Perinteinen Tuutsa

Tuutsa.

Perinteistä vanhanajan tuutsaa on valmistettu järvialueen eteläpuolella Kaakkois-Suomessa. Tuutsaa on valmistettu perinteisesti ympäri vuoden. Perunan varastointi on hallittu hyvin ja raaka-ainetta on ollut saatavissa ympäri vuoden.

Tuutsan ainekset:

2½ kg isokokoisia perunoita
mahdollisimman vähän keittovettä. Vesi jää tuutsaan.
5 reilumman puoleista ruokalusikallista ruisjauhoaja tai ohrajauhoja
50-100 g sianläskistä sulatettua rasvaa - maun mukaan
noin 1 litra maitoa. Määrä vaihtelee eri lajikkeilla. Tuutsa valmistetaan yleensä aika kiinteäksi
2-3 teelusikallista suolaa

Tuutsa-ohje:

Pese perunat ja kuori raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat ja pilko tarvittessa lohkoiksi.
Kypsennä perunat vähässä suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat vanhanajan perunanuijalla tai perunasutvimella suoraan keittoveteen. Pyri arvioimaan tarvittavan keittoveden määrä. Anna soseen seisoa hetken ja sekoita välillä niin että sose jäähtyy tasaisesti noin 65-70 asteiseksi.
Lisää jauhot vähitellen yhtäjaksoisesti jäähtyneeseen soseeseen. Sekoita hyvin. Noin 70 asteista vettä voi lisätä vain tarvittaessa. Peitä sosekattila kannella. Maku ja aromit tulee varmimmin esiin, kun tuutsasoseeseen ei lisä mitään muita aineksia. Varsinkin rasva ja suola estää tehokkaasti maun ja aromien muodostumista.
Laita tuutsasosekattila noin 70 asteiseen uuniin hautumaan. Tuutsasoseen haudutuslämpötilan tulisi pysyä noin 65-66 asteisena, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle typillinen maku ja aromit. Jauduta noin 3 tuntia. Maista, lyhyempikin haudutusaika saattaa riittää.
Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sula sianläskistä sulatettu rasva. Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen notkeahko sose. Lisää suola. Sekoita hyvin.
Laita tuutsasose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Voit paistaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta alkaa kuorettumaan, alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paista haudutettua tuutsaa noin 3 tuntia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat