Lukijan kirje: ”Tunnen syyllisyyttä siitä, että haluan omaa aikaa ilman perhettäni”

Kaipaatko sinä yksinoloa ladataksesi akut?

”Väsyn jatkuvasta yhdessäolosta, jolloin minusta tulee piikikäs ja ärtyistä. Silti omien rajojen vetäminen tuntuu vaikealta”, lukijamme kirjoittaa.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Tunnen syyllisyyttä siitä, että haluan omaa aikaa ilman perhettäni”

Kommentit (4)

Introvertti

Onneksi nykyään on sallittua ottaa omaa aikaa. Muistan vielä ajan, jolloin pikkulasten äitiä paheksuttiin, jos hän jätti lapset (näiden isän) hoitoon saadakseen vapaa-aikaa. Nythän äideille oikein markknoidaan soolomatkoja. Se on oikein. Ihminen väsyy, jos hän on jatkuvasti olemassa vain muiden tarpeita varten. Syyllisyyden tunteminen on siis ihan turhaa!

  • ylös 51
  • alas 21
Vierailija

Kaikilla oikeus olla välillä yksin, ei siitä ole mitään syytä muiden loukkaantua. Loukkaantuja menköön itseensä!

  • ylös 28
  • alas 36
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annetaan lapsenkin ”viettää om...

Hyvä ja tärkeä kirjoitus aiheesta jota on usein hankalaa ääneen sanoittaa. Nyt kun kyseessä vaikuttaa olevan kirjoittajan oma epäilys huonosta vanhemmuudesta jos viettää omaa aikaa niin (jos suotte) neuvoisin että aloita pienin askelin. Kävely illalla lapsen nukkumaan menon jälkeen, käynti kirjastossa vaikka vain lehdet lukemassa, leffa tai vaikka vain kaupassa yksin käyminen auttavat huomaamaan ettei maailma murene, lapsi vahingoitu tai kukaan pahoita mieltänsä. Tärkeää on mielestäni olla nostamatta asiasta sen kummempaa meteliä tai selitellä tekemisiään. Ilmoittaa vain että voisin tänään käydä kirjastossa. Ehkä saat pikkuhiljaa rohkeutta pidempään irtiottoon, ilta ystävän luona, viikottainen harrastus, tai jopa yön yli reissu.
Yhden lapsen äitinä en ole osannut ujostella omaa aikaa, vaikkakin sitä aika vähän loppujen lopuksi on ollut. Suurin paine ja jopa arvostelu on tullut ulkopuolelta. Käly on sitä mieltä että juurihan olin monta yötä reissussa kun suunnittelen jotain omaa aikaa, todellisuudessa matkasta on kaksi vuotta ja kesto oli kaksi yötä. Saan tästä joka kerta hyvät naurut. Käly oli ainoa joka pahoitti mielensä lapseni puolesta, kehenkään muuhun se ei vaikuttanut.

  • ylös 4
  • alas 57
Ihme homma

Kirjoittaja ei puhu mitään lapsista. Siksi kommentit "äidin omasta ajasta" tuntuvat absurdeilta.

Minä vastaavassa tilanteessa voisin esim. aterialla aloittaa neutraalin keskustelun ihmisten erilaisista sosiaalisista tarpeista. Siinä voisi ruotia kaikkien läsnäolijoiden luonteenpiirteet neutraalisti keskustellen. Sen jälkeen onkin helpompi sanoa, että muistatko silloin kuin puhuimme tästä, nyt minä tarvitsen omaa aikaa. Minä olen sanonut suoraan perheelleni, että tarvin keskenäni olemista eikä esim. yksin mötköttely tarkoita mitään muuta kuin yksin mötköttelyä. Se ei ole kiinnostuksen puutetta tai mököttämistä, se on vain sitä, että koen tarvetta olla yksin.

Jos kirjoittaja asuu läheistensä kanssa erillään, esim. mainittu äiti asuu eri taloudessa, voi aivan hyvin joskus sanoa, että en nyt tule kylään, minulla on muita suunnitelmia. Muut suunnitelmat voivat olla vaikka itsekseen oleminen ja lukeminen.

  • ylös 5
  • alas 48

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat