Arkisen ruokapöydän klassikko

Arkista perinteistä suomalaista imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Sitä ei myöskään mausteta mausteilla. Maku saadaan imeltämällä ja suolalla sekä voilla. Arkisen ruokapöydän imelletty perunalaatikko valmistetaan varsin yksinkertaisista raaka-aineista. Siihen tarvitaan ainoastaan perunaa, vähän jauhoja, kuumaa vettä soseen ohentamiseen, voita, maitoa ja suolaa. Sähkölieden uunissa imeltäminen on varsin helppoa.

Tässä 2½kg ohje:

2½ kg perunoita

vettä, keittämiseen, soseen ohentamiseen ja imeltämiseen

2-3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

maitoa "tuntuman ja tavoitteen mukaan" määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla

50-100 g voita

1½-3 teelusikallista suolaa

Arkisen ruokapöydän imelletty perunalaatikko valmistuu näin:

1. Pestyt perunat kuoritaan ja keitetään kattilassa kypsiksi vähässä vesimäärässä.

2. Perunat soseutetaan suoraan kattilassa keittoveteen niin että saadaan puuromaisen tanakka sose. Lisätään tarvittessa kuumaa vettä.

3. Tämä on tärkeä ja tarkka vaihe: Sose jäähdytetään kattilassa erittäin huolellisesti 75-77 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhojen imeltymisentsyymit tuhoutuu ja sose ei imelly.

4. Jauhot lisätään 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoitetaan hyvin. Tässä vaiheessa voidaan vielä tarvittaessa lisätä tilkka 76 asteista vettä.

5. Sosekattila laitetaan 65-70 uuniin imeltymään ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia.

6. Imeltyneeseen soseen lisätään voi sulamaan ohuina suikaleina. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen sose. Imelletty arkinen perunalaatikko valmistetaan usein tukevaksi ja vatsaa täyttäväksi haarukalla syötäväksi ruoaksi.

7. Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Jos halutaan, pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

8. Sosevuoka laitetaan aluksi 185-205 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Paistetaan 2-3 tuntia.

  • ylös 43
  • alas 2

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat