Kesä alkaa jo olla täällä ja ulos on päästävä! Mutta mitä sitä tekisi? Aina ei huvita kuopsuttaa puutarhassa tai lenkkeillä. Ystäviäkin olisi mukava nähdä, ja ulkosalla se onnistuisi koronaturvallisemmin.

Monen uudeksi kesäsuosikiksi on viime vuosina tullut frisbeegolf – hauska ja rento laji, jonka harrastaminen ei vaadi suuria rahallisia satsauksia tai erikoistaitoja. Mikä parasta, harrastaminen onnistuu sekä yhdessä että porukalla. Tätä lajia kannattaa kokeilla!

Mistä frisbeegolfissa on kyse?

Jokainen tietää varmasti tavallisen golfin perusidean: lyödä pallo reikään erilaisilla radoilla. Frisbeegolfin idea on pääpiirteissään sama, välineenä vain on mailan ja pallon sijaan frisbeekiekko. Tavoitteena on saada kiekko maaliin eli koriin mahdollisimman vähillä heitoilla.

Yhdellä radalla on yleensä noin 9–18 väylää riippuen maastosta ja alueen suuruudesta. Jokaiselle väylälle on merkitty aloituskohta (tii), josta väylän ensimmäinen heitto suoritetaan. Tämän jälkeen heittämistä jatketaan aina siitä kohdasta, mihin kiekko on pudonnut.

Heittojen määrä lasketaan, ja jokaisella väylällä on tietty tavoiteheittomäärä (par), aivan kuten tavallisessakin golfissa.

Missä frisbeegolfia voi pelata?

Frisbeegolfradat ovat yleensä ilmaisia, ja niitä löytyy ympäri Suomea. Yleensä radat on luotu puistomaisiin olosuhteisiin, joissa on esteinä esimerkiksi puita ja vaihtelevasti ylä- ja alamäkeä.

Ratoja voi etsiä esimerkiksi sivulta https://frisbeegolfradat.fi/

Mitä välineitä tarvitaan?

Useimmista harrastuksista voi halutessaan tehdä välineurheilua, ja näin on myös frisbeegolfin kohdalla. Pelaamaan voi kuitenkin lähteä vaikka yhdelläkin kiekolla, ja useimmille harrastajille riittää kolme erilaista kiekkoa:

Draiveri: Teräväreunainen kiekko pitkiä heittoja varten (esim. aloitusheitto).
Lähestymisfrisbee: Soveltuu parhaiten alle 100 metrin heittoihin, kun aletaan jo olla lähellä koria.
Putteri: Kun ollaan jo aivan korin vierellä, putteri on helpointa saada maalikoriin.

Kaupoista löytyy paljon muitakin kiekkoja, mutta niiden kanssa kannattaa lähteä leikkimään vasta siinä vaiheessa, kun peruskiekkojen ominaisuudet eivät enää tunnu riittävän.

Kiekkoja on saatavilla useissa eri väreissä, ja fiksuinta voi olla valita kirkkaita värejä, jotka erottuvat helposti nurmikolta tai heinikosta. Jos lähtee pelaamaan esimerkiksi puolison tai kaverin kanssa, on lisäksi fiksua käyttää erivärisiä kiekkoja, jotta ne erottuvat toisistaan.

Välineitä ei ole pakko ostaa urheiluliikkeistä, sillä niitä löytää jopa Prismoista ja Tokmanneilta. Yksittäiset peruskiekot eivät yleensä maksa kymppiä tai kahta enempää.

”En osaa heittää, turha edes kokeilla” – Höpsis!

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Frisbeen heittäminen saattaa vaatia harjoittelua, kun taas toisilta se tuntuu sujuvan luonnostaan.

Vaikka kyseessä on fyysinen laji, ei heittely vaadi erityisen hyvää kuntoa. Käsilihaksista on toki hyötyä varsinkin pitkissä heitoissa, mutta kyse on myös tekniikasta, jonka kuka tahansa voi oppia.

Mikä parasta, frisbeegolf ei vaadi juoksemista tai hikoilua. Väylältä toiselle on toki käveltävä, mutta omaan tahtiin. Vaihtelevassa maastossa askeleita kertyy kuin huomaamatta, ja väylien välillä on helppo pitää huilitaukoja tarvittaessa.

Jos heittäminen ei tunnu onnistuvan, ei kannata silti vaipua epätoivoon. Pelatessa ei ole pakko laskea heittojen määrää, vaan suhtautua heittelyyn pelkkänä huvina. Tärkeintä on viettää aikaa ulkoilmassa ja mieluiten hyvässä seurassa!

Oletko jo kokeillut frisbeegolfia? Neuvo omat vinkkisi aloittelijoille!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat