Make71

Valaisimia saa tätä nykyä kaupasta hyvin halvalla, sillä tarjouksesta voi löytää asiansa ajavia pöytälamppuja vaikkapa kymmenellä eurolla. Tällaiset valaisimet voivat toimia moitteettomasti, mutta ulkonäöltään ne eivät välttämättä ole kovinkaan persoonallisia. Yleensä ne ovat melko neutraaleja, joten persoonallisempaa sisustusta kaipaavien täytyy etsiä muita vaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehto halpojen ja tyylikkäiden valaisimien hankkimiseen on suunnata kirppareille. Niistä voi löytää menneiden vuosikymmenten mielenkiintoista muotia esitteleviä valaisimia sisustajille, jotka uskaltavat kokeilla jotain rohkeaa valaisinratkaisua omaan kotiin.

Vain mielikuvitus on rajana

Miltä tuntuisi kuitenkin löytää valaisin, joka on juuri sellainen kuin itse haluaa – ja vieläpä pikkurahalla? Useimmiten tähän on ratkaisuna valaisimen tekeminen itse – eikä se ole edes välttämättä kovin vaikeaa. Vaikka materiaali voisi olla hieman erikoisempi, maalilla saa jo ihmeitä aikaan. Kun valaisin on valmis, voi se luoda tunnelmaa esimerkiksi romanttiseen iltaan olohuoneessa – tai erityiseen tilanteeseen, kun valaisimen tekijä haluaa luoda ainutlaatuisen tunnelman syksyistä iltaa varten.

Tässä on muutamia ideoita persoonallisten valaisimien tekemiseen:

- Emali on materiaali, jota voi käyttää mielikuvituksellisemman valaisimen tekoon. Monen mummolasta voi olla jäänyt tarpeettomaksi vaikkapa kulhoja, lautasia ja vateja. Kun edellä mainitut materiaalit kääntää ylösalaisin ja poraa reiän keskelle pohjaa sähköpiuhoja varten, voi niistä saada komeat valaisimet retrofiiliksellä.

- Jos vanha pesukone sanoo irti sopimuksensa, kannattaa tarkistaa, miltä sen rumpu näyttää ennen kierrätykseen viemistä. Pesukoneen rumpu voi kuulostaa kummalliselta vaihtoehdolta valaisimeksi, mutta sen industriaalinen ulkonäkö voi toimia oivallisena ja tunnelmallisena valaisimena sopivassa tilassa. Rumpu voi toimia yllättävän monessa tilassa ulkonäöllisesti onnistuneena ratkaisuna.

- Kirpparit ovat täynnä arvottomaksi jääneitä, naarmuisia vinyyliälppäreitä. LP-levyt voivat toimia valaisimina, jos niitä lämmittää sopivasti, jotta pehmennyttä vinyyliä pystyy muotoilemaan haluamansa valaisimen muotoiseksi. LP-levyjen etu on se, että niissä on reikä valmiina, josta voi pujottaa mahdollisesti sähkökaapelin polttimon kiinnittämistä varten.

Turvallisuus ennen kaikkea

Edellä mainitut esimerkit ovat siis vain mahdollisuuksia, joiden tarkoituksena on auttaa sinua herättelemään mielikuvitusta. Monet erilaiset vaihtoehdot, joissa on kehikko sekä mahdollisuus sähkökaapelien ja polttimoiden kiinnittämiseen, voivat toimia valaisimina. Materiaalin määrä on suurempi, jos käyttää LED-polttimoita, jotka ovat paloturvallisia lähes missä tahansa materiaalissa. On myös tärkeää varmistaa, että lampussa on CE-merkintä, kun tarkoituksena on käyttää paloturvallisia LED-valoja.

On hyvä kiinnittää huomiota myös lampun tyyppiin. Valaisimien tekemisessä on tärkeintä valita sellaiset materiaalit, jotka ovat paloturvallisia, jos käytössä on edelleen hehkulamput eikä nykyaikaiset ledivalot. Muussa tapauksessa itsetehtyjen valaisimien tekeminen on kuin testaamista – eli lopputuloksesta ei ole koskaan tietoa etukäteen.

Vain oma mielikuvitus on siis rajana, jos haluaa luoda omaan kotiin jotain persoonallisempaa valaisuun. Työkaluiksi voi tarvita useimmiten vain poran sekä tarvikkeet, jotta polttimon saa pysymään kiinni muussa valaisimessa. Onnea omatekoisen lampun tekemiseen!

  • ylös 13
  • alas 2

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat