Hämeen Tuuvinki

HÄMEEN TUUVINKI

Paras tuuvinki saadaan pitkään varastoidusta perunasta. Nyt alkaa lähestymään aika, kun perunat on parhaimmillaan tuuvinkiin. Vielä loppukesällä perunan toimittajilla on edellisen vuoden satoa tuuvinkiin.

Aito vanhanajan tuuvinki. Vanhanajan tuuvinkia ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla ja sitä ei mausteta. Ainoastaan suola lisätään. Makea maku tuuvinkiin saadaan imellyttämällä.

Ainekset:

2 kg soseutuvia perunoita, myös kiinteissä perunoissa on hyvin soseutuvia lajikkeita. Kaikki lajikkeet imeltyy
vettä keittämiseen, tönkkösoseen notkistamiseen ja imeltymiseen. Vesi varmistaa imeltymisreaktiot
3 rkl vehnäjauhoja
50-100 g voita
0,8 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee suuresti eri lajikkeilla
2 tl suolaa

Työvaiheet:

1. Kuori pestyt perunat raakoina ja keitä kattilassa kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä. Varsinkin helposti keitossa hajoavat jauhoiset perunat kannattaa kuoria raakoina ja keittää kypsiksi vähässä vedessä niin näin vältetään kuorimis ja keittotappiot.
2. Survo perunat kattilassa soseeksi perunasurvimella vähään keittoveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi varmistaa imeltymisen.
3. Jäähdytä sose huolellisesti 73-76 asteiseksi.
4. Lisää jauhot ja sekoita varovasti, mutta huolellisesti 73-76 asteiseen soseeseen.
5. Laita kansi kattilaan. Laita soekattila 65-70 asteiseen uuniin . Anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Varmista imeltymisen alkaminen maistamalla.
6. Sulata voi ja lisää soseeseen. Voin voi lisätä myös ohuina viipaleina sulamaan soseeseen. Sekoita tasaiseksi. Lisää maito soseeseen. Lisää suola. Tarkista suola maistamalla.
7. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä voinokareita ja korppujauhoa.
8. Laita sose aluksi paistumaan noin 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kuplinen rauhoittuu. Näin menetellen voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista 2-3 tuntia.

  • ylös 17
  • alas 11

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat