Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Mousse on kiitollinen jälkiruoka, koska sen voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä päivänä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 4 t tai yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Passionhedelmämousse

Ainekset

4
dl
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
1
dl
passionhedelmän mehua, noin 12 hedelmää
Koristeluun
1
passionhedelmä
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Säilytä hetki jääkaapissa.
  2. Halkaise passionhedelmät ja irrota hedelmäliha. Sekoita ja purista mehu talteen. Sekoita kondensoitu maito ja hedelmämehu hyvin sekaisin. Sekoita kermavaahdon kanssa varovasti yhteen.
  3. Jaa jälkiruoka kauniisiin laseihin tai jälkiruokamaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli.
  4. Halkaise koristeluun tarkoitettu passionhedelmä ja irrota hedelmäliha kuorista. Lusikoi maljojen päälle. Laita halutessasi yrttejä koristeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Suklaakakku

Ainekset

Kakkupohja
1
ps
valmista suklaakakkuainesta, esim. Dr Oetker tai Maizena
kostutukseen maitoa
Täyte
1
ps
vanhan ajan vaniljakastikeainesta
dl
maitoa
2
dl
aprikoosihilloa
Kuorrutus
50
g
voita
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
tomusokeria
2-3
rkl
kylmää kahvia
2
rkl
kaakaojauhetta
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paista kakku pussin ohjeen mukaan. Jäähdytä, halkaise ja kostuta pohjalevy kevyesti maidolla.
  2. Sekoita vaniljakastikejauhe kylmään maitoon. Anna sakeutua 10-15 minuuttia. Huomaa, että pakkauksessa on kaksi pussia jauhetta, mutta yksi pussi riittää yhden kakun väliin.
  3. Levitä aprikoosihillo kakun pohjalevylle. Levitä sen päälle paksu vaniljakiisseli. Nosta kakun toinen puolikas täytteen päälle. Jos täytettä pursuaa yli reunojen, kaavi se pois veitsellä.
  4. Sekoita kuorruteaineet notkeaksi tahnaksi. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Siivilöi teesihdillä kaakaojauhetta kakun päälle vähän ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit levittää kakun väliin lempihilloasi. Kakun reunat voi koristella lisäksi paahdetuilla mantelilastuilla.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakakku

Ainekset

Pohja
200
g
piparkakkuja tai 100 g piparkakkuja ja 100 g Digestivekeksejä
100
g
voita tai margariinia
Kakku
4
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
1
prk (2½ dl)
Flora Vispiä tai vispikermaa
3-4
rkl
sokeria
200
g
Philadelphiajuustoa
dl
maustamatonta jogurttia
Pinnalle kiille
4
liivatelehteä
2
dl
sokeroitua karpalohyytelöä
2
dl
vettä
(1
rkl
sokeria)
Koristeeksi
karpaloita
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit hienoksi.
  2. Sulata rasva ja sekoita kattilassa keksimurujen kanssa. Painele seos kakkupohjaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24-26 senttiä).
  3. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  4. Paloittele suklaa ja laita sulamaan kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta suklaakulho kattilan päälle. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä hetki.
  5. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon kulhossa notkistettu juusto, jogurtti sekä sulatettu suklaa.
  6. Kiehauta vajaa desilitra vettä ja sulata puristellut liivakot veteen. Jäähdytä hetki ja lisää kermaseokseen. Sekoita kakkumassa hyvin sekaisin ja kaada vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  7. Kiillettä varten laita liivakot likoamaan.
  8. Kuumenna kattilassa sekoitellen karpalohyytelöä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
  9. Sulata puristellut liivakot seokseen ja sekoita hyvin. Jäähdytä 15-20 minuuttia. Kaada seos kiilteeksi kakun päälle. Jos neste on liian kuumaa, lähtee kakun pinta sulamaan herkästi, jolloin siitä irtoaa kakkuainesta kiilteen sekaan, eikä kiilteestä tule tasaisen yksivärinen.
  10. Jos haluat, pyörittele pakastekarpaloita sokerissa ja koristele kakku niillä.

Vinkki! Jos liivateneste ehtii hyytyä kattilaan, saa sen juoksevaksi kuumentamalla sitä uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)