Lukijan kirje: ”Miten saisin mieheni lopettamaan rahan tuhlaamisen?”

klo 13:19 | 3.11.2020
”Haluaisin säästää puskurirahastoa varten, mutta mieheni haluaa tuhlata ylimääräiset rahat kalliimpaan ruokaan, harrastukseensa, autoiluun ja kaljaan”, lukija harmittelee.Lue koko juttu
Eikö selkeintä olisi, jos rahankäyttötottumukset poikkeavat toisistaan kovin, hankkia oma tili ja yhteinen taloustili kodin menoja varten, johon kumpikin laittaa sovitun summan kuukausittain. Kukin käyttää ylijäämän haluamallaan tavalla.
Minusta koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa jakaa kuluja tasapuolisesti. Vaikka taloutenne on ollut yhteinen, voisi tämä pattitilanne ratketa parhaiten niin, että jatkossa teillä on omat rahat. Itse maksan mieheni kanssa puoliksi yhteiset välttämättömät kulut, mutta sen jälkeen molemmat voivat tehdä omilla rahoillaan kuten parhaaksi näkee. Jos haluat säästää, ei sinun ole pakko kustantaa miehesi tuhlailua.
Kannustan siirtymään erillisiin tileihin. Onko perheessä yksi vai kaksi autoa? Ilmoita miehelle , paljonko suostut maksimissaan maksamaan autoilun kustannuksia.
Yhteinen taloustili on välttämätön
Aloittajalle voi tulla säästämisestä ja sijoittamisesta hauska harrastus.
Ota mieheltä pois omien tiliesi käyttöoikeudet. Älä milloinkaan kerro hänelle paljonko sinulla on säästöjä.
Ikävä sanoa mutta moni mies ottaa eron vaimostaan juuri tuossa elämänvaiheessa. Varaudu siihenkin vaihtoehtoon. Onhan teillä avioehto? Jos ei ole, harkitkaa.
Aloittajan kannattaa myös aloittaa joku itselle mieluinen harrastus.
Kannattaa varmasti olla aika avoin näissä asioissa. Varmasti monet ongelmat johtuvat siitä, kun joko mies tai nainen ei uskalla kertoa sitä, että mihin rahojaan käyttää.
Olin noin 13 vuotta naimisissa miehen kanssa, joka sairastui kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön seitsemän avioliittovuoden jälkeen. Sehän on sairaus, jossa muun muassa rahankäyttö lähtee lapasesta täysin. Onneksi sain houkuteltua hänet avioehdon tekemiseen kohta sairastumisen jälkeen. Yritin myös välillä saada hänen palkkansa tililleni, koska muutoin vastasin 5-henkisen perheen menoista yksin. Se onnistui toisinaan, toisinaan ei. Rakensimme talon, mutta otin jo rakennusvaiheessa kaikki lainat omalle kontolleni ja sijoitin siihen rahat, jotka olin onnistunut salaamaan mieheltä (siis omia rahojani). Tilanteessasi ehdotan, että teette avioehdon ja jaette ruoka-, asumis- ja lapsista aiheutuvat menot tasan, jos maksukykynne on suunnilleen sama. Omat tilit kummallakin, jolloin eron sattuessa omat säästösi jäävät sinulle, koska avioehto antaa siihen mahdollisuuden.