Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Raparperi-Brita

Ainekset

Raparperihillo
1
l
raparperipaloja
1
dl
hillosokeria
Brita-kakku
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
kpl
munankeltuaista
1.5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
3
kpl
kananmunanvalkuaista
1.5
dl
sokeria
Lisäksi
2
dl
vispikermaa
1
l
mansikoita
sokeria maun mukaan

Työvaiheet

  1. Huuhtele raparperipalat ja laita kattilaan sokerin kanssa. Kuumenna hiljalleen sekoitellen ja keitä pienellä lämmöllä, kunnes raparperipalat ovat hajonneet. Jäähdytä kokonaan. Hillon voi keittää valmiiksi muutama päivä ennen juhannusta. Säilytä se jääkaapissa. Voit myös pakastaa hillon.

  2. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi maito. Sekoita hyvin. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

  3. Vaahdota valkuaiset sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinapohjan päälle pellille siten, että marenki ei yllä aivan taikinareunaan asti.

  4. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä. Vaahdota kerma sokerin kanssa.

  5. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä toiselle puoliskolle ensin reilusti hilloa ja sen päälle reilusti kermavaahtoa. Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen mansikoilla. Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, ettei marenki muutu vetiseksi.

Vinkki! Marenkikakkupohjan voi leipoa etukäteen valmiiksi esimerkiksi aamulla. Säilytä se leivinpaperin ja kevyen astiapyyhkeen alla.

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
35-40 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulupiparit

Ainekset

1
dl
siirappia
2-3
tl
inkiväärijauhetta
150
g
voita tai margariinia
1-1½
dl
sokeria
1
muna
7½-8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
sitruunan kuori
voiteluun 1-2 munaa
päälle mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Kiehauta siirappi ja inkivääri. Jäähdytä haaleaksi.
  2. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää seokseen siirappiseos vähän kerrallaan.
  3. Sekoita lopuksi kuivat aineet sekä sitruunan kuori joukkoon. Tee taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  4. Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä litteäksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
  5. Paista piparit uunipellillä leivinpaperin päällä uunin keskitasolla 200 asteessa 5-7 minuuttia. Jäähdytä ja säilytä tiiviskantisessa astiassa.

Vinkki! Jos kuorrutat piparit suklaalla, sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä 10-15 minuuttia. Valkosuklaa saa jäähtyä vähän kauemmin. Kasta piparin toinen puoli sulaan suklaaseen ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Anna kovettua pöydällä. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen, mutta koristelu kannattaa tehdä vasta päivää ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Jäädytetty juustokakku on hartaasti toivottu kesäherkku
Jäädytetty juustokakku on hartaasti toivottu kesäherkku

Kermaisen, sitruunalta vivahtavan juustokakun päälle sopivat monet marjat: karviaiset kirpeän ystävälle, mansikat tai vadelmat makean.

Annoksia
noin 16 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty juustokakku

Ainekset

1
valmis marenkikakkulevy
Täyte
2
liivatelehteä
4
munaa
2
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
prk (200 g)
maustamatonta Philadelphia- tai Hovi-juustoa
4
dl
kuohukermaa
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
sitruslikööriä tai juoksevaa hunajaa
Koristeluun
karviaisia, mansikoita tai vadelmia
mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Mittaa keltuaisten joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet keltuaisseokseen. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa kaikki aineet sekaisin.
  3. Vaahdota kerma ja kääntele vaahto keltuaisseokseen.
  4. Kiehauta sitruunamehu. Puristele liivatteet kuivaksi ja sulata ne sitruunamehuun. Sekoita liivateseos liköörin kanssa keltuais-kermaseokseen.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti muiden aineiden joukkoon.
  6. Laita marenkikakkulevy irtopohjaisen (halkaisijaltaan noin 24 cm) vuoan pohjalle. Ei haittaa, vaikka levy olisi rikki tai vuokaa pienempi, sillä se jää täytteen alle piiloon. Kaada päälle täyte.
  7. Peitä kelmulla. Jäähdytä torttua pakastimessa vähintään 6 tuntia. Koristele jäätynyt kakku ylenpalttisesti marjoilla ja mintunlehdillä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
20
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sarin makea joulukuusi

Ainekset

Pohja
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
kaakaota (mieluiten Van Houten)
2
tl
kanelia
7
munaa
dl
hienoa sokeria
3
tl
vaniljasokeria
Suklaamoussetäyte
200
g
esim. Fazerin talous-suklaata
4
dl
kuohukerma
Lisäksi
noin 250
g
aprikooseja
noin 400
g
aprikoosimarmeladia tai paksua hilloa
Kostutukseen
aprikoosimehua tai purkkihedelmissä oleva nesteliemi
Koristelu
suklaa-moussea
marsipania (värjäämätöntä noin 650g tai vihreää 450g)
50
g
ruskeaa
100
g
keltaista
50
g
punaista
vihreää elintarvikeväriä värjäykseen
marmeladikarkkeja
1
valkuainen
3-4
dl
tomusokeria

Työvaiheet

Pohja

  1. Voitele suorakulmainen kakkuvuoka kokonaan sisältä ja laita pohjalle saman muotoinen leivinpaperi. Voitele myös se ja jauhota vehnäjauhoilla koko vuoan sisusta.
  2. Siivilöi jauhot, kaakao ja kaneli yhdessä kahteen kertaan.
  3.  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Lisää jauhot munaseokseen varovasti käännellen pienissä erissä.
  4. Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kakkupohja on parhaimmillaan, jos sen valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä.

Suklaamoussetäyte

  1. Kiehauta kerma ja lisää siihen pieniksi paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi. Vatkaa paksuksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin vielä 15-30 minuutiksi.

Kostutus

  1. Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita marmeladin tai hillon kanssa.

Kakun täyttö

  1. Leikkaa kakkupohja 3 kerrokseksi.
  2. Kostuta alimmainen levy. Levitä siihen osa marmeladista ja reilu kerros suklaamoussea. Laita päälle yksi kakkupohjista ja täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta kolmas levy päällimmäiseksi. Kostuta myös sitä hieman ja levitä päälle ohut kerros marmeladia kuivumisen estämiseksi. Laita jääkaappiin yön yli.

Koristelu

  1. Piirrä haluamasi kokoinen jalallinen kuusi ja tähti paperille. Leikkaa niistä muotit, jotka voit laittaa kakun päälle malliksi. Leikkaa muotin mukaan kakusta kuusi.
  2. Yhdistä ylijäämät palat vierekkäin ja leikkaa niistä tähti. Käytä jäljelle jäänyttä suklaamoussea `tasoittamaan pinnat ja epätasaisuudet.
  3. Värjää marsipaanit, ellet saa kaupasta suoraan sopivan väristä. Sekoita kulhossa vähän elintarvikeväriä (värin ohjeiden mukaan) ja tippa vettä tarvittaessa. Lisää väri marsipaaniin ja vaivaa sitä niin kauan, että väri on levittynyt tasaiseksi kaikkialle marsipaaniin. Säilytä marsipaania muovipussissa, ettei se kovetu ja kuivu.
  4. Kaulitse marsipaani tomusokerin avulla ohueksi ja reilumman kokoiseksi levyksi kuin päällystettävä alue. Sokeri estää marsipaanin pöytään tarttumisen. Päällystä varovasti sormilla myötäillen, erityisesti kuusen oksa-syvennysalueet. Päällystä tähti ja jalka samalla tavalla. Leikkaa ylijäämät reunoista veitsellä pois.
  5. Kaulitse noin 20 cm x 5 cm punaista marsipaania ja leikkaa siitä 5 ohutta liuskaa, jotka voit pyörittää toisesta päästä saadaksesi tehtyä kuusen koristenauhan.
  6. Kuusenoksissa olevaa lunta saat tehtyä valkuaisesta sekoittamalla siihen tomusokeria sen verran, että se on vielä löysää. Tätä sokerikuorrutusta saa ostaa myös valmiina kaupasta putkilossa. Käytetään yleensä piparkakkujen koristeluun.
  7. Asettele marmeladikarkkeja ympäri kuusta.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
1 uunipellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Poropalat

Ainekset

Pohja
noin 350
g
hapankorppuja
2
tl
rouhittua mustapippuria
200
g
voita tai margariinia
2
dl
lihalientä tai maitoa
Täyte
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
piparjuurituorejuustoa
2
prk (á 100 g)
smetanaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
tl
suolaa
tl
sokeria
2
tl
rouhittua mustapippuria
250
g
kylmäsavuporoa
1
nippu
persiljaa
1
dl
vähän laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Murskaa hapankorput hienoksi joko koneella tai pussissa, jonka yli ajat kaulimella.
  2. Sulata voi. Yhdistä lihaliemi ja voisula. Kaada hapankorppumurskan sekaan ja sekoita hyvin. Painele pohja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tarkista, että pohjassa on tarpeeksi nestettä eli pohjan pitää tulla hyvin kosteaksi ja tiiviiksi. Muuten se murenee leikkausvaiheessa. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
  3. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen, notkistettu juusto sekä smetana ja kermaviili. Vaahdota vielä hetki, kunnes massa on vielä hyvin pehmeää. Mausta makusi mukaan.
  5. Leikkaa savuporoviipaleet mahdollisimman pieniksi, lähes muruiksi. Silppua persilja. Lisää täytteeseen.
  6. Kiehauta sitruunamehu ja liuota valutetut liivakot siihen. Jäähdytä ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte uunipellille pohjan päälle ja anna vetäytyä kelmulla peitettynä yön yli jääkaapissa.
  8. Leikkaa pieniä suupaloja. Koristele puolukoilla ja laita jokaiseen palaan hammastikku ottimeksi.

Vinkki! Tarkista massan maku ennen täytteen kaatamista pohjan päälle. Poron maku voimistuu yön aikana, mutta lisää halutessasi pippuria tai sitruunamehua. Myös pieneksi hienonnettu puolikas tuore kurkku sopii täytteeseen.

Kommentit (0)