Resepti Outi Väisänen Kuva Panu Pälviä
Kaada pannarin päälle kunnon loraus vanhan ajan vaniljakastiketta.
Kaada pannarin päälle kunnon loraus vanhan ajan vaniljakastiketta.

Kun kuohkean taikinan peitossa lymyää karamellisoitua omenaa, pellillinen ansaitsee herkkupannarin tittelin.

Annoksia
8
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Omenapannari

Ainekset

Omenaherkkupannari
1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
½ tl suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2 rkl fariinisokeria
1
tl
kanelia
¼ tl suolaa
1 dl pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle.
  4. Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.
  5. Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.
  6. Kypsennä pannaria uunissa 20-25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.
  7. Kaada pannarin päälle kunnon loraus vanhan ajan vaniljakastiketta.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Valkosuklaa-jugurttihunnun alle sopii hyvin myös marjakiisseli tai luumusoppa.
Valkosuklaa-jugurttihunnun alle sopii hyvin myös marjakiisseli tai luumusoppa.

Hilpeän juhlava kerrosherkku maistuu aprikoosilta ja valkosuklaalta. Se sulaa suussa kuin lumiukko uimarannalla.

Annoksia
8
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosikerroskiisseli

Ainekset

Aprikoosikiisseli
1
ps (200 g)
kuivattuja aprikooseja
8
dl
appelsiinimehua
¾
dl
sokeria
¾
dl
vettä
3
rkl
perunajauhoja
Valkosuklaajugurtti
4
dl
turkkilaista jugurttia
150
g
valkosuklaata
Koristelu
75
g
tummaa suklaata
1
kuivattu aprikoosi

Työvaiheet

  1. Valmista kiisseli. Keitä aprikooseja sokerilla maustetussa appelsiinimehussa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät vielä hajoa.
  2. Sekoita perunajauhot veteen. Ota kattila pois liedeltä ja kaada suurus ohuena nauhana kiehuvaan kiisselipohjaan samalla sekoittaen.
  3. Nosta kattila liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa ja paksuuntua. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
  4. Tee valkosuklaajogurtti. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Lisää jugurtti suklaasulan joukkoon voimakkaasti sekoittaen.
  5. Sulata tumma suklaa ja siirrä se pakastuspussiin. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä. Pursota leivinpaperille lumiukon oksakäsiä ja pisaroita silmiksi ja suuksi. Nosta kuviot jääkaappiin. Leikkaa aprikoosista pienet nenät.
  6. Annostele tarjoilulaseihin puoleen väliin asti kylmää aprikoosikiisseliä. Lusikoi jugurtti kiisselin päälle ja asettele koristeet paikoilleen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.

Vadelman ja lakun yhdistäminen on muotia, katso vaikka karkkihyllylle tai jätskialtaisiin.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-lakukääretorttu

Ainekset

4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
vispikermaa
½
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
tomusokeria
1-2
tl
lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram)
½
l
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  2. Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin alatasossa noin 7 minuuttia.
  4. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistoleivinpaperi vetämällä. Kääri lämmin levy saman tien kerran rullalle ja avaa. Anna jäähtyä.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, tomusokeri ja lakritsijuurijauhe.
  6. Levitä kermavaahto kääretorttulevylle. Ripota päälle vadelmat. Rullaa kääretortuksi.

Vinkki! Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Herkkuhetki jätskikulhon äärellä on paras jaettuna.
Herkkuhetki jätskikulhon äärellä on paras jaettuna.

Banoffeen ja jäätelön yhdistelmä taltuttaa taatusti ankarimmankin makeanhimon.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min + 3 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Banoffee-semifreddo

Ainekset

2
munaa
2
rkl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
banaania
1
prk
karamellisoitua kondensoitua maitoa (eli toffeeksi keitettyä maitoa)
50
g
kaurakeksejä

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
  2. Huuhdo ja kuivaa vatkaimet. Vaahdota kerma. Nostele joukkoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.
  3. Leikkaa banaanit ohuiksi viipaleiksi. 
  4. Levitä laakeaan metalli- tai lasivuokaan puolet kermavaahtoseoksesta. Pudottele päälle toffeenokareita ja banaaniviipaleita. Murenna päälle keksejä. Tee toinen kerros samalla tavoin, mutta levittele toffeenokareita hieman haarukalla. 
  5. Pakasta 3–4 tuntia, kunnes seos on puolijäinen eli semifreddo.

Vinkki! Jos pakastat herkkua kauemmin, anna sen sulaa jääkaapissa pehmeän kohmeiseksi ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen, ohje Kaisa Reime, Saint-Germain-en-Lay, Ranska
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamousse

Ainekset

300
g
tummaa suklaata
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
(tilkka
hyvää konjakkia tai calvados'ta)
(sokeria)

Työvaiheet

  1. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa tai liedellä vesihauteessa. 
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää sulaan suklaaseen huoneenlämpöiset keltuaiset. Halutessasi mausta esimerkiksi konjakilla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen. 
  3. Vaahdota kuohukerma ja lisää viimeiseksi massaan. Maista ja makeuta tarpeen vaatiessa sokerilla.
  4. Annostele suklaavaahto kauniisiin jälkiruokakulhoihin. Siirrä kulhot jääkaappiin ja anna moussen jähmettyä kunnolla, mielellään yön yli. 
  5. Koristele valmiit annokset vadelmilla tai valkosuklaasta vuolluilla lastuilla. 

Vinkki! Vaihtelemalla suklaata saat erimakuisen jälkiruuan. Kokeile vaikka appelsiini- tai minttusuklaata!

Kommentit (0)