Ruusu

Kiinnostaako sinua älykäs koti upouusine laitteineen? Pidätkö nykyaikaisesta muotoilusta sekä viimeisen päälle hiotuista ratkaisuista, joiden avulla arkesi voi muuttua hivenen helpommaksi? Kenties sinusta tuntuu siltä, että koti ja siellä tapahtuvat päivittäiset askareet kuten ruoanlaitto vievät liikaa aikaa silloin, kun tahtoisit mieluummin rentoutua kotijoogan parissa, tai rojahtaa sohvalle viinilasillisen kera.

Mitä siis sanoisit, jos ongelma olisi ratkaistavissa älykkäiden kodinkoneiden avulla, ja sinä voisit yksinkertaisesti vain delegoida ruokaostokset, pyykinpesun sekä monet muut toiminnot koneiden tehtäväksi?

Päihittääkö älylaite perinteisen kodinkoneen?

Moni meistä heittää tietämättään rahaa viemäriin vain siksi, että kodista löytyy ikivanhoja tai heikkotehoisia kodinkoneita. Tuhlaileva energiankäyttö ja syöpöt laitteet voivat vuosien kuluessa kerryttää melkoisia summia sinun tietämättäsi. Älylaitteet helpottavat sähkönkulutuksen seurantaa, eikä sinun tarvitse enää kytätä ja ihmetellä sähkölaskun suuruutta. Silti älykäs jääkaappi maksaa huomattavasti enemmän kuin perinteinen versio, joten moni pähkäilee hankinnan kannattavuutta loppupeleissä.

Kodin älylaitteet ovat vielä melko uusi keksintö, joten samalla kun netin käytettyjen tavaroiden markkinapaikat täyttyvät vanhoista leivänpaahtimista, on älykkäät pienkoneet lähes poikkeuksetta hankittava uusina – mikä tarkoittaa, että niistä maksetaan täysi hinta. Myös älylaitteiden korjaaminen on tuskallisen kallista perinteisiin pienkoneisiin verrattuna, ja valitettavasti herkät älykkäät pienkoneet saattavat vaatia tavanomaista enemmän huoltoa.

Ympäristönäkökulma kannattaa ottaa huomioon: vaikka uutena ostettu kodinkone rasittaa valmistusprosessin vuoksi luonnonvaroja, ovat uudet älylaitteet sähkönkulutuksen kannalta tehokkaita, sillä ne mittaavat energiankulutusta käynnissä ollessaan, ja kuluttavat ylipäätään vähemmän. Kun hankit hintavan laitteen, saatat pitkällä aikavälillä huomata, että uusi ja älykäs vaihtoehto auttaa säästämään pitkän pennin sähkölaskussa.

Esimerkiksi älykäs pyykinpesukone voi valita sähkönkulutuksen kannalta edullisimman ajankohdan pyykkäystä varten, ja siitä löytyvät sensorit tietävät automaattisesti kuinka kauan vaatteiden kuivuminen kestää. Vaikka älykäs pesukone ei loppujen lopuksi ripusta pyykkejäsi kuivumaan, voi se ilmoittaa milloin pyykinpesuaine on loppumaisillaan – ja se osaa myös tilata ainetta lisää! Näin älylaitteen omistaja välttyy pitkiltä muistilistoilta, eivätkä kodin perustuotteet pääse loppumaan yllättäen kesken.

Kodin tietoturva kuntoon

Älylaite vaatii huolenpitoa esimerkiksi toistuvien, tietoturvan kannalta tärkeiden päivitysten muodossa. Älykkään jääkaapin käyttäminen vaikkapa ruokatilauksien tekemiseen altistaa samalla henkilökohtaiset tietosi sekä luottokorttitietosi mahdollisille hyökkäyksille.

Verkkoyhteyttä käyttävään jääkaappiin voi hakkeroinnin seurauksena iskeä virus, minkä seurauksena saattavat altistua myös sähköpostisi tai sosiaalisen median tilisi. Älylaitteiden käyttäjän kannattaakin harkita VPN-yhteyden käyttöönottoa. Reitittimelle asennettu VPN eli virtuaalinen erillisverkko suojaa käyttäjän tietoja kaikilla kotona käytettävillä laitteilla, ja tekee älykodista astetta turvallisemman.

Vaikka älylaitteiden käyttämistä varten vaaditaan verkkoyhteys, ei kotiverkolta vaadita liikoja – monien pienlaitteiden toimintavaatimukset täyttyisivät jo 90-luvulta napatulla modeemilla! Älykäs koti toimii tehokkaimmillaan silloin, kun verkko on tarpeeksi kattava ja ulottuu asunnon joka kolkkaan.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat