"Vanhoista perunoista"

Kun valmistat "oikealla" ohjeella, niin imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.
Aidosti imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä muutakaan makeutta. Aito imeltäminen antaa imelletyn perunalaatikon makeuden.

Kesäajan imelletty perunalaatikko onnistuu parhaiten talven yli varastoiduista perunoista. Perunan myyjillä on vielä loppukesästä tarjolla edellisen vuoden satoa esimerkiksi juuri imelletyn perunalaatikon tekijöille.

Näin kesällä imelletty perunalaatikko talven yli varastoiduista perunoista, eli "vanhoista perunoista".

Ainekset:

2 kg perunoita, maun mukaan jauhoisia tai kiinteitä
niukasti vettä keittämiseen Huomioi että vesi jää soseeseen
4 reilua "kukkupää" ruokalusikallista vehnäjauhoja, perinteisesti on käytetty ruisjauhoja
noin 100 g voita
8 dl maitoa, määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutaanko kunnon haarukkaruokaa vai litkumainen lisuke
2 teelusikallista suolaa

Jos haluaa niin voi maustaa. Monien mielestä maustamatta paras.

Työvaiheet:

Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan, halkaise isot perunat. Kypsennä perunat kattilassa pienessä määrässä suolatonta vettä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina kattilassa suoraan niukkaan keittoveteen.

Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen noin 70-75 asteiseksi - sekoita.

Lisää jauhot vähitellen ja samalla sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

Laita kansi sosekattilaan. Laita sosekattila 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi - noin 65 astetta. Anna perunasoseen imeltyä noin 3 tuntia.
Sekoita sosetta välillä. Imeltymisen edistymistä voit seurata maistamalla.

Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit lisätä myös korppujauhoa.

Paista aluksi noin 180-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.

Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat