Lukijan kirje: ”Pitkäaikainen ystäväni katkaisi välit – tunnen itseni huijatuksi”

Olisiko ystävä selityksen velkaa, jos haluaa katkaista välit?

”Olen pohtinut syitä, miksi ystävyyttä kanssani ei haluta jatkaa”, lukijamme kirjoittaa.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Pitkäaikainen ystäväni katkaisi välit – tunnen itseni huijatuksi”

Kommentit (9)

Manna

Ystävyys on parhaimmillaan kuin rakkaus, sen syntyä on vaikea selittää. Joskus sille myös käy kuin rakkaudelle eli tunne vain laimenee ilman mitään yhtä näkyvää syytä. Ystävyys kuten tietysti myös rakkaus, perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Säälistä tai velvollisuudesta kukaan ei jaksa pitkään pitää yllä suhdetta, jos ei ole ihan pakko. Siksi ystävyys on myös haavoittuvainen ja voi johtaa jätetyksi tulemiseen ja sydänsuruihin. Sydämen asioita ei aina voi täysin selittää.

 • ylös 56
 • alas 20
Tuli raja vastaan

Useinkaan ihmiset eivät näytä ymmärtävän, että he myös omalla käytöksellään, asenteillaan, toiminnallaan, puheillaan jne. vaikuttavat ihmissuhteidensa jatkumisiin ja katkeamisiin. Itse sain vastikään kuulla ihmettelyä siitä, miten saatoinkaan "täysin yllättäen" katkaista välit pitkäaikaiseen tuttavaan, vaikka tosiasiassa olin jo vuosien ajan kyseiselle henkilölle kertonut, miten moni asia minua hänen käyttäytymisessään ja asenteissaan häiritsi. Olin aina uudelleen antanut ystävyydelle mahdollisuuden ja hänelle uuden mahdollisuuden korjata tapojaan. En kuitenkaan enää halunnut olla tekemisissä rasistisen, ylimielisen aikuisen lapsen kanssa, joka jokaisella tapaamisella tai puhelussa nosti esiin vain omia ongelmiaan ja vaivojaan, haukkui läheisiään ja myös minun läheisiäni sekä asioitaan hoitavia erinäisiä tahoja, moitti kasvatustapojani ja kilpaili huomistani lasteni kanssa (kyllä!) sekä suuttui ja tivasi selityksiä heti kun en ollut hänelle tavoitettavissa. En tätä enää kestänyt ja välit oli pakko laittaa poikki. Kuukausien ajan penäsi selitystä viesteillä, sähköpostilla ja sosiaalisessa mediassa.... Tämä ihminen ei koskaan nähnyt omaa osuuttaan välirikossa.

 • ylös 48
 • alas 53
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kasvit ja ihmissuhteet tarvitsevat happea. Lapsuudenystävän kanssa elämät vievät eri suuntiin. En halua katkaista välejä kehenkään mutta nyt tuntuu siltä että kaipaan etäisyyttä ja aikaa. Joskus saattaa kaivata myös toisenlaista seuraa. Näistä ajatuksista seuraa syyllistämistä ja syyllisyyttä vaikka en voi näille mitään.

 • ylös 20
 • alas 46
Vierailija

Itsekin ihmettelen ja tunnen hiukan syyllisyyttä siitä, etten halua olla tekemisissä entisen "parhaan kaverini" kanssa, vaikka hän on antanut ymmärtää, että haluaisi. Hän ei kuitenkaan ole painostavaa tyyppiä. Tapaamme vielä joskus yhteisten ystävien tapaamisissa. Sellaisessa huomasin kerran ajattelevani: minä en pidä tuosta ihmisestä. Sen aiheuttivat eräät piirteet hänessä, jotka ennenkin olivat aiheuttaneet minussa ikäviä tunteita, mutta jotka olin vain sietänyt. Mutta eihän ole mikään pakko olla vasten tahtoaan jonkun ihmisen kanssa. Kummallakin on muita ihmisiä, emme ole yksinäisiä. Jokin siinä kuitenkin kaihertaa.

 • ylös 16
 • alas 40
Vierailija

Itse ainakin ihmettelen tuota ”tunsin itseni huijatuksi, olimme siis viettäneet aikaa yhdessä vain jotta hänen lapsillaan olisi kivaa”. En ymmärrä mitä huijaamista siinä on, on ihan hyvä syy viettää aikaa yhdessä toisen perheen kanssa jos lapset viihtyvät keskenään ja heillä on kivaa. Ja lisäksi ihmettelen että jos vain hänen lapsillaan oli kivaa, eikä siis kirjoittajalla itsellään tai kirjoittajan lapsilla, niin miksi ylipäätään surra ihmissuhteen päättymistä?

 • ylös 13
 • alas 37
Kohtuutta

Ystävänpäivänä jotenkin kauhistuin ystävälle tarjotuista runoista. Arvostan ystävyyttä, ja toivon olevani kannustava ystävä. Osa tarjotuista runoista kuvailee kuitenkin ystävyyttä miltei ylimaalliseksi. Ystävälläkin on raskas sädekehä pään päällä. Liioittelu aikaansaa liian suuria odotuksia. Kohtuus on parasta ystävyyssuhteissakin, mutta uskon että ystävyyden katkeaminen silti tekee kipeää. Olisi ihmisystävällistä laittaa syy vaikka viestillä puhelimeen. Oli syy sitten ajanpuute, toisen liiallinen ripustautuminen tai se, ettei enää ole juurikaan yhteistä. Voi myös olla, että vain oma mielentila vaatii yksinäisyyttä.

 • ylös 22
 • alas 27
Emilia

Ystävyys, kuten ihmissuhteet yleensäkin perustuvat vapaaehtoisuuteen. Vastavuoroisuus ja luottamus, mutta samalla osapuolten oman tilan kunnioittaminen on itselleni kaikissa ihmissuhteissa tärkeintä. Toisaalta asioilla on myös aikansa. Elämäntilanteet, arvot ja mielenkiinnon kohteet voi muuttua. Joskus voi vaan kaivata omaa aikaa, irtiottoa kaikesta. Syystä tai toisesta. Syvinkään ihmissuhde ei välttämättä näitä kestä, mutta toisaalta muutoksen sietäminen ja siihen sopeutuminen voi helpottaa tilanteita ja myös mahdollistaa ihmissuhteen jatkumisen vaikka erilaisenakin kuin aikaisemmin/siihen asti. Syvä ystävyys tuskin kuihtuu kovin helposti, mutta ymmärrys toiseudesta lienee olennaisinta. Tilan antaminen jos toinen sitä pyytää tai tarvitsee. Me emme kukaan tiedä mitä toinen käy läpi, mitä tuntee ja ajattelee. Senkin hyväksyminen antaa tilaa erilaisuudelle mutta myös ihmissuhteiden dynamiikan muuttumiselle.

 • ylös 22
 • alas 22
Ikävöin ystävääni

Hyvä viestiketju. Minä olen entisen parhaan kaverini ”jättämä”, ja näemme enää vain kun kaveriporukassa joskus yhteen kokoonnumme. Aikani yritin saada kahdenkeskistä aikaa kuten joskus ennen, seuraa kävelylle tai jumppaan. Enää en kehtaa. Voi hyvin olla, että hän ei vain enää halua, ja hänellä on oikeus niin ajatella. Hänen menettämisensä on ollut minulle suuri suru. Minulle hän oli sielunsisko. Olisi vieläkin, jos minulle olisi vielä tilaa hänen elänässään.

 • ylös 3
 • alas 23
Ellervo

Minulla meni ”katki” hyvän ystäväni kanssa viime vuoden lopulla. Viimeinen niitti tuli ihan typerästä asiasta. Olen tajunnut, että jo ennen tätä ’niittiä’ minua on vaivannut ystävässäni muutamat asiat. Olen kokenut mm. että hän on hieman kateellinen joistakin asioista ja että ystävyyteen oli tullut hieman ikävä sävy. Ennalleen tämä ei enää ikinä palaa, sen tiedän jo nyt. Ehkä yhteisten ystävien kautta tulemme joskus ehkä tapaamaan. Todella harmillista, mutta nyt kun asiaa on saanut sulatella rauhassa, niin hyvä näin.

 • ylös 3
 • alas 23

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat