Lukijan kirje: ”Matto vedettiin täysin jalkojeni alta, kun jäin työttömäksi 60-vuotiaana”

60-vuotiaana työttömäksi jäänyt pelkää, että työhakemuksiin ei vastata mutta laskut pitää yhä maksaa jotenkin.

”Tämä tunne on käsittämätön. Miten tässä nyt ollaan, mitä voi tehdä ja miten pärjätään henkisesti ja taloudellisesti? Pelkään tulevia vuosia”, lukijamme kirjoittaa.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Matto vedettiin täysin jalkojeni alta, kun jäin työttömäksi 60-vuotiaana”

Kommentit (15)

Uuden edessä

Et todellakaan ole ainoa, valitettavasti tarinasi on monille tuttu tämän päivän Suomessa. Toivon että se lohduttaisi sinua edes vähän, vaikka arvaan, että se voi olla laiha lohtu, kun huoli toimeentulosta painaa. Viisikymppisenä naisena en osaa muuta sanoa kuin että omakin tulevaisuus välillä arveluttaa, vaikka toistaiseksi olen saanut jatkaa töissä. Toisaalta ajattelen surullisena myös niitä korona-ajan nuoria, jotka eivät pääse kiinni oman elämän syrjään. Voittajia tässä ruletissa voi olla aika vähän. Millaiseksi maailma muuttuu? Optimistina ajattelen, että kulutuskeskeisyydestä luopuminen ja niukkuuteen tottuminen voi tuoda mukanaan myös jotain hyvää. Oma kahdeksankymppinen äitini ei muistele omaa köyhää lapsuuttaan pahalla, vaan ihan onnellisena yhteisöllisenä aikana.

Mamma

Suht samassa veneessä olen - koronan johdosta irtisanottu 62-vuotiaana hyvästä työpaikasta, jossa olin äskettäin aloittanut ja jossa olin suunnitellut tienaavani eläkettä seuraavat kuusi vuotta. Nyt ei ole töitä, ei tulevaisuutta, eipä juuri eläkettäkään. Se on jäänyt pieneksi, koska silloisen miehen työn johdosta asuimme vuosia ulkomailla ja Suomessa asuessa olin lapsilauman "yksinhuoltaja". Vaikka olen n. 20 vuotta maksanut itselleni lisäeläkettä en usko, että sillä tulen pärjäämään. Asun yksin, ei ole toista talousellisena tukena. Uudesta vakituisesta työpaikastahan on aivan turha haaveilla, kun TE-toimisto on täynnä nuoria tai keski-ikäisiä lomautettuja tai työttömiä tällä alalla, joka on yksi eniten koronasta kärsinyt! Saan ilokseni sentään tehdä noin kaksi 4,5h keikkatyövuoroa viikossa! Ja nyt valtiovalta suunnittelee eläkeputkenkin kuoppaamista - mistä ihmeestä siellä kuvitellaan ikäiseni nyt 63 vuotiaan saavan vakituista työtä! Elämältä ja elämänilolta on pudonnut pohja, kertakaikkiaan!

  • ylös 15
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annamari

Samoin minä jäin työttömäksi 60-vuotiaana.  Ensin olin jotenkin typertynyt,mykistynyt ja kuljin kuin unessa. Onneksi selvisi pian että pääsisin  eläkeputkeen, ja viiden sadan päivän jälkeen pääsin vanhuuseläkkeelle. Ansiodisonnaista sain, mutta  piti muuttaa pienempään asuntoon, luopua suurin piirtein kaikest, lehtitilauksista, kampaajallakäynneistä, teatterireissusta, ja kun loppupuolella ansiosidonnainen pieneni, menin leipäjonoonki. Kaikesta oli tingittävä.  Minun tarinani päättyi hyvin,kun pääsin eläkkeelle: olin ehtinyt tienata eläkettä 35  vuotta.

  • ylös 15
  • alas 8
Atdzenko

Tuttua tarinaa. Vaimoni on 61v ja turha odottaa saavansa toimistotöitä, tosin ei niitä haluakaan. Vaimo tekee sijaisuuksia päiväkoteihin kun on sitäkin koulutusta. TE- toimistosta ei ole töitä tarjottu, itse on paikat pitänyt hommata. Kun Vanhanen ehdotti ennenaikaisen eläkkeen poistoa haki vaimo ennenaikaista eläkettä ja sai myös. Töitä saa tehdä samalla, mutta eläketulo on varma, mutta pieni. Itse olen ollut eläkkeellä jo viisi vuotta.

Alli kalliolla

Samassa suossa ollaan. Lapset tuli hoidettua kotihoidon tuella. Tarkoitus oli kerryttää eläkettä työuran lopulla. Sitten pitkä työkokemus nollautui yhdellä vakiotermillä: taloudelliset ja tuotannolliset syyt. Työttömyyden jälkeen sain osa-aikaisen työn. Tuntitöitä tehden anon joka kuukausi kassan tukieuroja. Tuleva eläke on mitätön, ei paljon suurempi kuin takuueläke. Petetty olo, myönnettäköön.

Vierailija

Yli 50-vuotias työnhakija on rekrytoijille jo ikäloppu. Monella alalla jo yli 45-vuotiaan voi olla lähes mahdotonta saada uutta työpaikkaa. Yli 45-vuotias, ikääntyvä nainen on kauhistus työnantajille. Vanhoja työnhakijoita ja erityisesti vanhoja naisia ei haluta töihin mihinkään.

Ikäsyrjintä on virallisesti ja laissa kielletty. Työnhakijan on lähes pakko ilmoittaa ikänsä tai syntymävuotensa työhakemuksessa. Vanhimpien työnhakijoiden karsinta tapahtuukin jo rekrytoinnin alkuvaiheessa ja työhaastatteluun ei tule kutsua. Jos ikääntyvä tai iäkäs työnhakija saa kutsun työhaastatteluun, niin haastattelun jälkeen vanhimmat hakijat karsitaan iän perusteella.

Työnantajalla voi olla myös entuudestaan huonoja kokemuksia iäkkäistä työntekijöistä. Esimerkiksi pienissä perheyrityksissä ei ole varaa palkata sijaisia. Yrittäjä tai perheenjäsen joutuu tekemään sairauslomalla olevan työntekijän työt. Työntekijän toistuvat ja pitkät sairauslomat ja mahdollinen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen tulevat yrittäjälle kalliiksi. Siksi työnantajat eivät halua palkata ikääntyviä ja ikääntyneitä työntekijöitä yritykseensä.

Voi aikoja voi tapoja

Olen nuori työntekijä ja ollut jo vuosikausia heittopussina työelämässä. Ennen koronaakin tehtiin niin - ja lain vuoksi, että määräaikaiset potkitaan ensin pois. Kun ei ole saanut jalansijaa mihinkään, palkka on mitä on ja kaikki epävarmaa niin ei ole varallisuuttakaan kertynyt. Työttömyyskorvauksella pystyn itseni elättämään, mutta eipä juuri mitään muuta. Tälläistä tämä työelämä näköjään on ja ollut viimeiset 10 vuotta, joten älkää vanhemmatkaan masentuko jos ei vakituista heti löydy - ei sitä löydy kuin harvoille nykyään. Korona ei varmaankaan paranna sen enempää tilannetta ja vielä pitäisi töitä tehdä 45 vuotta lähes 70 -kymppiseksi.

JustusS

On se kamalaa, kun 60 vuotias on kuin nolla pitkien työvuosikymmenten jälkeen. Toivottavasti on järkeä ja näitä ei poisteta tai on vähintään viiden vuoden siirtymäaika.

Irtisanottu myös

Te-toimistosta ei todellakaan tarjota töitä. Moni näin luulee virheellisesti. Te-toimisto voi ehdottaa paikkoja, joihin voi hakea mutta uutta työpaikkaa te-toimisto ei kenellekään järjestä/tarjoa.

Vierailija

Irtisanottu myös kirjoitti:
Te-toimistosta ei todellakaan tarjota töitä. Moni näin luulee virheellisesti. Te-toimisto voi ehdottaa paikkoja, joihin voi hakea mutta uutta työpaikkaa te-toimisto ei kenellekään järjestä/tarjoa.

On siellä yritysten kanssa yhteisiä rekrytointikoulutuksia, joista poikii työpaikkoja. Mutta itse sinnekin tietysti pitää hakea. Lisäksi on kyllä joitakin piilotyöpaikkoja, joihin sopivia kandidaatteja työttömistä vinkataan suoraan työnantajalle. Osa palkkatuella ja osa ilman sitä. Kannattaa tarkistaa, että se oma työnhakuprofiili ja suunnitelma on semmoiset mistä selviää millaista työtä hakee ja minkälainen työntekijä on, niin voi sitten hakutuloksissa tulla huomioiduksi itsekin. Tietysti pitää olla antanut myös suostumuksensa, että työnantajille saa kertoa tiedot.

Irtisanottu 60v

Minut irtisanottiin koronan varjolla menestyvästä IT alan firmasta 60-vuotiaana. Mitään selitystä ei irtisanomiselleni kerrottu, olen työskennellyt firmassa 24 vuotta ja saanut aina hyvät palautteet asiakkailta ja esimiehiltä. Luulen, että ikä ja häämöttävä eläkeputki oli se syy. Nyt haen töitä, mutta kyllä se tuntuu toivottomalta pian 61-vuotiaalle. Onneksi on ansiosidonnainen ja OVE (osittainen varhennettu vanhuuseläke), joiden turvin aion pärjätä seuraavat kolme vuotta ennen eläkeikää. Tunnetasolla kokemus oli tyrmäävä, oli kuin ihmisarvo olisi mennyt ja olisin alinta kastia. Sanalla sanoen nöyryyttävää. Mutta onneksi elämässä on muutakin sisältöä, kuin työ ja toivottavasti terveyttä riittää. Tsemppiä kaikille samassa tilanteessa oleville.

  • ylös 10
  • alas 0
Vierailija

Ihan realiteetti on, ettei monikaan halua palkata yli 60-vuotiasta ainakaan vakinaiseen työsuhteeseen ja syitä on useita: mahdollisuus joutua työkyvyttömyyseläkkeen maksajaksi, todennäköinen lyhyt työrupeama jäljellä ja tietenkin miten iäkkäämpi sopii yrityksen imagoon ja onko oppivainen ja mukautuvainen. Ikä yksin ei ole aina peruste, vaan nämä ja ehkä muutkin tekijät yhdessä. Mutta 60-vuotiaalla on lyhyt matka varsinaiseen eläkeikään ja jos eläke tulee olemaan pieni, se on valitettavasti kyllä omien valintojen tulosta. Pitkään työelämässä olleilla eläke on väkisinkin vähintään tyydyttävä. Riskivalintana pitäisin kyllä myös aloittajan muutaman kuukauden sairaslomaa kriittisessä vaiheessa organisaatiomuutoksen ollessa kesken.

Vierailija

Täällä keski-ikäinen alan vaihtaja, joka koronan vuoksi lähti uudelle uralle. Opiskelen ja teen siinä ohessa toimistotyötä. Meille palkattiin tänä syksynä monta 40-60v. naista näihin hommiin. Vanhin taisi olla 62v. Olemme kaikki lomautettuja ja irtisanottuja lentoemäntiä.

Myös oma äitini työllistyi vanhoilla päivillään koulunkäyntiavustajaksi, töitä riitti eläkeikään asti. Nykyään tekee sijaisuuksia, vaikka eläkkeellä jo onkin.

Toivoa on!

Vierailija

Itken, sillä jouduin/ määrättiin määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkeelle!
Kauheaa, olen vasta 50 vuotias nainen. Muutin uudelle paikkakunnalle ja kuvittelin, että
töitä on lähihoitajalle. Että saisin uusia kavereita töistä ja harrastuksista. Nyt tämä Covid-19
on pitänyt harrastusmahdollisuuksien ovetkin kiinni. Eläkkeellä mutta en omasta tahdosta!

Vierailija

Anteeksi, mutta ketään ei määrätä eläkkeelle, vaan eläkettä pitää itse hakea ja sen olet ilmeisesti tehnyt, koska sait eläkkeen. Lähihoitajista on joka paikassa pulaa eli tilanteesi johtuu jostain aivan muusta, mikä ei tässä selviä. Määräaikainen työkyvyttömyyseläke on nimeltään kuntoutustuki ja sen aikana on tarkoitus hoitaa ja kuntouttaa itsensä takaisin työkykyiseksi. Eli itku seis ja kuntoutumaan, elämä voittaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat