Katri

Asunnon vuokrauksella on omistusasunnon hankintaan verrattuna monia hyötyjä. Helpommat muutot ja huoltotyöt sopivat etenkin sellaiseen elämäntilanteeseen, jossa lopullinen kotipaikkakunta ei ole vielä tiedossa.
Kun haussa on uusi vuokra-asunto, on muutama seikka, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Näillä vinkeillä saat seulottua netin asuntosivustoilta juuri ne vuokra asunnot, joista voisi tulla unelmiesi koti!

Sopiiko sijainti?

Mikäli et omista tai tahdo käyttää autoa, on tietenkin tärkeää varmistaa, että asunto on lähellä julkisia kulkuvälineitä.

Vähemmin harkittua Suomessa on naapurusto, vaikka sekin on tekijänä tärkeä. Onko lähistöllä baareja tai muita melunaiheuttajia, jotka saattaisivat häiritä kotielämää?

Entä harrastuspaikat? Liikunta on välttämätöntä meistä jokaiselle, ja siksi maauimalan tai lenkkipolkujen läheisyys voi olla merkittävästi elämänlaatua parantava tekijä.

Muista myös harkita tarkoin, kuinka kauan asunnosta pääsy työpaikalle veisi päivittäin. Pitkien työmatkojen vaikutukset terveyteen ovat tutkittuja, eivätkä ne yleensä ole positiivisia. 40 minuutin matka suuntaansa ei ehkä alkuun kuulosta pahalta, mutta kuukaudessa tähän haaskautuu huimat 26 tuntia!

Riittääkö säilytystila?

Vaatteet viestivät muulle maailmalle, millaisia olemme. Lienee sanomattakin selvää, ettei unelmien asunto ole sellainen, joka pakottaa eroon omista, kauan etsityistä lempivaatteista. Onko kaappitilaa riittävästi? Pystyykö sitä taktikoimaan lisää tavalla, joka ei hankaloita päivittäistä elämää liiaksi?

Keittiössä kannattaa huomioida kaappitilan lisäksi se, onko tilaa liikkumiseen tarpeeksi. Etenkin jos asunnon tahtoo vuokrata kokkaamisesta itsekin pitävän kumppanin kanssa, olisi tärkeää, ettei keittiössä tarvitsisi olla jatkuvasti toisiaan väistämässä.

Miellyttääkö sisustus?

Remontointi on vuokra-asunnoissa aina luvanvaraista, eikä aina omistajan mieleen. Ovatko siis kodin pysyvät perusosat – keittiön kaapit, lattiat, seinät – itsesi mieleen?

On joitakin keinoja, joilla kotiin voi tuoda omaa särmää siinäkin tapauksessa, etteivät perustat vastaa aivan omia ihanteita. Hieman ahtaampaan asuntoon tilavuuden tuntua tuovat isot peilit. Sinertävän tai kellertävän valkoinen valaistus puolestaan voi tuoda tilaan modernia kylmyyttä tai kotoisaa lämpöä.

Ennen vuokrausta varmista kuitenkin, ettei asunnossa ole mitään erityisen häiritsevää ominaisuutta.

Onko tilaa elämiseen tarpeeksi?

Etenkin jos asuntoa etsii kumppanin kanssa, on tärkeää pyrkiä varmistamaan yhteiselolle riittävä tila. Hyvä olisi, jos asunnossa olisi edes yksi yleisistä tiloista erillinen makuuhuone. Vielä parempi on, jos tänne mahtuu esimerkiksi työpöytä.

Oman tilan puutteen tunne johtaa huomaamatta eripuriin. Varmista siis, että kumppanin häärätessä keittiössä pystyt itse vaikkapa edistämään etätöitä tai opintoja erillisessä tilassa - ilman pauketta ja kolinaa.

Onko ikkunoita riittävästi?

Ikkunat tuovat kotiin etenkin kesällä miellyttävää luonnonvaloa, mutta talvisin suuret ikkunat kylmentävät korkeakattoisen asunnon nopeasti. Ovatko ikkunat omaan makuun tarpeeksi avarat? Liian pienet ikkunat tekevät asunnosta helposti synkän.

Huomioi myös näkymä ikkunasta. Mistä suunnasta aurinko paistaa? Avautuuko olohuoneen ikkunasta kaunis kaupunkimaisema vaiko naapurin makuuhuone? Aivan kaikkea ei aamupalapöydästä tarvitse nähdä!

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat