Lukijan kirje: ”Leskenä minulla ei ole enää varaa asua kodissamme”

Huoli tulevasta vanhuuden kodista painaa monen mieltä.

”Olen suruissani pohdiskellut, minne muuttaisin. Minne perustan oman, uuden vanhuuden kotini?” lukijamme pohtii.Lue koko juttu

Lukijan kirje: ”Leskenä minulla ei ole enää varaa asua kodissamme”

Kommentit (7)

Vierailija

Kirjoituksestasi ei käy ilmi, onko asunto vain toisen nimissä vai kummankin nimissä. Kun miehesi on vielä elossa, on teillä mahdollisuus vaikuttaa asumisjärjestelyihin. Olisiko esimerkiksi mahdollista, että miehesi asunnon osuus/asunto periytyy perillisille, mutta sinulle taataan elinikäinen asumisoikeus?

  • ylös 29
  • alas 2
Selvitä asiat

Kannattaa ottaa asianajajaan yhteys ja selvittää asiat vielä kun kumppani on elossa❗
Asianajaja selvittää mitä kannattaa tehdä, saat tietoa ja turvaa kun asiat on hoidossa ja hoidettu.

  • ylös 10
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Elviira

Sinulle kuuluvalla puoliskolla (perilliset vie isän puolen),voisit ostaa pienen asunnon Helsingistä.Et kai tarvitse kolmiota?

  • ylös 10
  • alas 0
Tehkää testamentti

Kannattaisi tehdä keskinäinen omistusoikeus testamentti. Ota yhteys asianajajaan tai oikeusaputoimistolle, jossa sinua laskutetaan tulojesi perusteella.
Leskien kodeista luopuminen on usein tuskallista. Kyseessä ei vain asunto, vaan rakas elämän turvapaikka. Uusi asuinympäristö harvoin ihastuttaa iäkkäämpiä, jotka kaipaavat tuttuja käytäntöjä. En ole halunnut mitään perintöä niinkauan kuin toinen vanhemmista on elossa, mutta lapsesi saattavat vaatia lakiosaa. Asuminen kai turvataan mutta mistä rahat perintöveroon ja lapsille? Siinäpä jutunaihe! Tsemppiä Sinulle.

Vierailija

Menetin kotimme mieheni kuoltua muiden perillisten vaatiessa asuntomme realisoimista ja johon oli suostuttava syystä, ettei mieheni tehnyt testamenttia minun edukseni. Siis turvatakseen minulle  loppu iän asumisoikeuden.
Tottakai se tuntui karmealta, mutta jonkun vuoden kuluttua oivalsin miten paljon karmeampaa olisikin asuminen ollut muiden perijöiden kuolatessa ja vahtiessa miten vastaan kuolinpesään  kuuluvasta asunto-osakkeesta. Joutua sidoksiin sellaisten ihmisten kanssa, joita en muutenkaan välitä tavata ja nähdä.
Sain apua juristista ja riippumattomalta talouseneuvojalta. 

Etenkin talousneuvoja osoittautui erinomaiseksi tsemppaajaksi, jonka kanssa pohdimme kymmenen tapaamiskertamme aikana omia haaveitani elämästä  kuin myös teimme sentin tarkkoja laskelmia kuluista sekä menoista. Suurin ongelma varattomuuden tunteesta johtuu usein ymmärtämättömyydestä talouselämää kohtaan ja millaisia lainoja voi esim. vanhuutta turvaamaan ottamaan. MAhdollisuuksia on monenlaisia ja niistä ei vain tiedä riittävästi.
Jos rakastat kotiasi ja haluat asua siellä elämäsi loppuun asti (tai niin pikälle kuin mahdollista) selvitä taloudelliset mahdollisuutesi. Käsittääkseni saat myös leskeneläkkeen, joten siitä voi olla pientä apua asumiskustannuksiin? 
 

Vierailija

Kaikkein tärkeintä on ymmärtää mitä laki sanoo perimisestä. Kun noudatetaan lain määräyksiä, asiat menevät oikein, eikä kenellekään pitäisi jäädä kaunaa tai katkeruutta. Monesti kuolinpesä jää jakamatta, mutta usein se jaetaan ja kummassakin tilanteessa on hyviä ja huonompia puolia. On ikävää syyttää ahneudesta tai jostain muusta negatiivisesta perijöitä, jotka toimivat täysin lain mukaan. Siitä tulee itselle paha mieli. Useimmitenhan omaisuus on avioliitossa yhteistä eli testamenttia ei tarvita, sillä jäljelle jäävä pitää tietenkin oman omaisuutensa ja leskellä on elinikäinen asumisoikeus viimeiseen tai vastaavaan asuntoon.

  • ylös 12
  • alas 0
Vierailija

Elviira kirjoitti:
Sinulle kuuluvalla puoliskolla (perilliset vie isän puolen),voisit ostaa pienen asunnon Helsingistä.Et kai tarvitse kolmiota?
Hieno kommentti ostaa pieni vaikka yksiö.Lisäksi sinulta ei menen veroa.Et peri mitään.Saat lakiosan puolison kuoltua itsellesi.Mahtavaa oli  mieteitä ulkomaille muutoa.Hienoa! Miksi se estäisi  luulot vanhuden tuomat sairaudet joskus? Eläisit hetkessä,maitojunalla tulet sit takaisin. Kun olet  vanha ja sairas,suoraan palvelutaloon.Ei kukaan jää kadulle paluu muutajana.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat