Lukijan kirje: ”Mieheni kontrolloi liikaa lapsiamme”

Onko vanhemmilla oikeus arvostella aikuisten lastensa elämää?

 ”Mieheni puuttuu etenkin tyttäremme tekemisiin häiritsevästi ja puhuu liki päivittäin tämän epäonnistumisista”, lukijamme harmittelee.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Mieheni kontrolloi liikaa lapsiamme”

Kommentit (6)

Vierailija

Ei se lopu lapsiinkaan, kommentointi ja paheksunta jatkuu lapsenlapsienkin kohdalla. Selitä lapsillesi että isä on jo vanhuudenhöperö ja dementia lähestyy, ettei hänen puheistaan kannata enää välittää, ja käyttäydy, kuten ukkosi ei olisi sanonut yhtään mitään. Muuttaa häntä ei voi.

 • ylös 46
 • alas 22
Vierailija

No, kannattaa ainakin yrittää sanoa miehellesi, että juuri tuollainen käytös yleensä on syynä siihen, että aikuiset lapset lakkaavat kertomasta vanhemmilleen asioitaan tai katkaisevat jopa välit kokonaan. Haluaako hän sitä todella? (Tämä on ihan totta, tunnen valitettavan monia ikätovereitani - olen 30+ - jotka ovat niin tehneet.)

Jos miehesi käyttäytyy kuitenkin muita tuttuja kohtaan normaalien käytöstapojen mukaisesti, kyllä hän pystyy sen opettelemaan lapsiaankin kohtaan. Jos siis osaa kohdata oman käytöksensä ja tajuaa, että muutos on tarpeen.

Millaiset suhteet hänellä on tai oli omiin vanhempiinsa? Kummitteleeko taustalla jokin tiedostamaton suvun tapa? Tai pelkääkö, että lapset eivät olekaan "valmiita maailmalle" ja se on hänen vikansa? Lannistamisen ja tuomitsemisen takana voi olla jopa helliä ja haikeita tunteita, joita miehesi ei osaa syystä tai toisesta käsitellä. Mutta aina voi oppia eikä kaataa omia huoliaan lastensa niskaan.

 • ylös 33
 • alas 34
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Isin tyttö

Itse en katselisi tai kuuntelisi edellä kerrottua käytöstä lainkaan. Jos pitäisi valita lapsien tai miehen välillä, ei olisi hankala päätös. Toivottavasti puolustat lapsiasi ja teet selväksi miehellesi, että hän on väärässä ja käyttäytyy typerästi. Ja että voi pitää suunsa kiinni, jos ei kerran osaa olla ylpeä lapsistaan ja heidän tekemisistään positiivisesti kiinnostunut. Oletko ajatellut, että miehesi sanat on tarkoitettu loukkaamaan myös sinua ja häntä itseään, tehän lapsenne olette kasvattaneet ja jos heidän olemassaolossaan on jotain väärää miehesi mielestä, niin katsokoon peiliin.

 • ylös 14
 • alas 22
Vierailija

Onko miehesi käytös muuttunut iän myötä? Joskus tuollainen kontrolloimaton käytös ja toisten arvostelu voi olla oire alkavasta muistisairaudesta. Varsinkin jos miehelläsi alkaa olla ikääkin jo. Oletko huomannut mitään muuta häiritsevää hänen käytöksessään tai tekemisissään?

 • ylös 9
 • alas 16

Muistisairauden ohella vanheneminen voi aiheuttaa äkäisyyttä ja huonommuudentunteita. Sitä peittääkseen mies voi alkaa "pullistella" ja väheksyä muita. Taustalla voi olla suru omien voimien ja vaikutusvallan vähenemisestä. Yritä saada hänet näkemään, että hän on tärkeä ja yhä arvokas. Jonain rauhallisena hetkenä keskustelet syyttelemättä ja sanot miten pahalta hänen mielipiteensä varsinkin tyttärestänne tuntuvat.  Mielestäni voit myös "korvata" isän kannanottoja kannustamalla tytärtänne, ja tuoda esiin nuoren hyviä puolia.

 • ylös 2
 • alas 17
Aikuinen nainen

Aikuisten lasten ja ihmisten elämään ei tule puuttua. Jokaisella on oma elämä ja oikeus elää sitä rauhassa. Tällätavoin hän saattaa pahimmillaan aiheuttaa sen ettei lapset tahdo olla tekemisissä enää hänen kanssaan, eivät ainakaan kovin usein.
Minun appivanhemmat ovat olleet tuollaisia aina. Välillä olen todella turhautunut ja vihainenkin. Eikä kyse ole mistään iästä. Vaan kertakaikksesti siitä ettei ole omaa elämää ja eletään elämää lapsen kautta. Poika on lähes 50 ja vieläkin tahdotaan määrätä hänen elämästään. Parasta on ollut se kun jopa hiusten pituuteen ja vaatetukseen on puututtu. Työpaikasta ja asuinpaikasta puhumattakaan. Ja tämä on lähes päivittäistä.
Eikä tuohon oikeestaan ees auta mikään. Ei puhe ei mikään. Mutta tällainen käytös ei ole normaalia ja toisinaan olen kokenut sen jopa henkisenä väkivaltana.
Minä toivon sinulle vaimona ja äitinä jaksamista. Onneksi sinä ymmärrät tilanteen ja tiedostat että tuollainen on väärin. Tue sinä lapsiasi ja kannusta heitä ja seiso rinnalla se on parasta jonka voit heille tehdä. Jos kyse on tosiaan miehesi iästä tai alkavasta muistisairaudesta niin tilanne on tietysti hieman eri.

 • ylös 14
 • alas 7

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat