua muuttaa, joten en voi auttaa heitä

Vanhempani vanhenevat eivätkä kohta pärjää ilman apua. He eivät kuitenkaan suostu muuttamaan lähemmäksi minua ja perhettäni.Lue koko juttu

Lukijan kirje: Iäkkäät vanhempani eivät halua muuttaa, joten en voi auttaa heitä

Kommentit (4)

Vierailija

Ei pidä lähteä määräilemään ikääntyviä vanhempiaan. Muuttaminen toiselle paikkakunnalle ei ole pikkujuttu ja kun kirjoituksesta ennakoin, että he eivät vielä edes tarvitse apua, asia ei ole ajankohtainen. Mieti vielä sitäkin, miten oikein pystyisit heitä käytännössä auttamaan, ainakaan siinä vaiheessa kun pärjääminen on todella heikkoa. Silloin tarvitaan hoivaa - vaikkapa kotihoitoa - päivittäin ja monta kertaa päivässä, jos käyt töissä et pysty siihen. Toivot vanhempiesi muuttavan oman mielenrauhasi tähden, et ajattele heitä, vaan itseäsi. 

  • ylös 14
  • alas 22
Herkkä tytär

Ymmärrän huolesi. Muutto hyvin kauas tutusta elämänpiiristä on kuitenkin useimmille ikäihmisille liian vaikeaa. Olet tarjonnut tätä vaihtoehtoa, muuta et ehkä voi tehdä. Sinulla on kuitenkin oma elämäsi elettävänä.

Minun vanhempani ovat asuneet melko lähellä ja itselläni olisi ollut mahdollisuus auttaa ja järjestää palveluita. He ovat kuitenkin jyrkästi vastustaneet kaikkea "holhoamista", vaikka ilmiselvästi ovat olleet avun tarpeessa.

Ulkopuolisena on usein helppo tietää ja arvostella muita, mutta perheitten sisäiset suhteet ja suosikkijärjestelmät vaikuttavat asioihin. Joillakin lapsista on enemmän herkkyyttä ja empatiaa, joskus ehkä syyllisyydentunnettakin, että on jotain velkaa vanhemmilleen. Toisilla ei tällaista ole ollenkaan ja heidän on helppo suhtautua viileästi. Tuntuu ikävältä, että joku ulkopuolinen syyttää itsekkyydestä.

  • ylös 13
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Mielestäni kyse ei ole itsekkyydestä syyttämisestä. Kirjoittajalla on selvästi tarve auttaa vanhempiaan, vaikka nämä eivät sitä ehkä edes vielä tarvitse eivätkä varsinkaan halua sillä tavalla kuin apua tarjotaan. Iäkkäätkään ihmiset eivät halua tulla holhotuksi ja haluavat päättää itse omista asioistaan. Kirjoittaja ei oikein pysty eläytymään vanhempiensa ajatuksiin ja toimii omien toiveittensa pohjalta. Se ei ole itsekkyyttä, vaan tietynlaista sokeutta, vaikka toki hyvää tarkoittavaa.

Kotiäiti

Et ole tyttärenä vastuussa ikääntyvistä vanhemmistasi. Vanhempasi saavat eläkettä ja he voivat ostaa rahalla palveluja kotiinsa. Rahalla saa kotiin muun muassa kotiapua, siivouspalveluja, valmista ruokaa, ruokaostokset kotiovelle tuotuna ja kotisairaanhoitoa. Pihatyöt kuten ruohonleikkuut ja lumenluonnit saa ostettua rahalla. Jos iäkkäät vanhemmat eivät kykene enää asumaan omassa kodissaan, heidän on muutettava palveluasuntoon tai hoitokotiin. Sinun ei tarvitse ajaa 500 kilometrin päästä toiselta puolelta Suomea hoitamaan lapsuudenkotiasi ja vanhempiesi asioita. Et ole myöskään vastuussa aikuisten sisarustesi elämänhallinnan ongelmista. Jos aikuiset sisarukset eivät osaa hoitaa asioitaan, niin omapa on vikansa!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat