Perinteinen Viikonloppuruoka

Imelletty perunalaatikko on perinneruokien klassikko. Sitä valmistettiin leipomispäivinä viikonloppuruoaksi.

Neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

"Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka kruunaa leipomispäivän ja viikonlopun. Imellä perunalaatikko valmiiksi leipomispäivän aikana niin että se on imeltynyt valmiiksi paistettavaksi leivinuunin jälkilämmössä".
Nykyaikana klassinen perinneruoka valmistuu kätevästi sähkölieden uunissa noin 5 tunnissa.

1. Kaikki perunalaadut imeltyy. Perunat voi valita makutottumusten mukaan ja vaihtelemalla saadaan erilaista makua ja suutuntumaa.
Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.
Hajoamisongelmat voi välttää kun perunat kuorii raakoina ja keittää pienessä määrässä vettä kypsiksi. Kypsät perunat soseutetaan keittoveteen. Näin vältetään suurin osa hajoamistappioista.

2. Älä suolaa keitinvettä
Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy.

3. Survo perunat kuumina
Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos perunat on kuorittu ennen keittämistä ja survottu keittoveteen tarkista survoksen notkeus ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla.
Jäähdytä survos erittäin huolellisesti alle jauhojen palamislämpötilan, eli alle 78 astetta.
Lisää jauhot kun kun survos on jäähdytetty huolellisesti alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 74-76 astetta. Imeltyminen alkaa heti kun jauhot on sekoitettu survokseen.

4. Imellä uunissa ja paista.
Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 65-75 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma 78 asteen lämpötila tai yli lämpötila pysäyttää imeltymisen. Survos imeltyy 2-4 tunnissa. Lisää voi ja suola. Lisää maito niin että saadaan sakea puuromainen velli ja laita seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle hiukan voinokareita ja jos haluaa pinnalle voi ripotella korppujauhoja. Laita seos paistumaan 190-200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja seos alkaa kuplimaan uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paistetaan 2-3 tuntia.

  • ylös 24
  • alas 4

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat