Perunamämmi

Tee perunamämmiä. Siihen ei lisätä valmistusvaiheessa siirappia eikä sokeria. Perunamämmi on miedomman makuinen vaihtoehto.

Tee itse perunamämmiä varsin yksinkertaisista aineksista:

2 kg hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita
vettä tarpeen mukaan. Tarvittavaa veden määrää on syytä seurata koko valmistusajan
400 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja
1 tl suolaa

Tee itse mämmiä:

1. Kuori perunat. Keitä kuoritut perunat SUOLATTOMASSA vedessä täysin kypsiksi isossa kattilassa.
2. Ota keittovesi talteen, mutta jätä hiukan perunoihin soseuttamista helpottamaan, ja pidä kuumana. Soseuta perunat ja lisää kuuma keittovesi soseeseen.
3. Jäähdytä sose huolellisesti noin 70 asteiseksi.
4. Lisää mämmimaltaat ja ruisjauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa 70 asteista vettä niin että saadaan notkea puuromainen seos. SUOLAA EI SAA LISÄTÄ ENNEN IMELTÄMISTÄ.
5. Laita seos imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 3-4 tuntia. Sekoita 3-4 kertaa ja maista riittäisikö imeltymisaikaa noin 3 tuntia.
6. Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt seos koko ajan sekoittaen niin että kupliminen alkaa ja siirrä hetkeksi sivuun.
7. Laita mämmiseosta mämmin arvolle sopiviin lasi tai posliinivuokiin. Jätä kiehumis- ja kohoamisvaraa 1/3 vuokien korkeudesta. Paista mämmiä alussa noin 200 asteisessa uunissa, kunnes mämmi alkaa kuplimaan. Alenna uunin lämpötila 130 asteeseen ja jatka paistamista noin 3 tuntia.
8. Jäähdytä mämmi ja säilytä peitettynä jääkaapissa 3–4 päivää. Sen jälkeen mämmi on valmista nautittavaksi.
9. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai appelsiinihillon kanssa tai muiden sopivien lisukkeiden kanssa. Sirotesokeri ja maito ovat perinteisiä lisukkeita. Nyt sokerin määrä on hallinnassa, koska valmistusvaiheessa ei lisätty siirappia eikä sokeria.

Monien mielestä makeuttamaton ruismallas mämmi on liian voimakkaan makuista, mutta sirotesokeria voi aina lisätä hallitusti lautaselle.

Tässä hiukan miedomman makuisen perunamämmin valmistusohje mämmin tekijöille.

Kun nyt aloittaa opettelun, niin osaa keväällä.

Tämänkin mämmin voi valmistaa siirapilla ja sokerilla sokeripommiksi!
.
.

  • ylös 16
  • alas 12

Kommentit (1)

Mämmiä Jouluksi

Ruismallas mämmi.

Ainekset:

4 litraa vettä

650 g ruismaltaita

1,2 kg ruisjauhoja

Imeltämisen jälkeen:

1 teelusikallinen suolaa

Voi maustaa. Joulumämmin voi maustaa tutuilla joulumausteilla. 

Valmistusohje:

Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa 74–76 asteeseen.

Sekoita kaikki maltaat ja jauhot ripotellen kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. Seoksen lämpötila laskee tässä vaiheessa itsestään vähän. Peitä kattila kannella. Laita kattila 65–75 asteiseen (sähkölieden) uuniin imeltymään 3–5 tunniksi.

Laita kattila imeltymisen jälkeen liedelle. Kuumenna mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin, että se alkaa kiehua. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan. Jatka sekoitusta pienemmällä lämmöllä 15 minuuttia. Kiehutus estää Imeltymisreaktion jatkumisen ja makeuden haihtumisen. Maista itse imelletyn mämmin miedohko makeus. Mausta seos suolalla ja pomeranssinkuorijauheella ja jätä seos maustumaan lieden sivuun noin 15 minuutiksi.

Anna seoksen jäähtyä hiukan. Laita mämmiseos uunivuokiin. Paista mämmiä hetken hiukan kuumemmassa. Paista 120–130 asteisen uunissa 3–4 tuntia. Sivele paistamisen aikana mämmivuokien pinnalle muutamia kertoja vähän vettä, tämä vähentää mämmin kuorettumista.

Mämmin voi jäähdyttää ja paistaa esim. seuraavana päivänä.

Anna mämmin jäähtyä rauhassa uunista ottamisen jälkeen. Säilytä paistettu mämmi peitettynä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä ainakin 2-3 päivää.

Nauti mämmi maidon, kaurajuoman, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ja mikäli haluat, voit ripotella hiukan sokeria mämmin päälle. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo sopii hyvin mämmin lisukkeeksi.

Perunamämmi.

Ohjetta soveltaen voidaan valmistaa perunamämmi. Perunamämmi valmistuu kun ohjeeseen lisätään noin 2 kg perunoita. Perunat keitetään kypsiksi ja soseutetaan kuumina kuumaan veteen notkeaksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 72-75 asteiseksi ja lisätään 72-75 asteiseen mämmiseokseen. Imelletään tavalliseen tapaan ja valmistetaan perunamämmiksi. Tarkkaile tarvittavaa nesteen määrää. 

HUOMIO ! Tavalliseen mämmiin voi lisätä muutaman keskikokoisen perunan kuumana soseena tehostamaan imeltymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat