Teksti Kiia Renko kuva Pia Inberg
Annoksia
12–16 palaa

Omenakakku

Ainekset

175
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
dl
fariinisokeria
3
munaa
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
tl
soodaa
rkl
piparkakkumaustetta
3
dl
omenahilloa
1
dl
piimää
Omenakoristeet
2
omenaa
Kanelia
Sokeria
Tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöiset rasva ja sokerit sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen ja sekoita taikina tasaiseksi vatkaimella.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele taikinaan. Kääntele taikinaan lopuksi myös hillo ja piimä. Älä vatkaa enää, sekoita vain varovaisesti. Kaada taikina voideltuun, 2 litran kakkuvuokaan.
  3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile puutikulla, onko kakku kypsä. Työnnä tikku kakkuun ja vedä pois. Jos tikkuun ei jää raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Jäähdytä hetki ja kumoa kakku vuoasta.
  4. Tarjoa kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa. Koristelua varten leikkaa omenat kuorineen pyöreiksi, hyvin ohuiksi siivuiksi. Laita siivut uunipellille leivinpaperin päälle. Sirota pinnalle hieman sokeria ja kanelia. Kuivata siivuja 150 asteessa noin tunti.  Jäähdytä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

Vinkki! Omenakakun voi myös päällystää sokerikuorrutteella, jota voi tilata netistä. Kuorrute  kaulitaan pöydällä tomusokerin päällä ja käytetään kuten marsipaani. Jos käytät kuorrutetta, tee kakku täytekakkuvuoassa. 

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Suklaasydän

Ainekset

300
g
tummaa suklaata
250
g
voita
5
munaa
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
pss (60 g)
mantelijauhetta
2
rkl
appelsiininkuoriraastetta
laimennettua appelsiinimehua kostutukseen
Kuorrutus
250
g
tummaa suklaata
1
dl
kuohukermaa
50
g
voita
1
dl
makeaa appelsiinimarmeladia

Työvaiheet

  1. Voitele sydämenmallinen tai 24-senttinen pyöreä kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen.
  2. Sulata suklaa ja voi yhdessä kattilassa.
  3. Vaahdota munat ja sokeri. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon. Kääntele jäähtynyt suklaa-voiseos lopuksi sekaan appelsiininkuoren kanssa.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä. Kostuta appelsiinimehulla.
  5. Kuorrutusta varten sulata kattilassa muut kuorrutusaineet paitsi marmeladi. Sekoita koko ajan. Jäähdytä. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi appelsiinimarmeladin kanssa.
  6. Levitä kuorrutus kakun päälle

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Mokka-banaanikakku

Ainekset

Pohja
2
banaania
150
g
maitosuklaata
150
g
voita
dl
sokeria
3
munaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
maitoa tai omenamehua kostutukseen
Täyte ja kuorrutus
dl
vahvaa kahvia
300
g
voita
2-2½
dl
tomusokeria
Koristeeksi
ruusuja
sokerihelmiä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 26-senttinen kakkuvuoka.
  2. Muussaa banaanit ja leikkaa suklaa pieniksi paloiksi.
  3. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen sekoittaen.
  4. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan kerman kanssa. Kääntele lopuksi banaanisose ja suklaapalat taikinaan.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Jäähdytä.
  6. Halkaise kakku ja kostuta sekä alapuoli että kakun kansi.
  7. Jäähdytä kahvi kylmäksi. Sekoita pehmeä voi ja tomusokeri kahvin kanssa. Anna kovettua hetki jääkaapissa.
  8. Levitä kahvitäytettä kakun väliin ja nosta kakun yläpuoli kanneksi. Levitä kahvi-voiseosta koristeeksi kakun päälle ja reunoille.
  9. Koristele kukilla ja sokerihelmillä.

Vinkki! Laita ruusun varren ympärille pala foliota ja työnnä kukka koristeeksi vasta sen jälkeen.

Kommentit (0)

Annoksia
10-15
Vaikeustaso
Helppo

Vaahtokarkkikakku

Ainekset

Pohja
5
munaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoa
1
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
100
g
tummaa suklaata
Kostutus
dl
makeutettua vahvaa kahvia
Täyte
4
dl
mustaherukoita
¾
dl
sokeria
2
liivatetta
1
prk
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1
dl
vispikermaa
1
prk
bulgariajogurttia
1
dl
vettä
¾
dl
sokeria
1
pss
vaahtokarkkeja
Päälle
3
dl
vispikermaa
3
rkl
sokeria
vaahtokarkkeja
tummaa suklaata
sitruunamelissaa
1
pss
Minutblock-suklaata

Työvaiheet

  1. Säädä uuni 175 asteeseen. Leivitä noin 27 senttiä halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. Ota pohjan aineet esille.
  2. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja lopuksi hieman jäähtynyt suklaa. Kumoa taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kumoa kypsä kakku hetki uunista oton jälkeen.
  3. Kakusta tulee mehevin, kun täytät sen edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen, tai jos kakkuvuoka on ollut pienempi, neljään kerrokseen sahalaitaisella veitsellä. Kostuta kerrokset kahvilla.
  4. Valmista täyte. Soseuta mustaherukat ja makeuta sose sokerilla.
  5. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike erillisessä kulhossa. Lisää vaahtoon jogurtti ja vaahdotettu kerma. Kuumenna vesi kattilassa, lisää joukkoon sokeri. Kun sokeri on liuennut, purista liivatteista vesi pois ja lisää kuumaan veteen. Kaada liuennut liivateseos vaahtoon.
  6. Täytä kakku. Se tapahtuu kätevästi, kun kokoat kakun vuokaan. Laita kakun kansikerros ensimmäisenä vuoan pohjalle, sivele mustaherukkasosetta pintaan, halkaise vaahtokarkit saksilla ja asettele kerros karamelleja kakulle, kaada vaniljavaahtoa päälle. Jatka samaan tapaan kerros kerrokselta. Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään viileässä.
  7. Kumoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Suojaa vadin reunat leivinpaperisuikaleilla. Vaahdota vispikerma ja lisää sokeri. Levitä vaahto lastalla kakun pintaan. Koristele pinta vaahtokarkeilla ja halutessasi suklaakoristeilla. Suklaakoristeet on helppo pursottaa Minutblock pussin ohjeiden mukaisesti.
  8. Lisää sitruunamelissan lehdet kakun pinnalle ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku ja liköörivaahto

Ainekset

125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
1
kananmuna
dl
vehnäjauhoa
½
dl
mantelijauhoa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Tarjoiluun
l
tuoreita mansikoita
2
dl
ranskankermaa
½
dl
fariinisokeria
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
Couintreau tai Amaretto-likööriä

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna vatkaimella sekoittaen.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne taikinaan.
  3. Vuoraa irtopohjavuoan reunat ensin leivinpaperilla ja sitten foliolla. Painele taikina kostutetuin käsin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään puoleksi tunniksi.
  4. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Jäähdytä, poista folio ja leivinpaperi varovasti ja irrota pohja vuoasta.
  5. Valmista täyte. Huuhdo, perkaa ja viipaloi mansikat.
  6. Vaahdota keskenään ranskankerma, fariinisokeri ja likööri. Vaahdota erikseen kerma ja nostele vaahto ranskankerma-fariinisokeriseokseen.
  7. Pane piirakkapohjalle juuri ennen tarjoamista puolet liköörivaahdosta. Pane päälle kolmasosa viipaloiduista mansikoista, peitä kerros lopulla liköörivaahdolla ja koristele kauneimmilla mansikkaviipaleilla. Tarjoa loput mansikat erikseen.

    
Vinkki! Voit valmistaa kakun myös muista marjoista, tuoreista tai säilykehedelmistä.

Kommentit (0)