Mikaela

Joulu on eräs kalenteraalisen vuoden odotetuimmista juhlista. Joulunodotus alkaa yleensä hyvissä ajoin, jolloin myös kotia aloitetaan koristamaan joulun hengen mukaisilla somisteilla. On siis tavanomaista, että jo marraskuun pimeinä iltoina kotien ikkunoissa näkyy monenlaisia jouluvaloja. Osa joulun koristeista on hyvinkin perinteisiä, mutta harva varmastikaan enää muistaa esineiden ja koristeiden takaa löytyvää symboliikkaa.

Joulun luomisessa käytetään edelleen lukuisia tavanomaisia somisteita - niillä luotu henki on kaunista. Koristeilla ei välttämättä voida luoda kuitenkaan yhtä jännittävää tunnelmaa kuin mitä nettikasino antaisi - mutta rauhallista ainakin. Tietyt somisteet ovat ajan saatossa joko muuttuneet aavistuksen verran tai saaneet uusia muotoja. Tänä päivänä on lisäksi tavallista, että asioita tehdään itse. Täten monenlaiset DIY-koristeet ovatkin lisääntyneet.

Joulukoristeiden alkutaivalta

Suurimmalla osalla joulun koristeista on uskonnollista symboliikkaa taustalla, kuten joulutähdellä ja himmelillä. Ensimmäisellä käsitteellä on viitattu tähteen, joka loisti seimen yllä - ja jälkimmäisellä Beetlehemin seimen olkiin. Perinteiset joulukoristeet ovat saapuneet suomalaisten koteihin pikkuhiljaa. Oletettavasti ehkä perinteisin jokaisen joulukodin tunnelman luoja on kannettu kotien kynnysten yli jo 1800-luvun lopusta alkaen. Aluksi “joulukuusien” ei tarvinnut olla kuusia, sillä muutkin ikivihreät - kuten kataja ja mänty - kelpasivat.

Joulukuusen latvaan tai ikkunaan ripustettava tähti on alunperin kotoisin Saksasta. Suomeen tähti löysi tiensä toisen maailmansodan jälkeen. Joulua odotellessa poltetaan myös paljon kynttilöitä, jotka symboloivat elämää ja kuolemattomuutta. Steariinikynttiöitä ollaan poltettu Suomessa 1800-luvun puolivälin jälkeen. Joulukuusessa eläviä kuusenkynttilöitä on pidetty arvossa aina 1970-luvulle asti siitäkin huolimatta, että vaihtoehtona olisi ollut sähköiset virkaveljet.

Nykykodin koristeita ja somisteita

Kotia voidaan koristaa monennäköisillä koristeilla. Osa perinteisistä koristeista ovat suosittuja vuodesta toiseen. Niiden rinnalle nousee kuitenkin uusia innostuksia, kuten vaikka muutama vuosi sitten tullut tonttuovi. Trendi ei ainakaan vielä ole laantunut, sillä tonttuovia on jos jonkinlaisia myynnissä tänäkin vuonna. Myös joulukuusi on varsinkin pienemmissä kodeissa ottanut muita ikivihreitä muotoja. Joulukuusen virkaa voi toimittaa vaikka sypressi, huonekuusi tai kuusentaimi. Tämän vuoden sesonkiin tuli paljon erilaisia paperitähtiä. Niistä saa kauniin ja miellyttävän valonlähteen kotiin. Paperitähtiä on saatavilla monessa eri koossa, värissä ja mallissa. Useamman vuoden uusia muotoja ovat levittäneet myös joulukalenterit.

Perinteisten suklaa- ja kuvakalenterien rinnalle on tullut erilaisia tuotekalentereita, kuten kosmetiikkaa ja leluja sisältäviä kalentereita. Mitäköhän hienouksia seuraavat vuodet tuovat tullessaan?

Koristeita voi tehdä itse

Varsinkin lapsiperheissä on totuttu siihen, että jouluisia koristeita tehdään itse. Ikkunoihin voi ilmestyä silkkipaperista tehtyjä lumihiutaleita tai tonttujonoja. Kuusen koristeita voi askarrella koko perheen voimin. Ihmiset ovat intoutuneet tekemään lisäksi himmeleitä tai joulukransseja. Itse tehdyillä somistella saa kotiin aivan erityistä ja uniikkia tunnelmaa. Ja jos ei laajentuneesta tuotevalikoimasta löydy mieluista joulukalenteria, voi sellaisenkin nikkaroida kotona.

  • ylös 3
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat