Jos olet vanhempaa ikäluokkaa, muistat vielä hyvin ajat ennen älypuhelimia sekä internettiä. Vaikka ne molemmat ovat tuoneet paljon hyvää elämäämme helpottaen arkeamme, ovat ne molemmat myös muuttaneet jokaisen meidän arkea aivan järkyttävällä tavalla. Voidaan jopa puhua että älypuhelimet hallitsevat meidän elämäämme. Ne ovat eniten käyttämämme laite ja Suomessa niitä myydään joka vuosi pari miljoonaa lisää markkinoille. Rikkoutuneistakin alle puolet korjataan!

Kännykkä ja arkemme

Jos älypuhelimen tarkoitus oli helpottaa arkeamme niin olemme tulleet kauaksi niistä ajoista kun sillä isolla matkapuhelimella voitiin vain soittaa parin minuutin puhelu. Sekään ei onnistunut läheskään joka paikassa. Nykyään älypuhelimesta on tullut laite, jolla dokumentoidaan koko elämämme. Jollemme tee sitä itse eri sosiaalisen median kanaviin, niin laitteen kaikki sovellukset ainakin keräävät meistä suuret määrät tietoa erilaisiin tietovarastoihin netissä, jossa ne säilyvät (jos säilyvät) muiden silmien näkymättömistä ja useasti jopa ilman älypuhelimen käyttäjän omaa tietoa.
Me käytämme älypuhelinta käyttäessämme pankkia, maksaessamme laskuja ja pelatessamme nettikasino pelejä mobiilisti. Älypuhelimemme toimii kalenterinamme, päiväkirjanamme, muistikirjana, valokuvakansiona ja maksuvälineenä. Tiesitkö esimerkiksi, että jo 2019 suomalaiset maksoivat suurimmat osan nettiostoksistaan mobiilisti ja vähitellen mobiilimaksaminen on yleistymässä myös kaupoisa.

Kännykkä seuraa tarkasti mitä teemme, missä olemme ja kuinka rakennamme päivämme. Kännykkä voi rakentaa historiaa siitä missä liikumme, missä syömme ja mitä syömme. Se voi seurata unirytmiämme, liikkumistamme ja ehdottaa uusia liikuntatapoja tai muistuttaa syömisestä. Nämä kaikki toiminnot ovat mahdollisia riippuen niistä sovelluksista, joita laitteeseen asennamme. Muista kuitenkin aina silloin tällöin tarkastaa, mitä kaikkea olet asentanut laitteeseesi, ja poista kaikki ne joita et käytä. Jokainen käyttämätön sovellus on mahdollinen tietoturvariski vanhentuessaan ja unohtuessaan puhelimesi järjestelmään.

Ei elämää ilman älypuhelinta
Jos älypuhelin alunperin tuli auttamaan arkeamme, on se monille meistä sen tuodessaan luonut myös uudenlaisia velvollisuuksia, näennäisiä sellaisia. Koemme ehkä joutuvamme kertomaan itsestämme enemmän kuin haluammekaan kaikissa niissä digitaalisissa kanavissa, joihin olemme liiittyneet - ja kaikessa hienoudessa oma vapaa-aikamme itseasiassa on todellisuudessa entistä täydempi kaikkine uusine hienouksineen ja stressaamme jopa vapaalla.
Jos elämä on tällaista, ja älypuhelin useammalle jopa painostava laite, millä tavalla tästä eteenpäin? Millainenn on 2020- tai 2030-luvun tuleva digitaalinen maailma, mobiilimaailma ja meidän oma arkemme? Pääsemmekö stressivapaaseen arkeen, vai koemmeko entistä enemmän painostusta omista verkostoistamme?

Ketoilija 2020

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat