Käsityöt ovat muutaman viime vuoden aikana kokeneet nousun “mummoilusta” trendikkääksi harrastukseksi.

Monet ovat harrastaneet käsitöitä aktiivisesti lapsesta asti, mutta viime aikojen käsityöbuumi on jotakin aivan uutta. Mikä on nostanut käsityöt uudenlaiseen kukoistukseen?

Käsityöt tekevät hyvää mielelle

Monissa tutkimuksissa on todettu, että neulominen rentouttaa – tämän on huomannut myös allekirjoittanut itse. Kädet tekevät mekaanista työtä, jolloin mieli saa levätä ja verenpainekin saattaa alentua. Hektisessä nykyelämässä rentoutumiselle on suuri tarve.

Hyötyjä on muitakin: neulominen vapauttaa elimistöön serotoniinia, joka muun muassa lievittää masennusta. Negatiiviset tunteet saattavat muutenkin unohtua, kun keskittää ajatuksensa vaikkapa haastavaan uuteen neulemalliin.

Uusien tekniikoiden opettelu on sitä paitsi hyväksi aivoille. Perusneulontakin kehittää hienomotorisia taitoja, vaikka neuloisi samanlaisia villasukkia aina uudestaan. Uusien taitojen oppiminen lisää kuitenkin onnistumisen tunnetta.

Myös tuntoaistilla on varmasti roolinsa käsitöiden rentouttavassa vaikutuksessa. Langat ja kankaat tuntuvat ihanilta. Jos naputtaa koko päivän työkseen näppäimistöä, on iltaisin ihana puristaa sormet pehmeän villan ympärille ja antaa langan soljua sulavasti puikolta toiselle.

Koronavuosi vaikuttaa

Erityisesti vuosi 2020 oli käsityöinnostuksen nousukiitoa. Syyksi on tietenkin tarjottu koronavirusta, joka on sulkenut ihmiset koteihinsa ja pakottanut keksimään uusia ajanviettotapoja.

Koronakriisillä on varmasti ollut merkitystä, ja se on ainakin kiihdyttänyt käsitöiden uutta tulemista. Käsityöt ja niiden harrastaminen (sekä käsityökauppojen kassavirta) lienevätkin niitä harvoja asioita, joihin koronalla on ollut positiivisia vaikutuksia.

En kuitenkaan usko, että trendi olisi pelkästään koronan ansiota. Käsityöt ovat jo jonkin aikaa kasvattaneet suosiotaan, ja yhteiskunnan sulkutoimet olivat lopulta vain viimeinen niitti, joka sai buumin räjähtämään.

Käsityöt ovat aina olleet osa suomalaista kansanperinnettä, mutta jossain vaiheessa niiden suosio notkahti. Itse tehtyjä vaatteita saatetiin pitää jopa noloina. Nykyään arvostus itse tekemiseen on onneksi paljon korkeammalla tasolla.

Suosio on varmasti kasvanut myös netin ansiosta. Netti on pullollaan mielenkiintoisia malleja erilaisille langoille ja eritasoisille tekijöille.

Käsityöt tarjoavat paljon mahdollisuuksia

Useimmat käsityöt ovat saaneet alkuunsa tarpeesta. Villasukat, pipot ja lapaset ovat tästä hyvä esimerkki, sillä niillä on myös tärkeä käyttöarvo. Nykypäivänä käsitöitä ei kuitenkaan tehdä ainoastaan pitämään varpaat lämpiminä, vaan tuomaan hyvää mieltä yleisemminkin.

Väreillä ja kuviolla leikkiminen antaa tilaa luovuudelle, ja monelle käsityöt ovatkin itseilmaisun muoto. Niillä voi myös pyrkiä juuri itseä miellyttävään estetiikkaan – jos kaupasta ei löydy omaan tyyliin sopivaa kaulaliinaa, miksi en tekisi sitä omin käsin?

Käsitöiden hienous on myös niiden monipuolisuus. Monen ensimmäinen mielikuva käsitöistä on neulonta, mutta itse laskisin samaan kategoriaan myös virkkauksen, makrameen, ompelun, kudonnan, kirjonnan ja jopa puutyöt. Omalla tavallaan myös askartelun voi nähdä käsityönä. Kenties tulevaisuudessa neulonnan rinnalle nousee muitakin hittitekniikoita.

Modernin maailman hienouksiin kuuluu myös se, ettei käsityötä enää nähdä niin sukupuolittuneena asiana. Miehetkin voivat neuloa siinä missä naisetkin ja nauttia samoista hyödyistä. Toivottavasti yhä useammat miehet innostuvat käsitöistä ja uskaltautuvat kokeilemaan.

Oletko tehnyt käsitöitä aina, vai onko koronalla ollut vaikutusta? Mitkä käsityöt ovat suosikkejasi?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat