Lukijan kirje: Miten auttaisin masentunutta läheistä?

Tunnen suurta avuttomuutta läheiseni masennuksen edessä. Haluaisin auttaa häntä, mutta miten?Lue koko juttu

Lukijan kirje: Miten auttaisin masentunutta läheistä?

Kommentit (4)

Vierailija

Kuinka masentunut hän on? Olisiko ammattiauttajan apu enemminkin paikallaan? Toisaalta jos henkilö tuntee mielensä matalaksi muttei vielä kovin synkeäksi voi liikunta, ruoka ja auringonvalo auttaa. Voit olla lähellä ja käytettävissä mutta masennus ei katoa avullasi teit mitä tahansa. Älä myöskään ota asiaksesi hänen asioiden hoitamista muuta kuin vaikeissa tapauksissa, jolloin on äärimmäisen tärkeää, että läheiset ohjaavat henkilön hoitoon. Masennus joskus osoittaa ihmiselle, että hänen on muutettava jotain elämässään, tämän ymmärtäminen ja sen mukaan toiminen on henkilön itsensä käsissä.

  • ylös 2
  • alas 24
Avunsaaja

Olen mielenterveyskuntoutuja ja masennus on minulle hyvin tuttua.  Nykyään koen alakuloisuutta päivittäin ja se näkyy arjen toiminnoissani.  En saa aamulla itseäni käyntiin ja aina on jostakin kerättävä voimia tehdäkseni edes jotain.  Olen sairaseläkkeellä, enkä muiden vaivojeni vuoksi pysty ottamaan mitään työtä vastaan.  Ainoastaan vapaaehtoistyössä koetan olla melko säännöllisesti.  Minulle on ollut suuri apu sukulaisistani ja perheestäni.  Juuri koin positiivisen yllätyksen, kun miniäni tarjoutui auttamaan siivouksessa.  Hän järjesti komeroitani ja otti huomioon toiveeni, mitä sieltä karsitaan pois.  Itse en ollut saanut pitkään aikaan tehtyä aloitetta hommaan ja mielialani kohentui kovasti, kun näin että kotini tuli siistimmäksi.  Kyllä aivan hyvin voit auttaa masentunutta käytännön töissä, kun kysyt suostuuko hän siihen.  Jo iloinen seurasi ja ystävällisyytesi antaa masentuneelle toivoa parempaan elämään ja hän saan tuntea, että hänestä välitetään.  Tämä  on minun reseptini!

  • ylös 14
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pidetään toisistamme huolta

Hienoa kuulla, että empatiakykyisiä ihmisiä on olemassa ja kannat huolta lähimmäisistäsi. Hyvin harva masentuneista tai heidän läheisistään osaa itse diagnosoida todellisen tilan. Tähän tarvitaan ammattiapua. Auttaminen päivittäisissä askareissa, ulos vieminen ja kuuntelevana korvana oleminen voivat olla joillekin tarpeeksi alakuloisuudesta pois pääsemiseen mutta tärkeää on muistaa sekin, että masentuneen ihmisen on joissakin tapauksissa todella vaikea itse hakea apua. Itse synnytyksen jälkeisen masennuksen kokeneena voin kertoa myös sen, että useasti masentunut ei halua kuormittaa läheisiään tai ystäviään omalla huonolla olollaan. Jos ja kun sinua askarruttaa että miten edetä, aina voit soittaa oman alueesi terveysasemalle ja kysyä neuvoa. Masentuneelle voi myös rehellisesti kertoa, että et ole ammatti-ihminen mutta voit aina kuunnella ja olla kyllä apuna ajan varaamiseen vaikkapa terveysaseman psykiatriselle sairaanhoitajalle. Tärkeää on osoittaa, että välittää, ihan vaikkapa kuulumisten kysymisellä.

  • ylös 28
  • alas 5
Vierailija

yrittäisin ainakin kuunnella masentunutta ja keskustella, ja tarpeen tullen ohjata vaikka terapiaan jos olisi tarvetta ja keksiä jotain piristävää ym.

  • ylös 1
  • alas 22

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat