Lukijan kirje: ”Suvun perintömökistä tuli ahdistava taakka”

Millaisia kokemuksia sinulla on perintömökistä?

Mitä tehdä, kun perintömökki tuntuu liian suurelta velvollisuudelta, lukijamme pohtii.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Suvun perintömökistä tuli ahdistava taakka”

Kommentit (8)

Oman polun kulkija

Ymmärrän ikävät tunteesi, mutta ei kenelläkään pitäisi olla valtaa päättää siitä, miten toinen elämänsä ja vapaa-aikansa viettää. Ainakaan et ole mitään velkaa kuolleelle, eikä tehtäväsi ole täyttää hänen toiveitaan, jos ne eivät ole aidosti sinun omia toiveitasi. Oman tahdon mukaan tekeminen ei aina ole helppoa ja voi joitakin loukatakin, mutta pidemmän päälle se on ainoa oikea tie.

 • ylös 48
 • alas 51
Vierailija

Yhteisomistajuus toimii harvoin. Sekä minulla että miehelläni on omien sisarustemme kanssa yhteiset perintömökit, ja koen molemmat mökit taakaksi meille. Molemmissa perheissä kaikki muut käyvät mökillä lomailemassa, me pidämne huolta molemmista paikoista. Rahaa korjauksiin on vaikea saada heiltä, luvataan kyllä maksaa, mutta... Haluaisin luopua omasta osuudestani, mutta sehän tarkoittaa, että olemme laittaneet kaiken valmiiksi toisille. Ja toiset eivät halua luopua omistaan, kun siellä on niin mukava käydä lomailemassa.

 • ylös 75
 • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Omistuspakko

Tuttu tunne. Minä ja kaksi sisarustani perimme mummoltamme heidän entisen kotipaikkansa, eli lapsuuden kesämökkimme. Sisarukseni siellä toki joskus käyvät, mutta minulle ja miehelleni mökki on ainoastaan rahanreikä ja rasite, me kun asumme jo muutenkin samanlaisissa oloissa ja kaipaamme lomilla jotain ihan muuta. Mutta enpä vain pääse siitä millään eroon, koska se maapläntti on niin arvokas että jo lahjaverot nousisivat hirveisiin summiin, puhumattakaan siitä että sisarukseni ostaisivat minut siitä pois. Joten nalkissa ollaan. Olisinpa älynnyt kieltäytyä perinnöstä...

 • ylös 70
 • alas 11
Tilanne haltuun nyt heti

Tarjoutukaa ostamaan ne muut pois. He ajattelevat voivansa silti käydä siellä teidän vierainanne, joten lokkeina suostuvat myymään, kun rahaa on tarjolla. Sitten myytte karusti yksin omistamanne mökit pois ja saatte ehkä voittoa tai ainakin vaivoistanne palkan. Jos muut eivät suostu myymään eivätkä lunastamaan teitä ulos, haette yhteisomistuksen purkamista tuomioistumesta ja saatte mökit myytyä joka tapauksessa. Omistaja, oli hänen osuutensa iso tai pieni, saa aina osansa pois yhteisomistuksista. Sellainen on laki. Kenenkään ei ole pakko omistaa mitään muiden kanssa.

 • ylös 77
 • alas 18
,,,,,,,

Minulla on taakkana miehen yhdessä sisaruksiensa kanssa omistama kotimökkinsä.
Sen mökin vuoksi mieheni ei ole halunnut ostaa kanssani vain meidän perheellemme omaa mökkiä. Tilanne on jatkunut jo 30 vuotta. Lapset ovat jo aikuisia ja perheellisiä itsekin.

Puoliso on häipynyt ja häipyy sukunsa mökille milloin haluaa. Hän juopottelee siellä. Suku ei kiellä, vaikka sielläkin ollaan vihaisia.

Pattitilanteessa ollaan. Olisin ostanut mökin jossain vaiheessa omalla päätöksellä itselleni ja lapsille. Ei sopinut. Tuli kova riita. Mies väitti, että kun on jo mökki, on oma vika, jos siellä ei suostu käymään.

 • ylös 25
 • alas 41
LapinKulta

Vain tosi harvat sisarukset saavat perikunnan omistaman mökin asiat hoitumaan.Näihin vanhoihin uppoaa rahaa eikä kait kenelläkään sitä liiemmälti ole.
Ihme,meitä on seitsemän sisarusta ja heidän perheensä ja mökki on joka kesä yhtä tärkeä kaikille.Rahaa pistämme joka kuukausi hiukan syrjään ja perikunnan tilille kertyneeltä tililtä rahoitamme mökin korjaukset.
Käymme mökillä miten sattuu,meidän ei tarvitse "varailla" viikonloppuja.Ollaan kummallisen sosiaalista porukkaa,lapset ja heidän lapsensa viihtyvät.
Harvinaista mutta totta

 • ylös 45
 • alas 20
Vierailija

Tällaisiin tilanteisiin päätyminen on silkkaa saamattomuutta tai tietämättömyyttä. Asiat voidaan aina jollakin tavalla sopia eli joko tehdä selvät säännöt mökin hoidosta ja maksuista tai sitten purkaa yhteisomistus. Tuollainen narina ei auta mitään. Ottakaa tilanne omiin käsiinne ja ratkaiskaa se!

 • ylös 4
 • alas 59
Vierailija

Perinnön jättävät vanhukset eivät ymmärrä sitä, että mökin arvo voi olla miinusmerkkinen ja siitä voi tulla valtava rasite. Arvoa on vain vanhusten kuvitelmissa. Heillä aika kultaa muistot ja ajatuksissa pahainen mökki on priimakunnossa oleva talo laitetulla puutarhalla, mitä se ei ole ikinä ollutkaan.

 • ylös 49
 • alas 1

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat