Lukijan kirje: Teinkö väärin kun jätin puuttumatta lapsen kohteluun?

Lukijamme pohtii, onko parempi antaa jokaisen hoitaa omat asiansa vai tulisiko puuttua, jos näkee lasta kohdeltavan huonosti?Lue koko juttu

Lukijan kirje: Teinkö väärin kun jätin puuttumatta lapsen kohteluun?

Kommentit (6)

Koko kylän asia

Ymmärrän hyvin sinua. On vaikeaa puuttua julkisella paikalla ventovieraan tekemisiin. Huono käytös ja piittaamattomuus muista ovat paljon yleisempiä nykyisin kuin vain 10-20 vuotta sitten. Muutamia esimerkkejä mainitakseni roskaaminen, kännykkään koilottaminen, reppu selässä ahtaassa tilassa ja, tuoreimpana, sähköpotkulautailu jalkakäytävillä. Kun puuttuu asiaan, on vastaus useimmiten ikävä. Tosin ystävällisesti sanottuani, on muutama lautailija siirtynyt ajoväylälle, ainakin hetkeksi.

Mutta kun kyse on lapsesta... En tiedä, mitä olisin itse tuossa tehnyt. Todennäköisesti olisin ollut vain vaiti ja kärsinyt lapsen puolesta - hävettää tunnustaa. Mutta tämä kirjoituksesi ansiosta lupaan toimia, jos joudun todistamaan vastaavaa. Sen lapsen täytyy saada tietää, että hänen kohtelunsa on väärin ja että ympärillä on aikuisia, jotka tukevat häntä. Mitä sitten tekisin, jos tuo sinun kokemasi tulisi eteeni? Sanoisin äidille, että lopeta, tuota on kamala kuunnella. Pojalle: älä sure,  olet kiva poika, et ole tehnyt mitään väärin, äitisi on ehkä väsynyt. - Kiitos kirjoituksestasi.

 • ylös 20
 • alas 23
Vierailija

Todennäköisesti olisit saanut,puuttuessasi tilanteeseen,kommentin pitää huolta vaan omista asioista.Toivoa vaan voi että joku lapsen lähellä oleva/asuva henkilö tekee ls-ilmoituksen lapsen kurjasta kohtelusta,koska tuommoinenhan vaan jatkuu kotonakin.

 • ylös 9
 • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Myypämyy

Vaikka saisitkin vastaukseksi "pidä vaan huoli omista asioistasi", silti se, mitä sanot, jää kyseisen vanhemman mieleen. Palautetta ei ole aina helppo ottaa vastaan eikä varsinkaan julkista palautetta, mutta se ei tarkoita, etteikö palautteella olisi vaikutusta tai ettei sitä ainakin miettisi omassa mielessään. Tässä tapauksessa äiti on varmaan väsynyt, mutta se ei oikeuta kohtelemaan lasta noin nollaavasti. Jos olisit puuttunut asiaan ja sanonut jotain , se olisi voinut vaikuttaa siihen, että äiti vähän miettisi oman väsymyksensä purkamista puolustuskyvyttömään lapseen.

 • ylös 12
 • alas 20
Pitää puuttua

Helpoin tapa puuttua tuollaiseen on puhutella vanhempaa ystävällisesti. Itse olen joskus hieman vastaavassa tilanteessa kysynyt vamhemmalta (ja myös hymyillyt lapselle niin että hänkin kokee että hänet huomioidaan), että onko kaikki hyvin? Onko jotain eriyistå sattunut kun noin pieneltä vaikuttava asia tuntuu auheuttavan suuren reaktion. Ei vanhemmat välttämättä sitä arvosta mutta lapselle on hyvä kuulla että vanhemman reaktio ei ole kohtuullinen.

 • ylös 15
 • alas 21
Vierailija

Aika monesti näkee, miten äidit moittivat sitä vanhempaa taaperoa, ihan tyhmyyttään luultavasti, koska pienempi vie voimat. Mutta puuttuminen on vaikeaa, koska ihmiset  ovat niin aggressiivisia. Puutuin kerran kun eräs tällainen äiti läpsäytti lasta marketissa ja mitä siitä seurasi! Hän lähti seuraamaan minua ja videoimaan hyllyjen välistä sekä uhkasi lähettää kuvat You Tubeen.  Ja on pari muutakin vastaavaa tapausta. Eli puuttumisesta seuraa ensimmäisenä huudot ja haukkumiset eikä lapselle välttämättä mitään hyvää. Nämä ovat niitä kasvatuskyvyttömiä vanhempia, jotka ovat sitten jossain vaiheessa ihmeissään, miten meidän lapsesta tuli tuollainen. Puutun siitä huolimatta edelleen....

 • ylös 23
 • alas 4
Muuan mamma

Lapsen läpsäyttämisestä olisi vanhempi saanut sakot, se on laitonta nykyään. Että siitä vaan, puuttua pitää ja varsinkin ulkomaisten kohdalla. Se auttaa kotoutumaan.

 • ylös 18
 • alas 4

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat