Imelletty perunalaatikko

Hämäläinen tuuvinki on leipomispäivien ruoka.
Imelletty perunalaatikko valmistettiin perinteisesti leipomispäivinä.

Tuuvinki eli imelletty perunalaatikko on tärkeä perinteisen hämäläisen leipomispäivien ruokapöydän elementti. Yleisesti sitä valmistettiin useampia vuoallisia ja sitä riitti arkipäivienkin ruokapöytään. Nimi tuuvinki tulee ruotsinkielisestä stuvning-sanasta, joka tarkoittaa muhennosta. Tuuvinki kuului oleellisena osana leipomispäiviin, että ”ei ole leipomispäivien päätteeksi ruokapöytää, jos ei ole tuuvinkia”. Vielä 50-60 luvuilla tuuvinki oli oikein odotettu leivontapäivien herkku - usein siis kerran viikossa. Leipomispäivien päätteeksi sitä sitten syötiinkin vatsan täydeltä. Leipomispäivinä tuuvinkia valmistettiin sen verran reilusti, että sitä riitti seuraavillekin päiville.

Tuuvingin valmistuksessa on oleellista, että käytetään oikeanlaista perunaa. Perunan tulee olla jauhoista laatua. Aika monelle kiinteä peruna on oikea lajike imellettyyn perunalaatikkoon. Käytännössä kaikki perunalajikkeet imeltyy erittäin hyvin. Kaupoissa jauhoiset perunat on merkitty punaisella värikoodilla, joka helpottaa perunoiden valintaa eri käyttötarkoituksiin. ”Perunalajikkeista esimerkiksi Pito, Van Gogh ja Sabina ovat tärkkelyspitoisia ja soveltuvatkin siten hyvin tuuvinkiin”. Tuuvinki valmistettiin leipomispäivinä ja valmistuksessa käytettiin hyväksi massiivisten leivinuunien jälkilämpöä. Tuuvinki imellettiin leipomispäivän aikana ja laitettiin paistumaan leivinuunien jälkilämpöön. Imeltäminen tehtiin niin että kuumalla vedellä hiukan ohennettu sose jäähdytettiin noin 72-75 asteiseksi. Soseastia eristettiin keittiöliinoilla ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan noin 3 tunniksi. Imeltyminen varmistettiin maistamalla.

Jos tuuvingin aikoo saada uuniin kypsymään leipomisten jälkeen, imeltäminen tulee aloittaa mielellään viimeistään puolilta päivin. Perunasosetta imellytetään yhdessä vehnäjauhon kanssa ainakin muutama tunti, mielellään maistetaan riittäisikö imeltymisajaksi kolme tuntia. Jauhot kannattaa lisätä noin 74 asteiseen perunasurvokseen, niin imeltyminen alkaa heti ja on erittäin tehokasta. Virhe onkin lisätä jauhot liian kuumaan yli 77 asteiseen soseeseen - tässä lämpötilassa jauhot menettää lopullisesti imeltämitehon eli jauhot palaa. . Imellytysvaiheen voi kätevästi nykyaikana toteuttaa sähköuunissa, jossa sopiva lämpötila on noin 65-70 astetta. ”Lämpötilaa voi seurata vaikkapa kinkun paistomittarilla”. Liian alhainen lämpötila voi aiheuttaa pilaantumisen, mikä ei tietenkään ole toivottua tälle juhlapöydän herkkuruoalle - alle 63 asteessa sose saattaa alkaa happanemaan.

Nykyaikana imelletyn perunalaatikon valmistaminen sähkölieden uunissa on helppoa. Se on niin helppoa että jokaisella on mahdollisuus valmistaa imellettyä perunalaatikkoa.

  • ylös 58
  • alas 17

Kommentit (1)

Imelletty perunalaatikko

Perunatuuvingin valmistaminen edelläolevan artikkelin avulla on aika hankalaa.

Tuuvinki? Tarkoittaa tuuvinki alueella imellettyä perunalaatikkoa, joka on perinteinen hämäläisen ruokapöydän viikonloppuruoka ja sitä valmistettiin niin runsaasti, että sitä riitti arkiruoaksikin.
Kaikki perunalajikkeet imeltyy hyvin, mutta moni suosii jauhoisia lajikkeita. Valitettavasti moni jauhoinen lajike hajoaa keitettäessä ja ne olisikin suositeltavaa kuoria raakoina, koska kypsänä kuorittaessa hajoavia perunoita kuorimistappiot ovat kohtuuttoman suuret.  

Myös kiinteiden perunoiden suosijoita on. Challenger on perunalajikkeista kaikkein jauhoisin, myös Gala sopii yleisperunana laatikkoon. Kaikki perunalajikkeet ovat tärkkelyspitoisia ja imeltyvät hyvin.

Tässä vähän selkeämpi ohje. Pieniä vivahde-eroja on mutta ei merkittäviä. Tässäkin turhaa selittelyä.

Perunatuuvinki on myös mainiota kesäruokaa. Grilliherkut ovat msinioita kesäisen perunatuuvingin lisukkeita.

Perunatuuvinki.

Tarvitset:

1 kg jauhoisia perunoita, tai kiinteitä hyvin soseutuvia perunoita.
1 reilu "kukkupää" ruokalusikallinen vehnäjauhoja
4 dl täysmaitoa
50 g voita
1 tl hienoa suolaa

Tee näin:

1. Kuori jauhoiset perunat raakoina, näin vältetään kuorimistappiot. Keitä perunat suolattomassa vähässä  vedessä kypsiksi. Arvioi keittoveden määrä niin että kaikki keittovesi jää soseeseen.
2. Survo perunat kuumina survimella suoraan keittoveteen. Tavoitteena sakea sose. Lisää vain tarvittaessa kuumaa, lähes kiehuvaa vettä. Kuumana soseuttaminen vähentää liisteröitymistä.

3. Jäähdytä sose huolellisesti sekoittaen 72-75 asteiseksi.
4. Lisää 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vain tarvittaessa vielä tilkka 72-75 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti. Jauhojen lisääminen tässä lämpötilassa vähentää kokkaroitumista ja liisteröitymistä. 

5. Anna soseen imeltyä 60-70 asteisessa sähkölieden uunissa 2-4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Maista, riittäisikö 2-3 tunnin imeltymisaika. Ylipitkä imeltymisaika haihduttaa makeuden ”taivaan tuuliin”.

6. Lisää imeltyneeseen soseeseen ohuina lastuina voi – voi sulaa helposti soseeseen.
7. Lisää maitoa niin paljon että seoksesta tulee notkean puuromaista. Lisää suola. Maista.
8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita.
9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista noin 3 tuntia.

Grillistä valmistuu erinomaisia kesäisen perunatuuvingin lisukkeita.

.

.

  • ylös 31
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat