Sirkka

Talven kääntyessä kohti kevättä ja roudan lähtiessä, moni tuntee sisäisen viherpeukalonsa heräävän. Kyseinen ajankohta onkin oivallinen kukkien istutukseen, jotta kesän voisi vastaanottaa upean kukkaloiston keskellä tai nauttia keväisestä auringosta toinen toistaan kauniimpien kevätkukkasten seurassa.

Keväisten istutusten tekeminen ja oikeiden kukkien löytäminen on myös yllättävän helppoa. Jos et siis ole aikaisemmin miettinyt kotisi tai pihasi kukkaistutuksia, älä hätäile. Nimittäin se hoituu kuin leikiten ja tässä on sinulle muutama vinkki.

Tarkkaile säätä ja valitse oikeat kukat

Tärkein asia kukkien valinnassa on sää. Kevään kukat vain harvoin kestävät pakkasta, joten pidä huolta siitä, ettei istutusaikaan ole enää yöpakkasia. Muissa tapauksissa kukat kannattaa istuttaa esimerkiksi lasitetulle terassille tai kodin sisälle ruukkuihin. Orvokki on oiva esimerkki hyvästä kevätkukasta, mutta senkin taimet tulisi olla totutettuja ulkona vallitsevaan kylmyyteen jo ennen istutusta. Sama koskee mitä tahansa keväällä istutettavaa kukkaa.

Voit tehdä sen itse pitämällä taimia ulkona päiväsaikaan tai ostamalla puutarhalta suoraan karaistuja taimia eli niitä on tällöin pidetty kylmässä kasvihuoneessa. Orvokkeja löytyy myös kaikenvärisinä: sinisinä, punaisina, valkoisina ja vaikkapa keltaisina. Voit siis saada hyvin värikkäänkin kukkapenkin aikaan edullisesti ja vaivatta. Orvokit ovat lisäksi hyvin kestäviä: ne eivät välitä pienistä sateista tai myrskytuulista.

Kevään kukat ovat yllättävän monipuolisia

Muita hyviä keväisin kukkivia kukkia ovat erilaiset narsissit ja syksyllä istutettavat krookukset. Niiden, kuten myös orvokinkin, parasta kasvuaikaa ovat huhti-toukokuu, jolloin ne myös tarjoavat parhainta väriloistoaan. Yllättäen myös joulukukkana tunnetun hyasintin voi istuttaa maahan syksyllä, jolloin se herää taas eloon keväällä luoden myös huumaannuttavan tuoksun pihamaalle.

Toinen joulukukka, jouluruusu, sopii myös erinomaisesti pihalle. Se voidaan istuttaa keväällä kalkkipitoiseen maahan pensaan tai puun juurelle. Yhtä lailla kyseessä on monivuotinen kasvi. Jouluruusu leviää myös helposti siemenillään, joten hyvin pian voit nähdä sen vieressä pieniä jouluruusutaimia.

Yhdistä kevätkukkia myös ruukussa

Jos pihasi ei ole sopiva kukkaistutuksiin, voit löytää saman ilon myös kodin sisältä istuttamalla kevätkukkia ruukkuun. Voit saada aikaan näyttäviä muodostelmia yhdistelmällä erilaisia lajeja. Yhteensopivia lajeja ovat esimerkiksi eriväriset orvokit, muratti, keltanarsissi ja kaunokainen. Lisäksi joukkoon voi lisätä sipulikasveina muun muassa tulppaaneja sekä helmi- ja sinililjoja.

Muista lannoitus ja oikeanlainen kastelu

Istuttaessa mullan joukkoon voi sekoittaa pitkäkestoista lannoitetta, mutta muissa tapauksissa lannoitetta kannattaa lisätä kasteluveteen. Ensimmäinen kastelua voi olla runsasta, mutta sen jälkeen kastelukertoja on hyvä vähentää vaikkapa yhteen viikkokertaan. Kevään viileissä ilmoissa kukat kasvavat hitaasti eivätkä välttämättä tarvitse ulkona kovinkaan paljon vettä, etenkin jos on kovin sateista.

Sisällä kevätkukat kannattaa sijoittaa aurinkoiseen paikkaan ja tarkkailla ruukussa olevan mullan kosteutta säännöllisesti sekä tarjota vettä tarpeen mukaan. Liikaa kastelua kannattaa kuitenkin välttää. Kevätkukat voidaan helposti korvata kevään edetessä uusilla ja värikkäillä kesäkukilla.

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat